Sándor Anna: Az én Spinozám (részletek)

Posted on 2022. október 13. csütörtök Szerző:

0


Rembrandt házvezetőnője
áldott állapotban

A Spinoza Színház messze nincs abban az anyagi helyzetben, hogy a szerepeket lekettőzze. Így azután, ha valaki megbetegszik, vagy valami más miatt akadályozva van, nem könnyű ezt megoldanunk.

Volt jó néhány ilyen nehéz szituációnk. Én ezért sem lennék színész – az efféle tehetség hiányáról nem is beszélve –, mert nem bírnám azt a felelősséget, hogy ha megbetegszem, miattam maradna el egy előadás. Sok embert hoznék ezzel kellemetlen helyzetbe. Néha adódnak azért bravúros megoldások is, itt most egy ilyenről mesélek.

Spinoza és Rembrandt a 17. században kortársak voltak, egy környéken laktak, de arra nincs bizonyítékunk, hogy ismerték egymást. Mi viszont összehoztuk őket az egyik minioperánkban, Rembrandtot Hábetler András (bariton), Spinozát pedig Derzsi György (tenor) alakította. Az opera harmadik szereplője Rembrandt szolgálólánya, majd élettársa volt: Herczenik Anna (mezzoszoprán) . A szóban forgó eset előtt egy előző Spinoza/Rembrandt eladásunk már egyeztetési problémák miatt elmaradt. Rengeteget tudnék mesélni az időegyeztetés nehézségeiről is, de ettől most eltekintek. Röviden: egy anyaszínház igénye mindig felülírja az egyéb, kisebb, független színházak programját, még akkor is, ha már előre, időben minden egyeztetve van. Ha tehát egy anyaszínháznak változik a műsora, és váratlanul mégiscsak igényt tart az illető művészre, akkor hiába van a színésznek már más színházzal (például a Spinozával) egyeztetett programja, az nem számít, az anyaszínház igénye elsőbbséget élvez.

Visszatérve a történetre: előfordult, hogy egy Spinoza/Rembrandt előadás elmaradt. A jegyek így a következő alkalomra, 2016. március 14-ére voltak érvényesek. Ez nem egyszerűen egy hétköznapi előadás lett volna, hanem egy időre az utolsó is. Ugyanis Rembrandt szolgálólánya, Herczenik Anna bejelentette, hogy – ha nem is Rembrandtól – terhes, s mivel ennek már erősen látható jelei is voltak, szülés előtt ez lenne az utolsó fellépése. Tehát jó darabig, legalább egy évig nem jöhet szóba egy következő előadás.

Hogy a helyzet még kínosabb legyen, a holland követség erre az utolsó előadásra megvásárolt harminc darab jegyet. 2016 januárjától Hollandia vezette egy fél évig az EU-t, és ebből az alkalomból a holland követség prominens vendégeket kívánt meghívni az előadásra. A holland követség a darab témája mellett azért is választotta ezt a programunkat, mert az opera zeneszerzője, Henk Nieland, szintén holland. Gondoltuk, hogy ennél több probléma már nem jöhet össze egyetlen előadásra. De jött! Spinoza, azaz Derzsi György váratlanul nagyszabású kanadai turnélehetőséget kapott, amit nem lehetett nem elfogadni. Hogyan tovább? Mi legyen? Lemondani az előadást végtelenül kínos, majdhogynem lehetetlen lett volna, ugyanakkor a művészt sem lehetett megfosztani egy ilyen turné lehetőségétől. Egy héttel az előadás előtt álltunk, és nem tudtuk, mit tegyünk. Derzsi György elegáns ajánlatot tett: vállalta, hogy néhány nap alatt betanít valakit erre az igen nehéz zenei anyagra, és ennek költségét is vállalja. Nem hittem, hogy ez sikerülhet, hiszen mi egy jó hónapig próbáltuk a darabot. De sikerült! Hadd álljon itt a segítő „tettes” neve: Jegercsik Csaba, aki szintén kitűnő Spinozának bizonyult. Igazi bravúrt láthattunk: egyetlenegy előadás kedvéért néhány nap alatt kitűnően betanulta a szerepet. És legalább olyan jó Spinoza lett belőle, mint Derzsiből. De a gáláns ajánlatot nem fogadtuk el – a betanítás költségét a színház fedezte.

Oly szép, hogy leírni sem merem

A legvégére hagytam a legszebbet. Olyan szép, hogy le sem merem írni – azért mégis leírom. 2020 végén megkaptam a Mazsike (Magyar Zsidó Kulturális Egyesület) díját. A laudációt Bóka László, a Mazsike elnökségi tagja mondta-írta rólam. Nem élek a díjak bűvöletében, és nem is érzékenyülök el egyhamar, de ettől az írástól különösen meghatódtam. Zárásképp hadd álljon itt egy részlet:

„Ha Budapesten kimondom azt a szót, Spinoza, mindenki tudja, miről beszélek. Ha kiejtem a számon azt a szót, sándoranna, természetesen egybeírva, akkor is mindenki ugyanarra gondol majd. Itt van nekünk tehát, a mindennapi erzsébetvárosi, budapesti létünk részeként két fogalom, két márka, egymással felcserélhetők, mert ugyanazt fejezik ki. A kettő mára összeolvadt, egyek lettek. Általános védjegy a lesajnált Dob utcában. Többről is van itt szó, mint fogalomról, hiszen Sándor Anna a feltámadt zsidónegyed közepén pumpálja az életet, keringeti a vért. Ebben a kerületben annyi élet volt valaha, kávéházak, színházak, orfeumok, kabarék. Mára alig maradt valami, de ennek a valaminek tökéletes esszenciája, élő megtestesülése, feltámadt szelleme a Spinoza. Azt akarjuk tudni, milyen volt itt a lüktetés, az élet valaha? Tessék beülni Sándor Anna megvalósult álmába, a Spinozába, és rögvest érezni fogjuk a régi illatokat, az ódon vágyakat, a valaha volt szellemi ízeket. Egy falat pesti vircsaft a feltámadt péküzem falai között. Sándor Anna alig tett valamit, csak éppen rehabilitálta a genius locit. A nyughatatlan közgazdász szellemi kihívásra vágyott, társaságra, feladatra, közösségre és közönségre. Körbenézett, nem gondolkodott, belevágott és varázsolt. Maga sem tudja hogyan, de az álmok makacs dolgok, ha valaki akar. Mára a Spinoza megkerülhetetlen lett, és az Sándor Anna is. Amit ő tett a kultúráért, ezen belül is a zsidó kultúráért, ahhoz másoknak legalább három életre van szükségük. Ő itt van, és ott lobog vele, amiben hisz: a sokszínűség, a tolerancia, a nyitottság, a párbeszéd. Nem akart üzletasszony lenni, az lett. Nem akart színházigazgató lenni, az lett. Nem akart menedzser lenni, az lett. Nem akart dramaturg lenni, az lett. Akárhonnét közelítem, Sándor Anna fogalom. A kultúra, a túlélés, a teremtés fogalma.”

Sándor Anna

Kérem a kedves olvasót, ne tartsa szerénytelenségnek, hogy ezeket a sorokat közreadom.

Hát lehet a Spinozáról, a munkámról ennél szebbet írni? Lehet ezután még szóhoz jutni? Mégsem maradhatok néma, kikívánkozik belőlem még egy utolsó mondat, egy mondat, amivel az első 10 évről szóló könyvet is zártam: „Ez jó mulatság, női munka volt!”

Sándor Anna: Az én Spinozám.
20 éves a Spinoza Színház

Ab Ovo Kiadó, Budapest, 2022
256 oldal, teljes bolti ár 4200 Ft