Vass Norbert: Mindenki! (részlet)

Posted on 2022. október 17. hétfő Szerző:

0


1. | Kalandjaim az Omegával
a beatkorszakban

Kovacsics András

A hatvanas évek elején kezdtünk el gitározni, és mihelyt le tudtunk játszani pár akkordot, zenekart alapítottunk. Kóbor Meckyvel és Varsányi Istvánnal egy Fraknói Pál nevű zongorista mellé csapódtunk, aztán egy Cupi névre hallgató tenorszaxofonossal, valamint Laux Józsi dobossal kiegészülve Ciklon néven kezdtünk próbálni.

Külföldi dalokat játszottunk, a Shadows, a Ventures, a Champs és a Hurricanes számait. Együtt tanultuk a beatzenét a barátokkal, a rajongókkal, az egész világgal. Egyszeri és megismételhetetlen idők voltak.

Amikor Mecky lejátszott a barátainknak egy boogie-menetet, egyszerre kiáltottak fel: fantasztikus! Ha ez manapság elképzelhetetlennek tűnik is, 1962-ben a dzsesszen, az operetten, az örökzöldeken és az olasz zenén kívül nem volt más. Ami ezektől eltért, forradalmian újnak számított. Összeállt lassan a repertoárunk, csakhogy nem tudtuk, hol adjuk elő a dalokat. Az volt ugyanis az igazán menő, aki állandó helyen játszhatott. Így szúrtuk ki magunknak a Hess András téren játszó Próféta zenekart.

Már nem emlékszem, melyikünk ötlete volt, de egyetértettünk abban, hogy mi is a Vár Klubban akarunk játszani, elhatároztuk ezért, hogy egyenként beszivárgunk a zenekarba. Elsőként Varsányinak sikerült, mert nem volt a bandában bőgős. Varsányi megcsinálta a helyet Meckynek, mivel ritmusgitár is kellett, ők ketten pedig előkészítették számomra a gitároscserét. A tervünk sikerült. 1962. szeptember 23-án megszületett az Omega. A felállás: Benkő Laci (ének, zongora, furulya), Kóbor János (ének, ritmusgitár), Kovacsics András (szólógitár), Künsztler Tamás (dob), Láng Péter (szaxofon), Varsányi István (basszusgitár).

1962 és 1967 között én voltam a szólógitáros és a zenekarvezető. Annak a sűrű öt évnek a megszámlálhatatlan élménye közül ezúttal három eseményt ragadnék ki röviden.

A vicces

Ahogy kezdték megismerni a zenekar nevét, egyre többen kerestek bennünket vidékről is. 1966-ban Kiskunhalasról kaptunk felkérést. A szerződés a meglehetősen jó csengésű SERNEVÁL nevű cégtől érkezett. Meg is szerveztük az utazást, ahogy kell: Nysa busszal, cuccal, hat zenésszel.

Alighogy megérkeztünk Halasra, világossá vált a megbízónk teljes neve: Sertéstenyésztő Nemzeti Vállalat.

A megható

Az Egyetemi Színpadon is rendszeresen voltak hangversenyeink. A repertoárunkban szerepelt a Yardbirds Still I’m Sad című száma. A mikrofonok elé térdelve énekeltük a dalt sötétben, csak gyertyák pislákoltak előttünk. Meghökkentő látvány lehetett ez akkoriban.

A nehéz időszakom

1966 nyarán az OSZK közvetítésével az alsóörsi Sirály étterembe kerültünk, ahol mindennap hattól tíz óráig szolgáltattunk zenét.

Miután beájultunk a strandról, általában álmosan indult a műsor délután. Zömmel Shadows-számokat adtunk elő. Ez volt a gitáros menet, amely során az énekes számokhoz alapoztuk meg a hangulatot. Hiszen az utolsó két kör volt azért az igazi.

Meglehetősen nehéz időszak volt ez nekem, mert a mindennapos koncertezéssel párhuzamosan az Elektronikus Mérőkészülékek Gyárában, a budapesti EMG-ben végeztem az egyetemi szakmai gyakorlatomat. A zenekar a Balaton-parton lakott, nekem viszont minden áldott nap utaznom kellett. Mivel autóm nem volt, maradt a vonat.

Ami délután fél hatra ért Alsóörsre, utána pedig döcögött tovább a nagykanizsai végállomás felé. Ugyanez a szerelvény jött vissza éjjel, ugyanabban a kocsiban tértem tehát vissza a fővárosba, ami a koncertek helyszínére vitt. Alvás egy szem se, irány az EMG! Emlékszem, állt a folyosó végén néhány hosszúkás, tolóajtós szekrény. Egy alkalmas pillanatban eltűntem az egyik mélyén, hogy szundítsak kicsit. Valahogy túl kellett élnem ezt a nyarat.

Kovacsics András (akkor)

A harmadik héten annyira kimerült voltam már, hogy átaludtam az alsóörsi megállóhelyet. A kalauz keltett fel: végállomás! Mire visszaértem, a bulinak már rég vége volt, nélkülem játszották végig az előadást. Másnap megbeszéltem a kalauzzal, hogy mindig ébresszen fel Alsóörs előtt, különben az Omega szólógitáros nélkül marad. Így többet nem fordult elő hasonló eset.

Vass Norbert: Mindenki!
Koncertek, történetek a beat és a rock aranykorából

Cser Kiadó, Budapest, 2022
268 oldal, a könyvre nyomtatott ár 4995 Ft