Előre, lombházépítők! | Steve Richardson: Sári nyuszi és a gyógyító szeretet

Posted on 2022. november 10. csütörtök Szerző:

0


H. Móra Éva |

Nem hétköznapi mesekönyv ez a varázslatos hangulatú, csodaszép kiállítású kötet. A szerző, Steve Richardson beteg testvére előtt tiszteleg vele, aki három (!) veseátültetésen van túl, s az embert próbáló nehézségek ellenére is tartalmas életet él a mai napig. A történetben azonban csak mellékszereplőként van jelen, ő Selyemtappancs Sári öccse, Samu.

Abban sem hétköznapi a cselekmény, hogy tipikusan amerikai jegyeket mutat. Magyar népmeséinkben megszoktuk, hogy a főhős a saját erejével, a két kezével, furfangjával győz. Itt, bár a nyuszilány is éles eszét használja, és vannak segítői is, mégis markánsan jelen van valamiféle „vállalkozói jelleg”. Hőseink, az erdei állatok lombházépítésben versenyeznek: melyikük tudja a legpompásabbat megépíteni? Segíthet bárki, szülő vagy… Nos, Sári titokzatos terveken töri a fejét, az egész várost bevonja a munkába.

A végén igazi amerikai, csinnadrattás ünnepséggel zárul a verseny, de ez nem zavar minket, hiszen eddigre kiderült: Sári nyuszi jótékony célból építtette a pompás lombházat, a vesebeteg gyerekeket segíti majd a belépők bevételéből. A verseny idejét is amerikai időszámítással mérik: halloweentől a hálaadás napjáig tart. (Az előbbit ismerik a mi gyerekeink is, az utóbbiról egy-két mondatban beszélhetünk még az olvasás előtt, hogy ne törjön meg a történet íve.)

Itt is megvan persze az ellenlábas, a hencegő vetélytárs: Mókus Miklós, aki izgalmában mindig „tollseprűvé borzolja a farkincáját”. Jellemző, hogy apukájával dicsekszik, aki az állam legnagyobb építési vállalatának tulajdonosa. Így könnyű! De Sári nem adja fel, pedig Miklós sértegeti is: „Neked még apukád sincsen, aki segíthetne.” Nyuszilányunkon ez se fog, „mer nagyot álmodni”. Alaposan utánajár a dolgoknak, beveszi magát a könyvtárba, s ki se jön onnan, amíg át nem tanulmányozta a megfelelő könyveket. (A történet végén is könyvekkel van teli a kedvenc, titkos szobája…) A további részleteket nem árulhatom el, szót érdemel viszont a fordító, Morcsányi Júlia, neki köszönhetjük többek között a szereplők bájos neveit: Vidra Viktor, Cickány Simon, Macskanyérc Molli, Róka Robi, Bagoly Berci, Borz Béla, Hód Henrik, Flamingó Franciska.

A végére hagytam, pedig a szöveggel egyenértékű az illusztrátor, Chris Dunn munkája. Bár a kiadó 5 éves kortól ajánlja a könyvet, nagyobbacskák, sőt egészen nagyok is (beleértve magamat is!) el-elnézegetik az aprólékosan kimunkált, tüneményes rajzokat. Ezekre mondják, hogy békebeli. Olyan otthonosságot, biztonságot árasztanak, hogy visszavonzzák a szemet, meg kell állni az olvasásban. Nem baj, ez is az élmény szerves része. Sokszor aprócska, olykor oldalnyi, máskor másfél oldalnyi színpompás rajzok segítenek elképzelni a versenyzők házikóit, a munkálatokat s persze magukat a kis állatokat, mindegyiket kedves karakterrel. Aztán az álomház, Sári lombháza! Neki a belsőépítész, a jól öltözött flamingó tervezi a berendezést, semmit nem bíznak a véletlenre. És itt egészen elképesztő rajzok következnek megint, immár dupla oldalakon: szintről szintre, helyiségről helyiségre megmutatják a csodaépítményt.

Különleges „bővítmények” is tartoznak a könyvhöz: letölthető képeslapokhoz jutnak azok, akik élnek ezzel. (Itt is láthatók!) Minthogy a nyuszilány külön-külön mindenkinek írt hálája jeléül köszönőlevelet, az előszó is arra buzdítja a szülőket, hogy biztassák gyerekeiket a köszönet és a hála kifejezésére. Akár ezekkel a képeslapokkal is. Szép gondolat. S ha már a továbbgondolásról esik szó: remek alkalmakat kínál ez a könyv mindenféle játékra. Alkothatunk hasonló (alliteráló) neveket ismerősökre, szomszédokra! Álmodozhatunk, rajzolhatunk: nekünk milyen házunk/lombházunk lenne? Hogyan rendeznénk be? Hova építhetnénk még házat, ha nem fára?

Steve Richardson * Chris Dunn

A jó mese továbbgyűrűzik, képzelődésre hív. Ez a könyv ilyen.

Steve Richardson:
Sári nyuszi és a gyógyító szeretet

Illusztrációk: Chris Dunn
Fordította: Morcsányi Júlia
Manó Könyvek, Budapest, 2022
48 oldal, teljes bolti ár 4290 Ft,
kedvezményes webshop ár a lira.hu-n 3432 Ft
ISBN 978 963 584 2353

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Vajon sikerülhet-e egyetlen nyuszilánynak szembeszállni a nehézségekkel, meglepni Mókus Miklóst meg a többi állatot, és megnyerni a nagy lombházépítő versenyt?
Amikor elkezdődik az iskola, Mókus Miklós, akinek az édesapja a város legnagyobb építkezési vállalatának a tulajdonosa, lombházversenyre hívja ki a barátait. Mindenki megdöbben, amikor Selyemtappancs Sári, aki soha még egy szöget sem ütött be életében, és segítőtársa sincsen, szintén benevez a versenybe… nyúlfarknyi esélye azonban mégis van a győzelemre.
És ahogy felgyorsulnak az események, Sári megmutatja, hogy megannyi váratlan ötlet lapul a tarsolyában.
Ezt a szemgyönyörködtetően illusztrált, bűbájos mesét arról, hogy aki hisz magában, a körülmények dacára is nyerhet, biztosan újra és újra kezükbe veszik majd a gyerekek.