Nyári majdnem pizza | Agócs Írisz: Márkó ​bácsi kertje

Posted on 2022. július 14. csütörtök Szerző:

0


Lázár Ivett KönyvParfé |

Bizony, nem lehet elég sokszor mondani, hogy bolygónk jövője rajtunk múlik. De ami ennél is fontosabb, hogy erről minél fiatalabb korban kell kezdeni beszélgetni a gyerekekkel, hogy később okos és környezettudatos felnőtté váljanak. Persze ehhez nem elég, hogy mesélünk róla, néha azt is látniuk kell, hogy mi magunk is figyelünk a környezetünkre.

A zöldségért és a gyümölcsért inkább a piacra menjünk, helyi termelőkhöz, ha tehetjük. Használjunk textilzsákot a vásárláskor, legyen külön a zöldségeknek, a gyümölcsöknek és a pékáruknak is. Ha akad egy kis hely e célra, mi magunk is nevelhetünk fűszernövényeket, akár egy panellakás erkélyén is. Rengeteg hasznos tippet találni az interneten, de a gyerekeknek is számos könyv készült ebben a témában. Agócs Írisz egy „világmegmentő könyvsorozatot” álmodott meg, melynek első kötete a Márkó bécsi kertje – Mici megmenti a világot címmel tavaly jelent meg.

Okos könyv. Pont annyira, hogy az 5-8 éves korosztállyal egy tartalmas beszélgetést kezdeményezhetünk az olvasása után. Talán a legnagyobb erőssége, hogy azt sugallja a gyerekeknek – amit persze mindannyian érezhetnénk –, hogy az aprónak tűnő lépések is egyszer csak összeadódnak, és ha odafigyelünk, elérhetünk változást.

A könyv főszereplője Mici, aki egy érdekes beszélgetés fültanúja lesz és eldönti: megmenti a világot. Nem kell túl messzire mennie, hamar felfedezi Markó bácsi kertjét, akinek olyan fantasztikus veteményese van, amilyet nem igen látott még a világ! Ott aztán minden megterem, csupa finom zöldség és fűszernövény megtalálható ebben a különleges kertben. Márkó bácsi pedig mesél, méghozzá rengeteg érdekes és hasznos praktikát, melyekkel jót teszünk a növényekkel, a talajjal és ezáltal a bolygónkkal is.

A folytatás és a teljes írás (meg a recept) elolvasható a Könyvparfé oldalon.

Agócs Írisz

Agócs Írisz: Márkó bácsi kertje
Pagony Kiadó, Budapest, 2021
40 oldal, teljes bolti ár 3490 Ft,
kedvezményes ár a kiadónál 2967 Ft,
ISBN 978 963 587 0479

* * * * * *
A könyv kiadói fülszövege

Sokszor a legbonyolultabb dolgokat egyszerű, aprónak tűnő lépésekkel lehet megváltoztatni – a felnőttek persze gyakran elfelejtik ezt, de a gyerekek még tudják!
Így van ezzel Mici is, aki eldöntötte: megmenti a világot! Gyorsan el is kezd kutakodni, hogyan is lásson hozzá. Márkó bácsi pedig, akinek olyan kertje van, mint senki másnak, bevezeti őt egy különleges világba…
A sorozat első része a klímaválság kérdéskörét járja körül, és ad a kicsiknek befogadható és megvalósítható megoldási javaslatokat. Mindezt csodás, élettel teli képekkel, viccesen és gyereknyelven…