A valóság szerelmese: album és kiállítás | Molnos Péter: Czene Béla festészete

Posted on 2022. június 5. vasárnap Szerző:

0


XMF |

Czene Béla festészete az elmúlt évtizedben került ismét a figyelem középpontjába. Bár a két világháború között sorra aratta sikereit, de az 1945-öt követő évtizedekben a hivatalos műkritika mostohán kezelte művészetét. 1930 és 1933 között Rudnay Gyula növendékeként tanult a Képzőművészeti Főiskolán, ám hamar elfordult mesterétől és inkább a római iskolához sorolt művészek munkái hatottak rá.

1938-ban közel egy éven keresztül állami ösztöndíjjal dolgozhatott Rómában. Olaszországban készült alkotásain érezni lehet a római magyar neoklasszicista stílus és a kortárs olasz Novecento hatását, de leginkább a reneszánsz klasszikus hagyománya, elsősorban Ghirlandaio és Piero della Francesca művei inspirálták. Hazatérése után művészi érdeklődése egyre inkább a paraszti kultúra felé fordult, a korábbi mitológiai és bibliai ábrázolások helyett a falusi élet mindennapjait ábrázolta képein. Az 1950-es években művésztársaihoz hasonlóan ő is kénytelen volt igazodni a hatalom által megkövetelt szocreál stílushoz, de az évtized végén már saját hangján szólalt meg. Kialakult új, csak rá jellemző festői világa, amelynek középpontjában a modern városi ember hétköznapjai, jellegzetes színterei és szereplői, a klasszikus eredetű, mégis modernizált női szépség áll. Nála érzékletesebben senki sem ragadta meg az 1970-es és ’80-as évek hangulatát, képei sűrítve mutatják meg azt az életérzést és vizuális kultúrát, amit manapság a retró szóval szokás jelölni.

A +18-as karikával forgalomba kerülő kötet szerzője Molnos Péter művészettörténész, aki számos magyar festő monográfiáját is jegyzi, többek között Csontváry Kosztka Tivadarét, Derkovits Gyuláét, Aba-Novák Vilmosét, gróf Batthyány Gyuláét, és ő ismertette meg a nagyközönséggel a legendás műgyűjtő, Bedő Rudolf kevesek által megcsodálható gyűjteményét.

A Fákó Árpád által tervezett reprezentatív album 464 oldalon, mintegy 400 műalkotás reprodukciójával, tudományos igénnyel, de a nagyközönség számára is fogyasztható nyelvezettel mutatja be Czene Béla méltatlanul háttérbe szorított, felfedezésre váró életművét. A kiadó az albumot négy különböző, a vásárláskor választható védőborítóval hozza forgalomba.

Janikovszky János, a Móra Kiadó vezérigazgatója csaknem egy évtizede egyik legelkötelezettebb gyűjtője Czene Béla műveinek. Mint művészetének megszállott rajongója vállalkozott a kötet megjelentetésére és – mivel a művész már réges-régen rászolgált erre az elismerésre – kiállításának megszervezésére. A .

A kötet megjelenése után, június 7-én nyílik meg a Móra Könyvkiadó által szervezett kiállítás, melynek a Kieselbach Galéria ad helyet. A valóság szerelmese című, három héten át látogatható tárlat nemcsak a Czene-rajongóknak, de a korszak iránt érdeklődőknek is különösen izgalmas csemege lehet.

A megnyitón lepleznek le egy eddig lappangó Czene-alkotást is, amely a restaurálást követően mutatkozik be újra a nagyközönségnek.

Molnos Péter (Fotó: Horváth Péter Gyula nullahategy.hu)

Molnos Péter: A valóság szerelmese.
Czene Béla festészete

Móra Könyvkiadó, Budapest, 2022
464 oldal, teljes bolti ár 16.990 Ft,
kedvezményes online ár a kiadónál 12.743 Ft
ISBN 978 963 603 0940

Megnyitó:
2022. június 7., kedd, 17 óra
Megtekinthető 2022. július 6-ig
Kieselbach Galéria és Aukciósház
(1055 Budapest, Szent István krt. 5.)

A kiállítást megnyitja:
Janikovszky János, műgyűjtő, a Móra Kiadó tulajdonos-vezérigazgatója
Kieselbach Tamás, műkereskedő, művészettörténész és műgyűjtő
Molnos Péter, művészettörténész, a kötet szerzője