Jézus, a hétköznapi | Lackfi János: Igaz mese a húsvétról

Posted on 2022. április 3. vasárnap Szerző:

0


H. Móra Éva |

Újabb kötettel bővült a Cerkabella Kiadó Mesepogácsa könyvcsaládja (nagyon tetszik ez az elnevezés!), de azon belül is Lackfi János – három könyv esetében már mondhatjuk – saját sorozata. A most megjelent könyvecskét két másik előzte meg: az Igaz mese a karácsonyról 2020-ban, az Igaz mese a Mikulásról 2021-ben jelent meg. Ez most a legapróbbakat szólítja meg: a kiadó 3 éves kortól ajánlja.

Nem könnyű a kicsiknek lényegeset mondani erről az ünnepről, újat viszont lehet. A szerző ugyanis nem nyuszis-pirostojásos oldalról közelít a témához. Köztudott, hogy elkötelezett hívő; az elkötelezettség nála azt jelenti, hogy missziónak tekinti a keresztény életszemlélet terjesztését – nem erőszakosan agitálva, hanem természetesen, mai, friss nyelven. (Ilyen írásainak gyűjteménye például a #Jóéjtpuszi-kötet is.) Az Igaz mese… sorozat azonban nem hittankönyv és nem is valamiféle gyermekbiblia. Egészen egyszerűen, közérthetően, mesél a gyerekeknek Jézus életének aktuális mozzanatairól. Az első lapokon személyessé teszi őt a kis mesehallgatók számára: „Találkozhattatok vele karácsonykor!” S egy egész oldalas, édes kisbaba képe illusztrálja ezt a felütést; az író máris megnyerte a gyerekek szívét.

Fontos, s az egész könyv nézőpontjára jellemző, hogy végig Jézus egyszerűségét, hétköznapiságát hangsúlyozza. „…nem nagy focista lesz, hogy tapsoljunk neki. Nem erős harcos, hogy féljünk tőle.” Ugyanolyan gyerek volt, mint bárki, csak éppen ő nem tett semmi, de semmi rosszat. Később szakmát tanult, de „nem híres szakács lett, hogy drága ételeket főzzön. Nem is a leggazdagabb király, hogy irigyeljük. Egyszerű ácsmester volt.”

Később az apostolokról írja – őket aztán következetesen barátainak nevezi –: „A barátai egyszerűek voltak, mint ő: volt köztük halász, orvos, pénzváltó.” Ezt értik a legkisebbek is. A másik dolog, ami végigvonul a történeten, és hangsúlyt kap: a szeretet. Ilyen egyszerűen. Jézus nem tett senkivel rosszat, és az égvilágon mindenkinek segített, azokra se haragudott, akik bántották őt. (Ilyen gyermeki szavakkal fogalmaz!) A kínszenvedést és a kereszthalált sem elrettentő részletességgel taglalja, hiszen nem az elrettentés a cél. Jézus gyilkosait szimplán rossz embereknek nevezi, megkínzatását csúfolásnak. „Aztán jöttek a rossz emberek, elfogták Jézust, csúnyákat kiabáltak, és kilökdösték egy köves, szomorú hegyre. (Milyen gyönyörű jelzős szerkezet ez a ’szomorú hegy’!) Felkötözték egy keresztre, és tovább csúfolták.” A kisgyerekek ennyiből is pontosan érzik-értik a lényeget: volt valaki, aki csak jót tett a többi emberrel, és voltak mások, akik rosszat tettek ezzel a jó emberrel. Az ellentét és az égbekiáltó igazságtalanság így is nyilvánvaló.

Az író megkíméli a kicsiket a halál leírásától, továbblép, s egy családias, szeretetteljes, reménykeltő mondattal folytatja: „Jézus felment az égbe, megölelte égi Apukáját, az Istent.” Hiszen így van ez a családokban is: ha meghal egy családtag, azzal vigasztaljuk a kisgyerekeket, hogy ő már az égben/angyalokkal/Jézuskával van. Az utolsó oldalon a ragyogás szóé a főszerep: Jézus arca felragyog, ragyogva jön vissza barátai közé, itt hagy valamit a ragyogásból, és Isten embereit is a ragyogó arcukról lehet felismerni. S mivel a húsvét a feltámadás ünnepe, erre a nehezen értelmezhető fogalomra így utal a gyerekeknek: „Megígérte, hogy eljön majd újra. Várjuk is nagyon!

Egészen újszerű ez a hangütés, amelyen Lackfi megszólítja a kisgyerekeket. Közel hajol hozzájuk, az ő nyelvükön beszél, viccelődik, semmi esetre sem az összevont szemöldökű van-amivel-nem-lehet-szórakozni-stílusban beszél. Kedvencem az apostol-lapos toll szójáték; biztos van, akinek ez erőltetett vagy nem helyénvaló, de én szinte hallom az unokáim kuncogását…

A sorozat három darabjának nemcsak a címe, hanem a külleme is egységesíti, hangsúlyozza az összetartozást, mindhármat Horváth Ildi illusztrálta. A rajzok is maiak, modernek – az apostolok például egészen városias öltözéket viselnek: nadrág, pulóver, kabátféle –, mégis valami időtlenséget is sugároznak. Hívő vagy nem hívő a család, ahol olvassák, lapozgatják ezt a könyvet – csak nyerhetnek vele.

Lackfi János

Lackfi János: Igaz mese a húsvétról
Illusztrációk: Horváth Ildi
Mesepogácsa sorozat
Cerkabella Kiadó, Szentendre, 2022
28 oldal, teljes bolti ár 3490 Ft,
kedvezményes webshop ár a kiadónál 2792 Ft
ISBN 978 615 580 8654

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Hogyan élt, mivel foglalkozott Isten fia az emberek között – és mi történt vele húsvétkor?
Lackfi János szívmelengető meséje a szeretet erejéről és a reményről szól. Horváth Ildi meghitten kedves illusztrációival kiegészülve örök ismerős és egyidejűleg abszolút újszerű lesz a sokszor hallott rege, a legkisebbek és a legnagyobbak is örömet lelnek benne.