Telitalálat | Richard Osman: Az eltévedt golyó

Posted on 2022. december 23. péntek Szerző:

0


Paddington |

Richard Osman ismét megcsinálta. A négy csodabogár idős emberből és csatolt részeikből álló csütörtöki nyomozóklub harmadik története – szubjektív véleményem szerint – ismét túltett az előzőn. A Goodreads könyves közösség tagjai szerint az év harmadik legjobb krimije, de mindenféle más idei „leg” válogatásban is megtaláltam. A váratlan világsikert – és hazai sikert is – hozó első és második kötet után a szerző négy könyvre szerződött le a kiadójával. Az eltévedt golyó a „csütörtökiek” első új kalandja, amelyet egy történet még biztosan követ jövő ősszel. A szerződés szerint a másik két kötet nem ebbe a sorozatba tartozik majd.

Ahogy egyre inkább megismerjük a szereplőket, tulajdonképpen egyre kevésbé érdekes az ügy, amin dolgoznak, hiszen úgyis belekeverednek mindenféle egyéb kalamajkába. Elizabeth, az egykori kém, továbbra sem árulhatja el, hogy az MI5 vagy az MI6 kötelékébe tartozott, ám ebben a történetben bepillanthatunk ifjabbkori kikapós fazonjába is, amikor megjelenik a történetben Viktor, a magányos orosz kémfőnök. Joyce, az álnaiv öreglány bárkit kidumál a cipőjéből is, még arra is képes, hogy jókora adag altatóval kiüsse azt, aki az életére törne, ha Joyce nem győzné meg arról, hogy öreg ő már ahhoz, hogy érdemes legyen lelőni. Alan, a mentett kutya pedig mindenki kedvence, bár Joyce nélkül nem élet neki az élet. Ron, a harcos egykori szakszervezetis szerelmes lesz, ami nem tesz neki rosszat. Ibrahim, a pszichiáter pedig most börtöntölteléket kezel, nem mást, mint Connie-t, akit az előző sztoriban ők juttattak rács mögé.

Lassan megszilárdulnak az előző kötetekben kialakult kapcsolatok. Chris, a rendőrnyomozó kifejezetten boldog Patrice-szal, hónapok óta nem evett Toblerone-t és még az autóját is kitakarította. Chris beosztottja, Partice lánya, Donna is révbe érni látszik a csapat erős emberével, Bogdannal, akivel még egy meglepően jó lengyel filmet is megnéz. A lengyel továbbra is állandóan rendelkezésre álló sofőr, aki, ha kell, egy sporttáskába rejtett embert is könnyedén odébb visz, és továbbra is állandó sakkpartnere Stephennek, Elizabeth alzheimeres férjének, akinek lassan, de kitartóan romlik a memóriája. Ebben a történetben egyébként mégis az ő emlékezete hoz fordulatot. Hogy hogyan, azt természetesen nem árulom most el.

A cosy mystery műfaja, a szórakoztató és derűs krimi, főleg, ha olyan jól van kitalálva és tálalva, mint Az eltévedt golyó, tökéletes kikapcsolódás. Nem arról van szó, hogy ezek a kötetek a normalitásba akarnák emelni a gyilkosságokat. A gyilkosság általában, mint ebben az esetben is a „kamerán kívül” történik, a tettes felderítésében pedig szerethető, hétköznapi – na, jó, ebben az esetben nem teljesen mindennapi – emberek játszanak aktív szerepet. Közben pedig természetesen kerül az asztalra tea és sütemény.

Ebben a harmadik regényben, a tévévetélkedő vezetésével népszerűvé vált Osman ismerős vizekre evez, a televízió világába. Sőt: Joyce és Elizabeth egy népszerű vetélkedő felvételére is ellátogatnak, hogy közelebb kerüljenek az egyik rejtély kiderítéséhez. Ebbe a világba azonban nem mászik mélyen bele Osman, hiszen annyi sokkal érdekesebb helyszínre keverednek el hősei. A történetben feltűnik egy házak közé feszített úszómedence és egy csupa felbecsülhetetlen értékű könyvkülönlegességet rejtő könyvtár is.

Az az érzésem, hogy a következő kötetben nemcsak a törzsgárda tér majd vissza, hanem néhány új, most megismert szereplő is. A csütörtöki nyomozóklub csapata amúgy is lassan, de kitartóan növekszik az első kötet óta. Még akkor sem lennék meglepve, ha a következő sztoriban egy-két új lakóval is gazdagodna az idősek számára kialakított Cooper’s Chase lakópark.

A gördülékeny magyar fordítás, az előző két kötethez hasonlóan, Orosz Anna munkája. Egyetlen, ám sajnos visszatérő hibája, hogy őt is utolérte az új szokás: a mondat végi visszakérdezés (ugye?) nála is többször „nem igaz?” lesz. Persze lehet, hogy ez csak engem zavar, de engem nagyon.

Azt hiszem, sikerült úgy az olvasó figyelmébe ajánlanom Az eltévedt golyót, hogy egyetlen szót sem árultam el a történetről, a fülszövegben beharangozott bűntényekről. Arra a kérdésre viszont, hogy sikerül-e megmenteni Elizabethet, azt hiszem, elég egyértelmű a válasz.

Richard Osman

Richard Osman: Az eltévedt golyó
Fordította: Orosz Anna
Agave Könyvek, Budapest, 2022
368 oldal, teljes bolti ár 5480 Ft,
kedvezményes ár a kiadónál 3836 Ft,
e-könyv változat 3980 Ft
ISBN 978 963 598 0956 (papír)
ISBN 978 963 598 0963 (e-könyv)

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Egy újabb átlagos csütörtöki nap, amikor a dolgoknak végre vissza kellene térniük a megszokott kerékvágásba.
Csakhogy a csütörtöki nyomozóklub mágnesként vonzza a bajt. Egy tíz évvel ezelőtti megoldatlan bűntény szálai egy helyi híradós sztárhoz vezetnek, és egy olyan gyilkossági ügyhöz, amely holttestnek és magyarázatnak is híján van.
Eközben egy váratlanul felbukkanó új ellenség keresztezi Elizabeth útját, és választás elé kényszeríti: gyilkolnia kell, vagy meghal.
Miközben a megoldatlan bűntény újabb és újabb fordulatokat tartogat, Elizabeth a lelkiismeretével (és egy pisztollyal) viaskodik, Joyce, Ron és Ibrahim pedig régi és újdonsült barátokkal együtt nyomoznak. Vajon képesek lesznek megoldani a rejtélyt és megmenteni Elizabethet, mielőtt a gyilkos újra lecsap?