Mitől érzem sz@rul magamat? | Dr. Belső Nóra: Félelem, szorongás, pánik

Posted on 2022. július 9. szombat Szerző:

0


Bodó Viktória Booklány |

E sorok írója nagy rajongója a népszerű tudomány mindenkinek típusú könyveknek. Van ebben némi szakmai érdeklődés, de elsősorban csillapíthatatlan tudásvágy: az okosabbtól, az adott terület szakértőitől soha nem szégyen tanulni.  Dr. Belső Nóra pszichiáter munkáit egyébként is kedvelem: hiteles, közérthető, konzisztens mondanivalót kínáló szakember a maga területén.

Most arról írt könyvet , ami két év óta leginkább jellemzi a világunkat: félelem, szorongás, pánik. Ha valaki 2020 márciusának első napjaiban azt mondja, hogy egy emberként fogunk rettegni ezen a bolygón (legalábbis annak nagy részén) a világjárványtól, a bizonytalanságtól és a káosztól, az életünk elvesztésétől, a megszokott életforma elvesztésétől, a teljes kontrollhiánytól, valószínűleg kinevettük volna. Most meg már arra sem emlékszünk, milyen volt előtte a teljes fizikai szabadság és a gondolkodásnak az a kényelme, amit nem szőtt át a rettegés a jövőtől.

Tömegek számára derült ki, hogy a helyzet kezelésére nem működnek vagy nem elégségesek a korábbi megküzdési stratégiáik. A szomorú és teljes igazság azonban az, hogy a legtöbbeknek nem is volt semmilyen megküzdési stratégiája az ilyen helyzetekre. Ezért tartunk ott, ahol tartunk, és ez a kép nagyon sötét: depressziós-pánikbeteg tinédzserek, karanténbabák sérült szociális készségekkel, végletekig elfajult bántalmazó kapcsolatok, alkoholba (és minden másba) fojtott bánatözön és rengeteg más. Az egzisztenciális szorongás talán sosem látott mértékűvé nőtt, és gondoljunk csak bele: milliók csinálták ezt végig egyedül, hónapokon át, akár egyetlen emberi érintés vagy szemkontaktus nélkül. Nem múlik ez el nyomtalanul és a saját bőrünkön fogjuk tapasztalni a most még beláthatatlan közvetlen és közvetett következményeit.

Ebben a helyzetben kínál tudást, egyfajta kapaszkodót Belső Nóra dr. könyve, a Félelem, szorongás, pánik – Hogyan találjuk meg a kiutat? Arra vállalkozott a szerző, hogy szakmai alapokra építve, de ismeretterjesztő módon segít ebben a felfordult világban feltérképezni  a saját lelkiállapotunkat. Próbálja megmutatni, hogyan különíthetjük el a normális, természetes félelmeket a szorongásoktól és a mentális betegségektől. Feltárja azok okait, gyökereit az olvasó előtt, lehetséges megoldásokat mutatva a laikus olvasónak – szigorúan egy orvos szemszögéből.

Éppen ez a probléma, ez a szemszög. Az orvos-író kicsit papírízűbb és szakmaibb könyvet hozott össze, mint talán szeretett volna. Miközben nagyon érdekes, mind témájában, mind szándékában és példáiban a kötet, de… mindig van egy de. Ezek a jól érthető, illusztratív, saját életéből és praxisából merített példák kicsit a levegőben lógnak. A könyv nyelvezete szárazabb, megközelítései tudományosabbak annál, mint amit egy ismeretterjesztő könyvtől várnánk. Tartok tőle, hogy pont ott veszít ezzel potenciális olvasókat, ahol a legnagyobb szükség lenne rá. Ezért nem teljesen érthető, hogy mi is a célja: sok emberhez szólni, közérthető(bb) módon vagy szakmai művet írni, amire pedig egyéb (például terjedelmi) okok miatt nyilván nem alkalmas.

Sajnálatos, hogy specifikus érdeklődésem ellenére is alig tartott fogva a kötet. Olvasás közben gyakran emlékeztetnem kellett magamat, hogy nem hagyhatom abba, hiszen ez a munkám része. A  könyv remek lehetne, mert minden együtt van benne: érdekes téma, remek gondolatmenetek, jó és hasznos példák, segítő szándék, szakmai háttér… Akkor mi hiányzik? A célközönség. Nem tudom biztosan: kinek szól tulajdonképpen a könyv, miközben megérdemelné, ha szélesebb réteget tudna megszólítani.

Belső Nóra dr. (Fotó: Asszonyi Eszter)

Dr. Belső Nóra: Félelem, szorongás, pánik.
Hogyan találjuk meg a kiutat?

HVG-könyvek, Budapest, 2022
216 oldal, teljes bolti ár 3900 Ft,
kedvezményes ár a kiadónál 3315 Ft
ISBN 978 963 565 1504

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege 

Információval elárasztott, pandémia sújtotta világunkban ősi félelmeinkhez egyre több modern kori társul, ráadásul a szorongás és a pánik is sokak életét keseríti meg. Dr. Belső Nóra pszichiáter segít felismerni a különbséget az egészséges félelmek és a szorongásos zavarok mint mentális betegségek között. Könyvében végigvezet ezen állapotok keletkezésének folyamatain, bemutatja hátterüket és következményeiket, szót ejt halálfélelemről, fóbiákról, generalizált szorongásról és pánikbetegségről, nem utolsósorban kitér a traumák által okozott sebekre is. A gyakorló orvos szemszögéből, a praxisából vett esetekkel illusztrálva mutatja be a lehetséges megoldásokat, kapaszkodókat adva az olvasónak.