Családi titkok | Maros Edit: A szívemben titokban

Posted on 2022. augusztus 15. hétfő Szerző:

0


Paddington |

Az Új kedvencek sorozat harmadik (és remélhetően nem utolsó) kötete Maros Edit regénye. Hasonlóan az első két kötethez, a 20. század egy különleges nőalakját idézi meg: Karády Katalinét (az első Károlyi Lászlóné Apponyi Franciskának, a második Karig Sárának állít emléket). A könyv címe – A szívemben titokban – duplafedelű: Karády egyik slágerét (szerző: Polgár Tibor) idézi, de ez esetben nemcsak a díva, hanem a főszereplő Lotti szívének titkaira is utal.

A történet több ponton is rokonságot mutat az első kettő valamelyikével. Ruff Orsolya Volt egy ház című regényéhez hasonlóan a főszereplő itt is egy félárva kiskamasz lány. Lotti ugyan ismerhette az édesanyját, ám egészen kicsit volt, amikor meghalt, így emlékei nem nagyon vannak róla. Ráadásul az édesapja, aki Lottit neveli, nem nagyon beszél róla, az anyukája családjával pedig egészen a történet kezdetéig semmilyen kapcsolata nincs.

Karády alakja lassan rajzolódik ki (a Volt egy házhoz hasonlóan) a padlásról előkerülő spirálfüzetből, és sokáig nem derül ki, miért is volt érdekes valamikor a legutolsó századforduló környékén egy nógrádi falucskában lakó kislánynak a második világháborús idők sztárja. Ahogy Baár Tünde mezítlábas grófnője, úgy Maros Edit Karádyja is központi alakja a regénynek, és közvetlenül is szerepet játszik a főszereplő gyerekek életében.

De hagyjuk a hasonlítgatást. E sorok írója Lotti-korú volt, amikor a hetvenes évek legvégén, a nyolcvanasok elején újra nagy kultusza lett az évtizedekre elfeledett színésznőnek. Lotti édesanyja is kamaszfejjel kezdett kutakodni a színésznő életével kapcsolatban, akárcsak a regény idejében a lánya. Nemcsak az akkori „öregeket” (fiatalabbak voltak, mint én most…), hanem bennünket is nagyon érdekelt Újszászy István történelmi szerepe éppúgy, mint – hogy stílusos jelzőt használjak – az igen fess Karády–Újszászy páros. Karády búgó altja mindenkinek a fülében maradt, aki valaha is hallotta. Tizen-egynéhány évesek voltunk, a „rendes” kamaszkor küszöbén. Lottit is érdekli már egy fiú, hogy is ne érdekelné a titokzatos kémfőnök-katonatiszt meg a filmsztár szerelme.

A kötet lapjain megrajzolt Karády Katalin izgalmas, de csak időnként szerethető személyiség. Egyrészt számító, minden lépését pontosan megtervező lány, aki a nagyon nehéz családi háttérből indulva, sok férfiszívet összetörve lépdel előre a közönségkedvenc szerepig. Ugyanakkor az elveihez, értékeihez ragaszkodó ember volt, ezért egyik „politikai oldal” sem fogadta el. Ezt a fajta értékalapú függetlenséget ma sem értik, ám a háború alatt és után kifejezetten veszélyes életet jelentett. A zsidóüldözéssel azonosulni nem tudó, embermentővé váló díva és a vezérőrnagy kapcsolatának híre egészen Horthy Miklósig eljutott, akitől személyes hozzájárulást kellett megkapniuk ahhoz, hogy folytathassák. Ugyanezt a háború utáni rendszer éppen ennyire nem értette, vagy legalábbis nem díjazta. Így Karády a háború után már nem lehetett sztár, annak ellenére, hogy a kor ideáljának megfelelően szegény sorból származott, és önerőből vált sztárrá – csak éppen túl korán.

A regény jelen idejében Lotti élete fordul fel fenekestül. Azt tervezte, a barátaival fog „lógni” a nyári szünetben, és becserkészi a kinézett fiút. Helyette – egy kamasz lánnyal ilyet tenni meglehetősen kegyetlen dolog – édesapja egy sokhetes külföldi kiküldetés idejére száműzi anyja rokonaihoz, akikkel sosem találkozott még. A rozoga nógrádi házzal lassan barátkozik meg a kislány, az elején még szökést is tervez, ám lassan, a házban sok mindent megtud korán elvesztett édesanyjáról is. A faluban még térerő sincs, így végképp el van vágva minden megszokottól. Ráadásul még a telefonja töltőjét is otthon hagyja.

Lotti minden bizonnyal áldozata annak, hogy ma a kamaszkákat igencsak későn engedik önállósodni, ám a falusi nyaralás végére sokkal érettebbé is válik. A történet elején kifejezetten gyerekesen viselkedik. Az teljesen normális, hogy visszavágyik a megszokott környezetébe, ismerős körülményei közé. Sajnos ma már az sem ritkaság, hogy egy felső tagozatos gyerek még sosem volt könyvtárban. Amikor kiderül, hogy csak a szomszéd falu könyvtárában tud hozzáférni a közösségi oldalaihoz, ismeretlen terepre téved. Lottinak egy remek könyvtáros ad segítséget az ismerkedéshez. Az viszont már az elképesztő önállótlanság határát súrolja, amikor eszébe sem jut, hogy a buszon jegyet kell venni, ahogy az sem, hogy megpróbáljon kölcsönkérni vagy vásárolni egy telefontöltőt az otthon maradt helyett. Reménykedjünk, hogy a hasonszőrű kiskamaszok a kötetet olvasva megtanulják ezt. A történet igazi hepienddel végződik. Lotti ráérez a falusi élet ízére, megtalálja a helyét és valódi kapcsolatot épít korábban nem ismert rokonaival. Aztán visszamegy a városba, de élete része lesz az is, hogy néha nem csak nagyvárosi módon él.

A szívemben titokban kellemes olvasmány. Mint mindig, most is azt javaslom, a szülők olvassák el, mielőtt a gyerekeik kezébe adnák. Nem fogják megbánni, egészen biztosan sok érdekeset megtudnak majd Karády Katalinról, hacsak nem szakértői már most a díva életének.

Az Új kedvencek sorozat e kötete, ahogy az előző kettő is, tipikusan lányoknak szóló regény. – Remélem, hogy a sorozat szerkesztői előbb-utóbb gondolnak majd a fiúkra is (főleg mivel a 10–13 éves korosztálynak szóló jó „fiús” könyvek ritkák, mint a fehér holló). Persze a pöttyös és csíkos könyveket a mi időnkben sem nagyon olvasták fiúk, de ott voltak a Delfin-könyvek is. Azt is remélem, az Új kedvencek sorozat további kötetei hasonlóan színvonalasak lesznek, és olyan márka épül, amiben a könyvajándékot kereső szülők vakon bízhatnak majd.

Maros Edit (Fotó: Szalmás Krisztina)

Maros Edit: A szívemben titokban
Új kedvencek sorozat
Manó Könyvek, Budapest, 2022
248 oldal, teljes bolti ár 3490 Ft,
kedvezményes ár a kiadónál 2792 Ft,
e-könyv változat 2399 Ft
ISBN 978 963 584 0243 (papír)
ISBN 978 963 584 1714 (e-könyv)

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Lotti száműzetésnek éli meg, hogy vidéki rokonainál kell töltenie a nyári szünetet. Ám megváltozik a véleménye, mikor a padláson rábukkan egy füzetre, amelyből nem csak sosem látott édesanyja gyerekkori alakja bontakozik ki, hanem egy legendás színésznőé, Karády Kataliné is, akit rejtélyes szálak fűznek a kislány dédmamájához… A múlt titkait felfedezve Lotti a saját életére is más szemmel néz, főleg, mikor megismerkedik a kertben segédkező Péterrel…