Meg van írva a csillagokban? | Elinor Welles: A thaino – Kígyó a szemében

Posted on 2022. december 18. vasárnap Szerző:

0


Paddington |

Varga-Körtvélyes Zsuzsanna, több sikeres történelmi regény szerzője új területen, a fantasy műfajában próbálta ki magát. Az Elinor Welles írói néven megjelentetett vaskos regényben emberek és elfek, mágusok és varázstalanok sorsa fonódik össze.

Keriak Roún születése előtt az elfek jóslatot kapnak egy emberről, akire hosszú, de küzdelmes élet vár, ám szükséges ahhoz, hogy megteremtődjék az egyensúly a világban. Keriak erőszakban fogan és életét végig is kíséri az erőszak egészen kicsi korától kezdve. Ő a kötet címszereplője, a thaino, akinek kígyók vannak a szemében. Varázsereje van, ám a mágusok megbüntetik, így minden alkalommal, amikor használja az erejét, szinte belepusztul. De csak szinte, hiszen küldetése, feladata van. Az emberekkel egyébként nem túlságosan barátságos elfek – ne kerteljünk, utálják és nem sokra tartják az embereket – a jóslat hatására mellé szegődnek, hogy segítsék a cél elérésében. Keriak és kompániája, amelyben fontos szerepe van testvérének, Tarasnak és az ő feleségének, Zillának, hosszú utat járnak be, hogy elkísérjék Keriakot teljesíteni a küldetését. Keriaknak nagy hatalmú ellenségei vannak a mágusok között, ám akad egy hűséges barátja, Shain, illetve egy titokzatos, hol feltűnő, hol eltűnő kék szemű fekete párduc. A történetről ennél többet nem érdemes elárulni spoiler nélkül.

A történelmi regény hitelességi feltételei közül kiszabadult szerző meglehetősen barátságtalan világot teremt ebben a fantasy regényben. A körülmények középkoriasak, és bár a képzelet szülte városokról, falvakról, csatahelyszínekről aránylag keveset tudunk meg, a leírások nem túl részletesek, nem valószínű, hogy sok olvasó szeretné, ha a valóságban is elutazhatna Keriak világába.

A regényben a legnagyobb hangsúly az emberek közötti kapcsolatokon, a szeretet és gyűlölet közötti vékony határmezsgyén táncoló viszonyokon van. Varga-Körtvélyes Zsuzsanna olvasói a többi regény kapcsán is elsősorban az érzelmek ábrázolását, a tüzes fehérnépeket emelik ki, mint művei legfőbb erősségeit. Nincs ez másként A thainóban sem.

A thaino kifejezésre rákeresve a Google csak egy jelentéktelenebb World of Warcraft játékost talált, így feltételezem – bár nem vagyok elég otthonos a fantasy műveinek világában –, hogy a szemében kígyókat rejtő varázserejű thaino egyedi, új karakter. Egészen különleges, lehengerlő, hirtelen és bölcs, ám szenvedése miatt mégis esendő lény.

A vaskos kötet egy kegyetlen, ám mégis izgalmas világba kalauzolja el az olvasót. A szerző a kissé spórolós világépítéssel rengeteg teret hagy az olvasó fantáziájának. Így aztán egészen biztosan mindenki másként képzeli el azokat a kereteket, amelyben az emberek és elfek élnek, születnek, harcolnak, esznek-isznak vagy éppen vándorolnak. Az emberek, pontosabban a lények közötti kapcsolatok, érzelmek viszont nagy hangsúlyt kapnak, így alkalmunk nyílik alaposan megismerni a nagyregény világának hőseit (és nem-hőseit), és eldönteni, kinek melyik szereplő lesz a „hőse”. Nálam egyértelműen az elfek vezetnek.

Elinor Welles (Varga-Körtvélyes Zsuzsanna)

Elinor Welles (Varga-Körtvélyes Zsuzsanna):
A thaino – Kígyó a szemében

K.u.K. Kiadó, Budapest, 2022
768 oldal, teljes bolti ár 7900 Ft,
kedvezményes ár a kiadónál 4740 Ft
ISBN 978 615 618 8236

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

„A MÁGIA ÉS ÉN… Ha tudnád, mennyire gyűlölöm! Megbélyegez, gúzsba köt, mégis megkísért és vonz. Ha tehetné, megölne, de nem bír velem. Nem bírunk egymással, hát megtanultunk élni egymás mellett. Elviseljük, használjuk és kihasználjuk a másikat. Én a mágiát, a mágia engem. A vér átka ez. Néha úgy teszek, mintha olyan lennék, mint mások. Mint Taras vagy az öcséd. Étel, ital, nők, aztán végül kikötök egy asszony mellett, lesz családom… Eljátszom a gondolattal, hogy ennyi az életem. Aztán rá kell ébrednem, hogy ostobaság az egész. Semmim sincs, csak a mágia, amit vagy az uralmam alá hajtok, vagy felfal” – magyarázza savanyúan a mestermágus, Keriak Roún, a thaino, ahogy hűséges sötételf tanítványa szólítja mélységes tisztelettel és csodálattal. De vajon ekkora hatalom és tehetség birtokában miért a keserűség, és hol marad a diadal? A kérdésre választ talál az olvasó a fordulatos, rendkívüli kalandokat felsorakoztató regény lapjain.
A Radnayak, a Krisztina bárónő és más sikeres nagyregények szerzője, Varga-Körtvélyes Zsuzsanna ezúttal – a műfajhoz illően fantázianevet választva – a szó szoros értelmében varázslatos mítoszt teremtett.