Geo-reality | Tim Marshall: A földrajz hatalma

Posted on 2022. október 3. hétfő Szerző:

0


Paddington |

Tim Marshall brit újságíró A földrajz hatalma című kötetével folytatja azt a szórakoztató ismeretterjesztő munkát, amit A földrajz fogságában lapjain elkezdett: megmutatja, hogy a történelem egyik legfontosabb alakítója, ha tetszik, ha nem, a földrajz. Az első könyvet évek óta látom minden repülőtéri könyvesbolt bestsellerei között, az elmúlt hónapokban pedig már az új is csatlakozott elődjéhez. Nagy öröm, hogy a Park Könyvkiadó az angol megjelenés után nem sokkal a hazai olvasók számára is elérhetővé tette az új művet.

Kiadóktól, kirakatokból, sikerlistákból tudjuk, a magyar könyvpiacon nem garantálja a sikert, ha egy kötet sok országban, sok nyelven az eladási listák élére került. Különösen nincs könnyű dolga a kiadónak, ha egy olyan kötetet akar népszerűsíteni, aminek a megközelítése nagyon eltér attól, ahogyan annak témáját tanultuk. A magyar történelem- és földrajzoktatás sajnos nincs beszélő viszonyban egymással, ráadásul valaki valamikor a történelmet humán, a földrajzot valamiért reál tárgynak sorolta be.

Még a történelemoktatáson belül is ritka, hogy összefüggéseket keressenek, vagy akár megvizsgálják, mi történt a világban egy-egy, éppen terítéken levő esemény idején. Például, hogy az angol polgári forradalom idején Magyarország nagy része az oszmán meritokrácia uralma alatt volt, és azon igyekezett, hogy visszatérhessen még csaknem 200 évre a britek által éppen felszámolt feudalizmusba.

A magyar történelemoktatás alapvetően a politika- és hadtörténetről beszél, így akár beleférhetne, főleg az utóbbiba, hogy összefüggéseket keressünk a földrajzi viszonyokkal, ez mégsem történik meg. Történelemrajongó fiam azóta kezeli némi érdeklődéssel a földrajzot – amit komoly pedagógusi teljesítménnyel megutáltattak vele –, amióta megvettem neki, még angolul, Tim Marshallnak ezt a művét.

Az új kötet a történelmi és földrajzi ismereteket ötvözi némi politológiával és jövőbe tekintéssel. A szerző tíz olyan országot, illetve térséget tűz tollhegyére, amelyek valamiért sokat szerepelnek a hírekben vagy jó esélyük van arra, hogy címlapra kerüljenek. Minden térkép, azaz minden fejezet röviden összefoglalja a hely történelmét, jelenét és valószínűsíthető jövőjét. Helyet kaptak benne Budapestről nézve jobban és kevésbé ismert területek, bár gyanítom, a szerző még az ismertebbekről is fog újat mondani a legtöbb olvasó számára.

Tim Marshall

Tim Marshall: A földrajz hatalma
Fordította: Máté Frigyes
Park Kiadó, Budapest, 2022
424 oldal, teljes bolti ár 4999 Ft,
kedvezményes ár a kiadónál 3999 Ft,
e-könyv változat 3299 Ft
ISBN 978 963 355 8300 (papír)
ISBN 978 963 437 7153 (e-könyv)

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Tim Marshall új könyvében tíz olyan térséget térképez fel, amelyek ma, a nagyhatalmi versengés új korában befolyással lesznek a nemzetközi politikára. Ezek Ausztrália, Irán, Szaúd-Arábia, az Egyesült Királyság, Görögország, Törökország, a Száhel-övezet, Etiópia, Spanyolország és a világűr. Kiderül, hogy a Száhelben fennálló gondokból miért következik, hogy Európának belátható időn belül újabb menekültválsággal kell számolnia; hogy a 21. században miért a Földközi-tenger keleti medencéjét tartják a világ egyik leglobbanékonyabb térségének; és miért gondolják sokan úgy, hogy a világűr lesz a hatalmak összecsapásának következő színtere.
A földrajz hatalma lebilincselő módon mutatja be, milyen módon formálta és formálja az emberiség múltját, jelenét és jövőjét a földrajz.