A pécsiek és a nem-pécsiek télen sem maradnak kultúra nélkül

Posted on 2022. október 27. csütörtök Szerző:

0


Xénia |

A pécsi kulturális intézmények túlnyomó többségét működtető Zsolnay Örökségkezelő novembertől követi az energiatakarékossági koncepciót. Ez egyszerre lesz költséghatékony, és a látogatók továbbra is élvezhetik a kiállításokat és programokat.

Zsolnay Kulturális Negyed

A Zsolnay Negyed állandó látnivalói a hét négy napján továbbra is szabadon várják a látogatókat. A kiállítások, a Látogatóközpont, a Labor – Interaktív Varázstér, a VR Univerzum és a Planetárium november 2-től csütörtöktől vasárnapig 10 és 17 óra között látogatható. (Az m21 Galéria nyitvatartása a GraphicPécs I. Nemzetközi Grafikai Fesztivál alatt ettől eltér!) Csoportokat előzetes bejelentkezés alapján a hét többi napján is fogadnak. A Zsolnay Infopont & Shop változatlanul keddtől vasárnapig 10 és 17 óra között tart nyitva.

Ami a programokat illeti, abban nem lesz visszaesés. A multifunkcionális E78-ban többek között látható lesz az Aranyakkord – Kiss Tibi, Vastag Gábor és Gábor Andor UFO közreműködésével, fellép Kowalsky meg a Vega, Little G Weevil Acoustic Band feat, Mr. Jambalaya, ByeAlex és a Slepp, valamint Krúbi. Ugyanitt lesz Zsolnay Színház Mucsi Zoltánnal, irodalmi est Mácsai Pál, Máté Gábor és Lukács Miklós előadásában, továbbá érkezik Sebestyén Balázs, valamint Bősze Ádám is. (Teljes program itt.) LINK https://www.e78.hu/ A rendezvényeken garantált a 20 °C-os hőmérséklet.

A fűtési költségek mérséklése érdekében a kollégák egy része hétfőtől szerdáig home office-ban fog dolgozni. A jelenléti napokon az irodákban, illetve a Zsolnay Vendégházban – amely változatlanul minden nap várja a szállóvendégeket – a hőmérséklet 20 °C lesz. A kiállításokon nyitvatartási időben csak 16 °C fogadja a látogatókat, kivéve azokon a helyszíneken, ahol a kiállított tárgyak szempontjából szükséges ettől eltérni. Az esti látványkivilágítások azonban elmaradnak.

A téli szünet idején a látogatókat újra teljes nyitvatartással várják a világörökségi helyszínen és a Zsolnay Kulturális Negyedben.

Kodály Központ

A Kodály Központ programjaiban nem lesz változás az előzőekben kiadottakhoz képest, azonban a Ház a rendezvénymentes napokon zárva tart – ez a tervek szerint havonta néhány napot jelent. A Kodály Központ aulája csökkentett hőmérséklettel működik majd, így az előadások szünetére célszerűbb lesz melegebb benti öltözékkel készülni.

A jegyárusító és információs pont a 117-es terembe költözik; az érdeklődőket a hét négy napján, keddtől péntekig 10 és 18 óra között, illetve az előadások idején várja. Szombaton, vasárnapi és hétfőn a jegypénztár csak az előadások kezdő időpontja előtt 90 perccel nyit ki. A változások életbe léptetéséről a Kodály Központ később ad tájékoztatást.

Belvárosi helyszínek

• Az Ókeresztény Mauzóleum november 2. után csütörtöktől vasárnapig 10–17 óráig látogatható.
• A Művészetek és Irodalom Háza nyitvatartása nem változik (hétfőtől–péntek, 9.00–17.00) között várja a látogatókat.
• A Pécsi Galéria szerdán, csütörtökön 13.00–17.00, pénteken és szombaton 11.00–17.00 között tart nyitva. Kivéve a GraphicPécs Fesztivál (november 10–20.), amikor hétfőn és kedden is nyitva tart 13.00 és 17.00 között.
• A Boldogság Háza ideiglenesen bezár, az esküvői ceremóniákat a Művészetek és Irodalom Háza Eck Imre termébe és a Zsolnay Negyedben található Apostolos terembe költöztetik át.