11. Finn Filmnapok | A Finnagora programja, február 16–20. / Toldi mozi + Távmozi

Posted on 2022. február 16. szerda Szerző:

0


BJI |

Nemzetközi filmfesztiválok nyertes filmjeivel, kerekasztal-beszélgetésekkel, mesterkurzussal, finn–magyar egyetemi projekttel érkezik a budapesti Toldi moziba a 11. Finn Filmnapok. A magyarországi Finn Intézet (Finnagora) szervezésében 2022. február 16–20. között közelebb kerülhetünk a „nordic” mindennapokhoz és ahhoz a fanyar és csendes humorhoz, amely átszövi ezt a kultúrkört.

Tove. R.: Zaida Bergroth

A 15 nagyjáték-, dokumentum- és rövidfilmet kínáló eseménysorozat alatt két alkalommal elérhető lesz a Távmozi platformján azok számára, akik nem tudnak személyesen részt venni a vetítéseken. Valamennyi film angol és magyar nyelvű felirattal látható.

A Finnagora már az elmúlt években is mindig igyekezett a legkeresettebb műveket elhozni a magyarországi filmnapokra, és ezen idén sem változtattak. A nyitófilm Zaida Bergroth rendezése, a Tove lesz.

Tove Rendező: Zaida Bergroth

Miután a háború 1945-ben véget ér, Tove Jansson belevág identitása és művészi szabadságakeresésébe. Szobrász édesapja nem támogatja lánya életvitelét, amiben a modern művészet mellett szerepet kap a bulizás és egy – már nős – politikushoz fűződő kapcsolat is. Ám Tove végül egy nőbe szeret bele, Vivica Bandler színházi rendezőbe. Amikor rájön, hogy a Vivica iránti érzelmei valójában akadályozzák művészetének kiteljesedését, karrierje váratlan fordulatot vesz. Megrajzolja a később Múminok névre keresztelt figurákat, de a sztori elkezd saját – és egyre sikeresebb – életet élni.

A film trailere

A fesztivál egyik kiemelkedő darabja A vak férfi, aki nem akarta megnézni a Titanicot című film. Az idei Velencei Filmfesztivál közönségdíjas alkotása a vak és deréktól lefelé lebénult Jaakko történetét meséli el, a saját perspektívájából. Jaakko úgy dönt, hogy elindul felkeresni szerelmét, Sirpát – ehhez pedig öt idegen segítségére lesz szüksége.

A vak férfi, aki nem akarta megnézni a Titanicot. R.: Teemu Nikki

A fikciós történetben címszerepet játszó színész, Petri Poikolainen valóban szklerózis multiplexben betegedett meg, és alighanem ez az utolsó filmszerepe.

Acélhölgyek (Teräsleidit) Rendező: Pamela Tola

Miután egy serpenyővel leütötte a férjét, a 75 éves Inkeri két nővérével az oldalán útra kel. Autóval bejárják Finnországot, jóképű stopposokat vesznek fel, emlékeket idéznek fel és úgy táncolnak, ahogy fiatalon.

Acélhölgyek. R.: Pamela Tola

Mikor Inkeri megtalálja régi egyetemi írásait és találkozik fiatalkori szerelmével, Einóval, felidéződnek benne egykori álmai, melyek később patriarchális házassága alatt háttérbe kerültek. Inkerinek döntenie kell még hátralévő éveiről, választania kell a boldogság és a konvenciók elfogadása között

Első hó Rendező: Hamy Ramezan

Az iráni születésű Ramin Mehdipour néhány éve él családjával együtt egy kis finn településen, az ottani menekültügyi befogadóközpontban. Hatalmas sokként éri őket, amikor a bevándorlási hivatal elutasítja menedékkérelmüket. Ramint éppen a középiskolába készül, ami szintén új helyzetek elé állítja. A Mehdipour család él az utolsó fellebbezési lehetőséggel, és reménykedve próbálja folytatni a mindennapi életét.

Első hó (Ensilumi). R.: Hamy Ramezan

Az önéletrajzi elemekkel átszőtt film rendezője, Hamy Ramezan Iránból az üldöztetés miatt menekült el, a családjával 1990-ben érkezett Finnországba. Filmrendezőnek az Egyesült Királyságban tanult. Rövidfilmjei több mint 60 fesztiváldíjjal büszkélkedhetnek. Az Első hó Ramezan első nagyjátékfilmje.

Csendes küzdelmünk Rendező és forgatókönyvíró: Suvi West

Csendes küzdelmünk R.: Suvi West

A Csendes küzdelmünk politikai dokumentumfilm az asszimilációs politikáról. A filmben a Finnországban élő számik elmondják, milyen hatással volt a mindennapjaikra a kormány asszimilációs szándéka. (A számi egy finnugor nyelvű nép, amely a Norvégia, Svédország, Finnország és Oroszország északi részein húzódó Sápmi nevű területen él. Finnországban körülbelül 9500-an élnek.) A megszólalókat aggasztja a népük jövője, és mindent eszközzel fellépnek jogaikért. Ugyanis a kormánynak gazdasági érdeke fűződik a régióhoz, a számi nép jogai viszont ütköznek a természeti erőforrások használatával.

A fesztivál utolsó napján a Mohamed El Aboudi által rendezett School of Hope című dokumentumfilmet vetítik.

School of Hope R.: Mohamed El Aboudi

A film egy aprócska iskola fejlődését követi a marokkói sivatag közepén. Az iskolába jár néhány gyermek a nomád Oulad Boukais törzsből. A törzs életmódját veszélyezteti a globális felmelegedés okozta aszály.

A film trailere

A teljes program itt olvasható

Címkézve: