A színészlegenda emlékére | Latabár Kálmán újra a színpadon / Spinoza

Posted on 2022. október 19. szerda Szerző:

0


Latabár Kálmán, fiatalon

Xénia |

Százhúsz éve született és száz éve lépett színpadra először Latabár Kálmán, a legendás színészdinasztia legnevesebb, legnépszerűbb tagja. Győrei Zsoltnak az évfordulóra írt drámája különleges nézőpontból mutatja be a legendás énekes-táncoskomikust, akit Peller Károly kelt életre. A Latabárné fia című monodráma november 24-étől lesz látható a Spinoza Színházban.

A Latabárné fia című dráma hét jelenete harminckilenc esztendőt ragad ki Latabár Kálmán életéből, pályájából, ahogyan akár ő is beszélhetett volna erről édesanyjának, akit évtizedeken át betegség kötött az ágyhoz. Győrei Zsolt színháztörténeti dokumentumok ihlette, fiktív drámájában ez az anya-fiú kapcsolat adja keretét és hátterét egy érzékeny ember és nagy művész meg-megújuló küzdelmének és vívódásának.

Adva van egy színész, aki csodálatosan táncol és ellenállhatatlanul mókázik. És adva van a közönsége, amelyik ezt hálás örömmel fogadja. Érthető a kérdés: hol van itt a dráma? Nos, mint annyiszor: a 20. századi Magyarországon. Ebben a darabban egy kivételes színész mesél, aki megédesíti a hétköznapokat, és akit cserébe a hétköznapok megkeserítenek. Egy ember, aki lassan felőrlődik abban a vakmerő vállalkozásban, hogy egyszerűen csak csinálhassa azt, amihez ért” – mondja a szerző.

Győrei Zsolt drámájából kiderül, hogy Latyi, a zseniális nevettető élete kevésbé volt szórakoztató. Fél évszázadon át mulattatott, a huszadik század inkább rémálomba, mint operettszínpadra illő történelme azonban árnyékot vetett az ő sorsára és pályájára is. A gazdasági világválság bátyjával, Árpival együtt külföldre kergette, és miután Párizstól Johannesburgig beutazta a világot, tért csak haza, hogy néhány év múltán származása miatt leparancsolják a színpadról – később pedig, a személyi kultusz idején, hajszálon múlt csak, hogy nem kiáltották ki a rendszer ellenségének.

Peller Károly * Latabár Kálmán (1965)

A Latabárné fia című előadással Peller Károly élete első monodrámájára készül és ezúttal egy olyan szerepben mutatkozik be, amelynek csupán háttere az, hogy ő maga is táncoskomikus – most a prózába visz ritmust és dallamot, jókedvet és melankóliát.

A két alkotó: Peller Károly, Győrei Zsolt

Nagy kihívás számomra ez a szerep, nem csak Latabár karakterének összetettsége miatt, hanem mert még sosem játszottam monodrámát. Most csak én leszek a színpadon, egyedül, partner nélkül. Ráadásul, aki azt gondolja, hogy az estét végig táncolom és énekelem, az téved. Egyszerre nyomasztó és felemelő érzés ebbe belegondolni. Ennek a drámának köszönhetően a 20. század egyik legnagyobb legendájának olyan oldalát mutathatom meg, amit kevésbé ismerünk. Boldog vagyok, hogy megtalált ez a feladat” – mondja Peller Károly, aki legújabb szerepében Latabár Kálmán születésének napján debütál.

Az előadás november 24-étől látható
a Spinoza Színházban. Jegyvásárlás

Győrei Zsolt: A Latabárné fia
Rendezte: Győrei Zsolt és Peller Károly

Latabár Kálmán szerepében: Peller Károly

A színes fotókat Gordon Eszter készítette