Rácz Laura Rebecca: Tudatosan gyermektelenek

Posted on 2022. április 16. szombat Szerző:

0


●  A Z  E L F O G A D Á S R Ó L  ●

Bodó Viktória Booklány |

Azt, hogy mennyire nincs tematizálva Magyarországon a gyerekvállalás választhatósága, mi sem jelzi jobban a könyv címénél. Nincs szavunk sem az angolban childfree – childless kifejezésekkel jól elkülöníthető, két nagyon különböző életformára, amit talán a gyerekmentes – gyerektelen szópárral lehet a legjobban magyarítani. Az eredeti kifejezések tükrözik a különbségtételt a két életmód: a valamitől (gyerekvállalástól) megfosztott childless emberek, valamint a gyerekmentes, azaz childfree személyek között.

Magyarországon ez a különbségtétel jelenleg nem létezik. A társadalom szemében kizárólag gyerektelenség létezik, ami nem lehet választás kérdése. A gyereket nem vállaló egyén szükségképpen megfosztott valamitől, ha pedig nő az illető, akkor megcsúfolása a saját nemének, tekintettel arra, hogy a nő méhe köztulajdon, melyet kötelessége használni. Az önrendelkezés joga e tárgyban fel sem merül. Nem létezhet a kétfős család boldogan, ha azt egy pár alkotja, rájuk mindig sajnálattal, esetleg lenézően gondolnak mások: ők azok, akik soha nem ismerik meg, mi az igazi boldogság, és egyébként is, milyen nő az olyan, aki nem akar szülni? Ki lehet az az elvetemült nőstény, aki képes azt hinni, hogy maga választhatja meg az életútját? Ez annyira felháborító elképzelés, hogy elméleti síkon is elvitatható az ehhez való jog.

A férfiakkal, mint oly sok esetben, e tekintetben is sokkal elnézőbbek a magyar társadalom tagjai: őket kicsit sajnálják, de le nem nézik emiatt. Míg egy nő gyakorlatilag csökkent értékűnek minősül, ha nem anya (minimum „baj van a toronyban”, esetleg „beteg szegény, azért nem…”), addig egy férfi hozhat ilyen döntést. Ez esetben őt, ha közmegvetés nem is, némi sajnálattal vegyes lenézés azért sújtja. Ha pedig –horribilie dictu! – egy házaspár dönt úgy, hogy nem vállalnak gyereket, az nyilvánvalóan maga a kénköves pokol, ráadásul nem is tudják, mit cselekszenek. Hiszen a házasság célja az utódnemzés, anélkül meg egyáltalán mi értelme van?

Innen szép nyerni  és ezért hiánypótló a Tudatosan gyermektelenek. Interjúk nőkkel, párokkal és férfiakkal. Huszonhárom különböző szemlélet, sors, életvitel. Fontos ez, mert ebből is látszik: a gyerekmentes emberek, párok sem mind egyformák, nem azonos okból választották ezt az életet. Ráadásul nem is mindannyian az alakjukat féltik, meg nem önzők, nem járnak gyerek helyett részeg kábítószeres orgiákra éjjel-nappal, sőt végtelen jó dolgukban sem vesztek meg: nagyon is tudják, mit, miért csinálnak.

Nehezített pályán mozognak, mert a gyerek annyira közjószág, és a társadalmunk annyira elvágólag gondolkodik mindenről, hogy nemcsak a saját életük harcait kell megvívniuk, de gyakran a saját közegükkel is meg kell küzdeniük a döntésük legitimitásáért. Sokan a rokonaik követelőzését is el kell viseljék, az unokát „elváró” anyáktól a legszélesebb spektrumig, ami elképzelhető. Hiszen gyereket vállalni kell…, majd meggondolod magad, de akkor már késő lesz, úgyhogy ess csak teherbe akkor is, ha nem vágysz rá, majd megjön szülés után az anyai ösztön, amikor megtudod, mi a legnagyobb boldogság és a feltétel nélküli szeretet. (…)

Az írás teljes terjedelemben elolvasható a Booklány szereti… oldalon

Rácz Laura Rebecca (Fotó: Hámori Zsófia)

Rácz Laura Rebecca: Tudatosan gyermektelenek
– Életutak, döntések

Partvonal Könyvkiadó, Budapest, 2022
388 oldal, teljes bolti ár 3999 Ft,
kedvezményes ár a lira.hu-n 3199 Ft
e-könyv változat 2799 Ft
ISBN 978 615 605 8867 (papír)
ISBN 978 963 609 0067 (e-könyv)

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Melyek a tudatosan vállalt gyermektelen életforma valós okai? Milyen út vezet az életre szóló döntéshez? Milyen bántások érik – akár családon belül is – a tudatosan gyermekteleneket?
Közel 900 visszajelzésből, 23 mélyinterjúból és szakértői megszólalásokból áll össze a kötet, amelyben az érintettek „nem mondhatták el senkinek, így hát elmondják most mindenkinek” életük legfontosabb döntését. Átfogó és nagyon őszinte képet kapunk a tudatosan vállalt gyermektelenség okairól, hátteréről, a családi viszonyokról, a döntés következményeiről és a nehézségekről, továbbá azokról az előítéletekről és diszkriminációról, amelyekben emiatt részük van a nőknek és férfiaknak – a stigmáról, amit a társadalom sokukra rásüt.
Ez az írás nem (csak) a gyerekvállalásról szól: rengeteg égető társadalmi kérdés, tabu, egyéni és szociális probléma, transzgenerációs elakadás, közéleti jelenség kerül benne felszínre, ami miatt több jelentésrétege is létezik.