A főfelügyelő pihen. Vagy nem. | Jeffrey Archer: A holttestemen át

Posted on 2023. május 16. kedd Szerző:

0


Somogyi András |

Igen, a Warwick sorozat negyedik magyar nyelven megjelent kötetében Jeffrey Archer korábban megismert hőse már főfelügyelő a Scotland Yardnál. Ennek alapján biztosak lehetünk abban, hogy további kötetek várhatók, mivel a szerző már a sorozatindító darab bevezetőjében rögzítette, hogy William Warwick London rendőrparancsnoka lesz. Arról is tájékoztatta olvasóját a világhírű (ám igen kalandos életű, különböző bűncselekmények miatt a börtönt is megjárt) brit főnemes, hogy „ez nem detektívregény, hanem egy detektívről szóló regény”.

A tény, hogy e kötet egy sorozat része, egyrészt öröm az olvasónak, mivel további izgalmakra számíthat, másrészt nehézséget is okoz a megértésben a személyek és történések előéletének ismerete nélkül, ha az előző köteteket nem olvasta. Ezért segítségképpen néhány szó az előzményekről. Hősünk ugyan – apja, Sir Julian, a hírneves ügyvéd tiltakozása ellenére – művészettörténetből diplomázott, de a rendőri hivatás vonzása a Scotland Yardhoz vezette. Járőrként kezdte, majd éles szeme és tájékozottsága okán – a nyomozói vizsgát követően – a Műkincsvédelmi osztályra, majd a Drogellenes csoportba osztották be. Most már főfelügyelő a Megoldatlan gyilkossági ügyek osztályán. Feleségül vette a Fitzmolean múzeum gyönyörű, ifjú főkurátorát. Fő ellenfele kezdetektől a műkincstolvaj – és egyéb bűnökben is sáros – Miles Faulkner, aki a magas körökkel is jó kapcsolatokat ápoló, dörzsölt ügyvédje, Booth Watson segítségével mindent megúszott – legalábbis eddig.

A jelen kötet fülszövege gyilkosságról tájékoztatja az olvasót, ez azonban kissé megtévesztő, mert azzal csak a történetnek egy kisebb része foglalkozik. A főhős a New Yorkba tartó hajóúton fut bele a hajótársaság elnöke ellen elkövetett, mérgezéses gyilkosságba. Ennek tettese már az első pillanattól gyanús, ám a bűntény megdönthetetlen bizonyítékát nem William, hanem az áldozatnak a rendőri munka iránt érdeklődő unokája szolgáltatja. (Illetlenség lenne tőlem, ha az ügyet most részletesebben taglalnám.)

A kötet döntő hányadában William csoportjának munkáját ismerjük meg: erőszakos bűncselekményeket, a szervezett bűnözés keretében elkövetett gyilkosságokat, az uzsorást, aki majdnem száz százalékos kamattal ad kölcsönt a megszorultaknak, de ha nem fizetnek idejében, akkor kigyúrt gorilláját küldi rájuk: megfegyelmezni, esetleg végleg eltüntetni őket.

Warwick azonban elsősorban Miles Faulknerre koncentrál. Miles Svájcban megrendezte saját temetését, plasztikai műtétekkel felismerhetetlenné tette magát, és nyugalmazott tengerészkapitányként, álnéven folytatja életét és bűncselekményeit. Warwick és társa, Ross Hogan felügyelő (korábban a SAS kommandósa, majd évekig beépített nyomozó) azonban felderíti, ki bújik a kapitány (átszabott) bőrében, és igyekeznek Watson ügyvédet megkerülve elkapni Milest. Most többek között egy huszonkétmillió font értékű Caravaggio-festmény a tét.

Miles elsáncolja magát Franco tábornok Barcelona melletti egykori kastélyában, amit kódokkal, távvezérelt páncélajtóval és föld alatti bunkerrel tesz biztonságossá. Amikor azonban meggyilkoltatja Hogan felügyelő újdonsült, várandós feleségét, az üldözés új dimenziót kap. Hogan megöli a bérgyilkost, de tulajdonképpen Milest, a megbízót akarja holtan látni. William azonban ellenzi az önbíráskodást, inkább ravaszsággal akar lecsapni ellenfelére, és ebben Hogan is hajlandó részt vállalni. Természetesen végül – legalábbis e kötet végén, de ki tudja, meddig – Miles börtönbe kerül. A két nyomozó ravasz csapdáinak megismerését azonban meghagyom az olvasónak, akit arra biztatok, hogy feltétlenül szerezze meg az előző köteteket, ha eddig nem olvasta volna. A következőket már önállóan fogja keresni…

A fordító, Tóth Bálint Péter – mint Warwick korábbi eseteinek tolmácsolásakor – kiváló munkát végzett.

Jeffrey Archer

Jeffrey Archer: A holttestemen át
Warwick sorozat
Fordította: Tóth Bálint Péter
General Press Kiadó, Budapest, 2023
320 oldal, teljes bolti ár 4490 Ft
online ár a lira.hu-n 3592 Ft
e-könyv változat 3199 Ft
ISBN 978 963 452 7374 (papír)
ISBN 978 963 452 7381 (e-könyv)
* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Londonban a brit rendőrség újonnan felállított egysége négy döglött ügyet kap: a kiváló főfelügyelő, William Warwick vezetésével meg kell oldaniuk az évek óta lezáratlan nyomozásokat.
Az új feladatra készülve William jól megérdemelt pihenését tölti egy New Yorkba tartó luxushajón – vagyis töltené, csakhogy az útja során haláleset történik. Az áldozat a hajótársaság dúsgazdag tulajdonosa, akinek a pozíciójára több családtagja is áhítozik.
Az idős férfi látszólag szívrohamban veszítette életét, ám William ebben nem olyan biztos, a halálával pedig többen is jól járnának. Az örökösök minél hamarabb lezárnák a tragikus esetet azzal, hogy a tengeren eltemetik az elhunytat – csakhogy ezzel örökre elveszne minden bizonyíték is. Williamet szorítja hát az idő, hogy az óceán közepén, mindentől távol, a rendőrség eszközei nélkül megoldja az ügyet.