Régi bűnök – új áldozatok | David Baldacci: Hosszú árnyak

Posted on 2023. május 26. péntek Szerző:

0


Somogyi András |

David Baldacciban nem lehet csalódni. Számos eddig magyar nyelven megjelent kötete is a krimi/thriller irodalom felső kategóriáját képviselte, de a Hosszú árnyak ezek közül is kitűnik fordulatosságával és az olvasónak felkínált izgalmakkal. Azonban engem most más is megfogott: a két főhős, a nyomozást folytató Amos Decker és Frederica White FBI-ügynökök személyiségének, lelki világának, élettörténetének kibontása.

Mindkettejük életét tragédia árnyékolja be. Decker feleségét és kislányát meggyilkolták, egy focimeccsen elszenvedett fejsérülés következményeképpen ritka és különös képességre tett szert. Hipermemóriája lett, nem tud felejteni és szinesztéziás, vagyis bizonyos eseményeket meghatározott színekben lát – a halál például kék színben jelenik meg számára. Az elvált és gyermekeit egyedül nevelő White-nak viszont három gyermeke közül az egyik egy bandaháború vétlen és véletlen áldozata lett egy falon áthatoló golyótól. A 190 centi magas és 110 kilós óriás, Decker nem akart új társat, ellenségesen fogadta White különleges ügynököt, a 160 centis, fekete bőrű, de két danos, fekete öves karatemestert. Rendkívül érdekes és szívmelengető, ahogy az együttes munka során végül mély barátság alakul ki közöttük. De ne szaladjunk ennyire előre.

A nyomozók első közös ügye egy floridai kettős gyilkosság. Megöltek egy szövetségi bírónőt és testőrét, a Gamma Protection Services alkalmazottját. Deckerék minden szomszédot, rokont, ismerőst kihallgatnak, de egyik sem tud racionális indokot mondani arra, hogy az elvált, de az életet nagyon élvező és félelmet nem mutató bírónőnek miért volt szüksége testőrre. A két gyilkosság egy időben történt, de igen különös módon: Alan Draymontot, a testőrt két golyóval kivégezték, a bírónőt tíz késszúrással szinte feltrancsírozták, ez pedig személyes indokra utal. Mindkét ádozatnak egy-egy köteg már nem forgalomképes, régi szlovák bankjegyet nyomtak le a torkán.

Kiderül, hogy Draymont valójában a szeretője volt Cummins bírónőnek. Viszont a Gamma igazgatója, Kasimira Roe szlovák származású, és az ő apja, a Csehszlovákiából emigrált Kanak Roe, a cég alapítója három éve eltűnt mélytengeri horgászat közben. Nem került elő sem a holtteste, sem a hajója.

Decker elmélete szerint a két gyilkosságot két különböző ember követte el, de még Kasimira apjának eltűnése is kapcsolatban lehet az üggyel. A két nyomozó minden lehetséges információforrást felkutat, beleértve a bírónő volt férjét, korábbi szeretőjét, szomszédjait és a Gamma alkalmazottait is. Sok a gyanúsítható személy, szilárdnak látszó, ám olykor igen ingatag alibivel. A titkosszolgálatot is bevonják a kutatásba, mivel Kanak Roe ott is szolgált. Közben újabb gyilkosságok bonyolítják az ügyet. Megölik Alice Lancert, a Gamma alkalmazottját, aki Draymontról állítólag tudott volna adatokat szolgáltatni, valamint Cummins bírónő titkárnőjét, Patty Kellyt. A két nyomozó ellen is merényletet kísérelnek meg, de White-ot rossz ötlet megtámadni… Kiderítik, hogy Draymont és Lancer korábban is ismerték egymást és míg Alice cégtitkokkal üzletelt, addig Alan férjes asszonyok alkalmi szeretőjeként megszerzett magántitkokkal – vagyis zsarolók voltak.

A nyomozásban akkor következik be áttörés, amikor egy nyugalmazott titkosszolgálati ügynök mesélni kezd arról, hogy 1981-ben, amikor Reagan elnök egy Tanner nevű szenátorjelölt számára tartott adománygyűjtő gyűlést Floridában, Kanak Roe is szolgálatban volt – és ezután egészen más emberré vált. Nyugdíjjogosultsága előtt otthagyta a szolgálatot, és saját biztonsági vállalkozást alapított, a Gamma Protection Servicest – de vajon honnan szerzett ehhez pénzt? A három cikluson át volt szenátor, Tanner már meghalt, de lánya hajlandó megnyílni a nyomozóknak.

A fordulatokban és izgalmakban gazdag folytatást, a gyilkosságok indítékainak feltárását meghagyom az olvasónak. Csalódni biztosan nem fog, legfeljebb kevesebbet alszik, ha nem tudja letenni a regényt. (Személyes tapasztalatom…)

Baldacci mindegyik magyarul megjelent kötete kiváló fordításban olvasható. A Hosszú árnyak magyarításában Szabó István végzett kitűnő munkát.

Egy utolsó megjegyzés. A kötet címe egy angol közmondásra utal, amit maga Poirot idézett egy epizódban: Régi bűnnek hosszú az árnyéka.

David Baldacci

David Baldacci: Hosszú árnyak 
Amos Decker sorozat
Fordította: Szabó István
General Press Kiadó, Budapest, 2023
416 oldal, teljes bolti ár 5290 Ft,
online ár a lira.hu-n 4232 Ft,
e-könyv változat 3699 Ft
ISBN 978 963 452 7350 (papír)
ISBN 978 963 452 7367 (e-könyv)

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Amos Decker ügynököt Floridába küldik, hogy egy kettős gyilkosság felderítésében segítsen a helyieknek. Az eset látszólag egyértelmű: minden nyom arra utal, hogy a női áldozat bíróként túl sok ellenséget szerzett magának, a testőre pedig csupán rosszkor volt rossz helyen. Hamar nyilvánvalóvá válik azonban, hogy az ügy ennél jóval bonyolultabb. Az asszony a magánéletében is gondokkal küzdött, ráadásul a testőréről is kiderül, hogy talán mégsem az, akinek mutatta magát. Így a nyomozás előrehaladtával az is kérdésessé válik, hogy ki lehetett az igazi célpontja a kegyetlen támadásnak.
Mindeközben Deckernek egy sor nyugtalanító változással is szembe kell néznie: új társat kap, az egyik barátja tragikus elvesztése pedig arra kényszeríti, hogy a saját jövőjével is számot vessen…