Család és/vagy nemzet | Michel Houellebecq: Megsemmisülni

Posted on 2024. február 25. vasárnap Szerző:

1


Paddington |

Michel Houellebecq a francia irodalmi élet egyik legellentmondásosabb alakja. Legújabb, tőle szokatlan módon igencsak vaskos regénye a 2027-es francia elnökválasztást megelőző időszakban játszódik. És a 2022-es, Macron meglehetősen szoros eredményű újraválasztását hozó választás idején jelent meg. Az író, ahogy azt rajongói megszokhatták, váltogatja a személyes síkot a francia belpolitika leírásával. Kritikusainak pedig semmiképpen nem lesz meglepő, hogy meglehetősen pesszimista képet fest hazája jövőjéről, amelyben fontos szerepet játszik az iszlamizálódás.

Nyolcadik regénye megjelenésekor a szerző egyetlen interjúhoz járult hozzá. A Le Monde cikkéből megtudhatjuk, hogy két portré díszítette azt az íróasztalt, amelyen a regény született. Egy fotó Bruno Le Maire-ról (Macron gazdasági és pénzügyminiszteréről), egy másik pedig Carrie-Anne Mossról, aki a legendás Mátrix-tetralógia Trinityjét alakította, a hackerlányt. Mindketten nyilvánvalóan inspirálói a történetnek.

A regény az interneten terjedő furcsa videókkal kezdődik, köztük egy nyugtalanító kamu (deep fake) produkcióval, amelyben a francia gazdasági minisztert látjuk, amint guillotine-nal levágják a fejét. Ezt gyorsan ütemben követi néhány valódi nemzetközi merénylet, amelyekről ugyanaz a hackercsoport tudósít, melynek tagjai az első videót közzétették.

A riasztó események néhány hónappal a 2027-es elnökválasztás előtt zajlanak. A leköszönő elnök – Emmanuel Macron, illetve az avatarja, akit persze soha nem nevez meg – nem indulhat jelöltként (a francia alkotmány ugyanis csak két egymást követő mandátumot engedélyez), ezért egy politikai bábfigurát keres, aki helyette kihúz egy ciklust addig, amíg majd újra ringbe szállhat. Komoly esélyes a gazdasági miniszter, Bruno – aki a regényben Juge (azaz Bíró) nevű –, de a választás végül egy politikailag ismeretlen celebre esik, akit spindoktorok, kampánytanácsadók segítségével „megcsinálnak”. A miniszter – aki magasról tesz az EU előírásaira, és protekcionista politikájával megerősítette a francia gazdaság helyzetét – mintha arra készülne, hogy mégis ő legyen a hivatalban lévő elnök majdani kihívója 2032-ben, bár ebben a ciklusban „csak” szürke eminenciás lesz.

A regény személyes szálának főszereplője, Houllebecq-től megszokott módon egy kishivatalnok. Paul Raison (az övé szintén beszélő név:  Ok vagy Indok) Bruno bizalmasa, aki végigasszisztálja a választásokat és komoly személyes drámákat él át, miközben rendre a „mátrixban” találja magát furcsa és nagyon részletes álmain keresztül. Felesége, Prudence egy pogány vallás, a Wicca követőjévé válik, így a természetfeletti is belép Paul amúgy sivár és unalmas életébe.

A Megsemmisülni látszólag thrillernek indul, ám ez a szál lassan a háttérbe szorul. Párhuzamos politikai disztópia és családregény, amely a szerző visszatérő témáját, a hagyományos francia és európai életvitel erózióját ábrázolja. Ahogy azt már korábbi regényeiben is tette, Houllebecq ismét kifejezi Balzac iránti rajongását a regény szövegében is, a terjedelemmel is. Ugyanezt a célt szolgálja a józan és érzelemmentes kifejezésmód, a helyenként dehumanizáló humor.

A vaskos műben, amit sokan talán túl hosszúnak is tartanak majd, több olyan szál is van, ami elindul, majd látszólag félbemarad. Ilyenek a hackertámadások – a thriller vonal –, de ilyen Paul apjának titkosszolgálati múltja, vagy a választási kampány is. Ezek a szálak mintha a színpadon kívül folytatódnának, és nem is érnének össze. Egy olyan világban, amely a szétesés felé rohan, a fókusz szép lassan a személyes felé, az érzelmek felé fordul. A látószög beszűkül, minden lényegtelenné válik a testi és lelki szerelmen kívül (az író pedig nem fukarkodik az előbbi képszerű leírásával sem, így a regény kissé korhatárossá válik).

És ettől, a szerelem középpontba állításától válik a regény szomorúan széppé. Nem csak Paul és Prudence szerelme játszik fontos szerepet. Négy fontos szerelmi szála van a történetnek, amelyekben a felek közötti szerepek és erőviszonyok nagyon különbözőek, és minden sötét gondolaton átragyog az érzelem gyógyító ereje. Erre pedig nagyon is szükség van, mert általánosságban Houellebecq a világot továbbra is sötét szemüvegen át látja.

A Megsemmisülni után (egyelőre?) a szerző nem készül újabb regény írására. Így aztán fontos műről van szó, amelyet immár szokásosnak mondhatóan Tótfalusi Ágnes igen jóízű fordításában olvashatnak a magyar olvasók. Ezzel a regénnyel teljessé válik az írói életmű, amely bizonyára még évekig kavar vitákat irodalmi körökben. Arra pedig nem kell sokat várnunk, hogy meglássuk, mennyiben prófétikus Houellebecq politikai disztópiája. 2022-re vonatkozó jóslata, a Behódolás annyiban beigazolódott, hogy Marine Le Pen jó eséllyel nyert volna, ha nem fogtak volna össze – befogott orral – a különböző, egymással semmilyen közösséget nem mutató pártok. És valószínűleg abban sem téved nagyot, hogy Macron célja egy sokkal centralizáltabb, a jelenleginél kevésbé demokratikus, választásokra épülő elnöki rendszer.

Michel Houellebecq

Michel Houellebecq: Megsemmisülni
Fordította: Tótfalusi Ágnes
Magvető Kiadó, Budapest, 2023
720 oldal, teljes bolti ár 7990 Ft
kedvezményes ár a lira.hu-n 7119 Ft
e-könyv változat: 5599 Ft
ISBN 978 963 144 3271 (papír)
ISBN 978 963 144 3738 (e-könyv)

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Michel Houellebecq új könyve terjedelmét és vállalását tekintve is nagyregény. A kortárs nyugati létezés egyik legnagyobb kritikusa a Megsemmisülniben a hatalom, a politika és a terror dimenziói mellett az élet törékeny mivoltát tárja fel. A 2027-ben játszódó regényben megjelennek a szerző nagy témái: terrorizmus, társadalmi elégedetlenség, bevándorlás, rasszizmus, környezeti kihívások, technológiai fejlődés, média, nemzedéki konfliktusok, és mindehhez társul egy tőrőlmetszett Houellebecq-hős, akit ezúttal Paulnak hívnak. Az ő szemüvegén át láthatjuk a közeljövő egyik lehetséges Európáját.