Pelenkázótáska és maffia | Elle Cosimano: Finlay Donovan ölni tudna

Posted on 2022. április 24. vasárnap Szerző:

0


Paddington |

Van olyan, amikor minden összeesküszik az ember ellen. Valószínűleg sokan érzik így mostanában. És így érzi Elle Cosimano regényének főhőse is. Ám a könnyed és szórakoztató krimit olvasva kiderül, hogy Finn (Finlay) esetében a sok pech végén őt csupa jó dolog várja. Azt hiszem, az elmúlt hónapok mocsokdömpingje és a választási eredmények sokkja után, pont egy ilyen történetre volt szükségem. És valószínűleg nem csak nekem.

Cosimano korábban young adult, azaz nagyobbacska kamaszoknak és fiatal felnőtteknek szóló regényekkel már ismertségre tett szert Amerikában, sőt rangos díjakat is nyert kalandos fantasy regényeivel. A mostani kötet beharangozója szerint ez az első felnőtteknek szóló regénye. Én inkább úgy mondanám, első olyan regénye, ami a valódi világban játszódik. A szerző maga is kétgyermekes anyuka, így egészen biztosan saját élményeire építve ír az anyaság szépségeiről és „szépségeiről”. Akinek van gyereke, az pontosan tudja, hány olyan helyzetet élünk át, főleg az első években, amik kívülről nézve végtelenül szórakoztatóak. Igaz, közben belülről ezt akkor nem feltétlenül éljük meg viccesnek.

Finn élete lehetne bármelyikünké vagy épp a szomszédunké. Több regénye is megjelent, de egyik sem aratott átütő sikert. Most pedig teljes alkotói válságban van, holott közeledik a következő kötet leadási határideje. Azt viszont nem engedheti meg magának, hogy elbukja az előleget, ugyanis kétgyerekes anyuka, akit elhagyott a férje, rengeteg adóssággal, két pici gyerek nevelésének összes nehézségével. Káosz van az otthonában és a fejében egyaránt. Asszony a teljes idegösszeomlás szélén – hogy parafrazeálva idézzem Almodóvar filmjének címét.

Egy nap az ügynökével reggelizik, megpróbálja meggyőzni arról, hogy az új regény már majdnem készen van. Hogy ez sikerül-e, nem tudjuk pontosan. Az viszont biztos, hogy a szomszéd asztalnál ülő asszony valóságosnak gondolja az elhangzó véres részleteket. Ő pedig történetesen az orosz maffiának dolgozó férjétől kíván megszabadulni. Bérgyilkosnak gondolja Finnt, és meg is bízza őt ezzel a feladattal.

Ezzel indul ez a tévedések gyorsan pergő vígjátéka. Finn nem tesz el senkit láb alól, ám a látszat nem erre utal. Ő pedig igyekszik megúszni a gyilkosságot, amit nem is követett el, és eldönteni, hogy az események eredményeként a fiókjában, illetve a mélyhűtőben landoló zöldhasúakkal mit is kezdjen. Feltűnik a regényben a hűtlen volt férj, az asszony, akiért elhagyták őt (és aki, az amerikai vígjátékok szabályai szerint egy kígyó), a jóképű rendőr, a még vonzóbb csapos, aki csak jogi tanulmányai finanszírozása végett állt be a pult mögé, a két lábbal a földön álló bébicsősz (aki egyfajta modern kori Mary Poppinsként nem csak a gyerekek életét rakja rendbe), néhány helyes menhelyi kutyus és két igen cukor gyerek. Minden adott hát néhány kellemesen szórakoztató órához a kötet társaságában. Sőt – mint ez a regényből kiderül – remek recept egy sikerkönyvhöz is.

Cosimano regénye nem több és nem kevesebb, mint amit ez a keret ígér. A szerző utószavában elárulja, hogy a történet ötlete akkor született, amikor főhőséhez hasonlóan egy kávézóban éppen új regénye néhány elemét vitatta meg a szerkesztőjével, majd egy ponton elképzelték, mit szólhatnak a szomszéd asztalnál ülők, akik őket hallgatják. A megvalósítás egyszerre kreatív és szabályos – a sármos detektív például a kreatív írás tanfolyamokon tanított szabályok szerint éppen a kötet 50%-ánál jelenik meg és keveri meg teljesen a lassan tisztuló képet mutató lapokat.

Az ötlet viszont van annyira eredeti és az írónő stílusa van annyira szórakoztató, hogy igen kellemes és nem tucat regény született. A kreatív írás szakon azt is tanítják, nem árt egy történetet úgy befejezni, hogy abban a folytatás lehetősége is benne legyen. A Finlay Donovan ölni tudna ezt a feladatot is teljesíti, a folytatás pedig nem is várat sokat magára. A 2021 februári első angol megjelenést követően a kiadó idén februárban már piacra is dobta a második kötetet Finlay Donovan Knocks ’em Dead címmel. Az angol verzió értékelései alapján azt gondolom, nem csak a magyar olvasóknak volt szüksége egy ilyen könnyeden szórakoztató krimisorozatra. És remélem, a folytatásra magyarul sem kell nagyon sokat várni.

Elle Cosimano

Elle Cosimano: Finlay Donovan ölni tudna
Fordította: Török Krisztina
Agave Könyvek, Budapest, 2022
368 oldal, teljes bolti ár 3980 Ft,
kedvezményes ár a kiadónál 2985 Ft,
e-könyv változat 2980 Ft
ISBN 978 963 419 9946 (papír)
ISBN 978 963 419 9950 (e-könyv)

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Finlay ​Donovan kétgyerekes, egyedülálló és idegileg teljesen kimerült anyuka, aki mellesleg leadási határidőkkel küszködő írónő is egyben. Az élete totális káosz. Az ügynökének beígért könyvével egyáltalán nem halad, a volt férje kérdés nélkül elbocsátotta a kisegítő bébiszittert, négyéves kislányát pedig épp egy igen szerencsétlenül alakult első hajvágási kísérlet eredményeképpen a fejéhez szigszalagozott tincsekkel kénytelen óvodába vinni.
Finlay egyre sokasodó problémáin az sem segít, hogy az ügynökével folytatott üzleti ebédje alatt a szomszédos asztalnál ülők kihallgatják krimije tervezett történetét, és tévesen bérgyilkosnak vélik. Finlay pedig saját maga legnagyobb döbbenetére igent mond a felkérésre, hogy elintézzen egy kellemetlen férjet. Mert hát valamiből élni is kell.