»Poppy! Mi újság?« | Jane Corry: Hiba volt

Posted on 2021. október 21. csütörtök Szerző:

0


Bodó Viktória Booklány |

Valahogy úgy vagyok én ezekkel a thrillerekkel, mint az egyszeri székely bácsi a zsiráffal: szépnek szép, de otthonra nem kellene. Általában az első pillanatban elcsábít a kellemes borzongás ígérete, jólesne egyet lazítani egy izgalmas történettel (és borral/csokival) a kézben, de  az esetek nagy százalékában pontosan tudom, hogy csalódni fogok. Minden könyvet megírtak már. (Vö.: „minden lépcsőn ültem már…”)

Vannak azonban azok a ritka alkalmak, amikor a hétpróbás kritikus is elgyengül, elcsábul és elvész egy jó kis történetben. Ilyenkor fordul az elő, hogy addig le nem teszem, amíg el nem olvasom, hiába van hajnali négy. Mint a Hiba volt esetében. Pedig nem volt biztató a kezdet: nem lehetett eldönteni ugyanis, hogy ez a műfaj legjellegtelenebb kezdőmondata vagy Jane Corrynak sajátságos az stílusa.  Az utóbbi igazolódott.

A történet szerint Poppy Page viszonylag sikeres statisztaügynök, boldog családdal, kiegyensúlyozott házasságban. Az élet sima útnak tűnik, amíg egy partin össze nem fut A Régi Nagy Szerelemmel. A pasival, aki az emlékeiben húsz éve tökéletesnek tűnik. A pasival, aki mindenki életében volt egyszer, és a megszépítő múlt ködébe vész, miért nem hozzá mentél feleségül. A pasi, akinek a gondolatára leesik a bugyid… rá az agyadra, hogy nehogy eszedbe jusson, milyen volt ez az alak valójában a süket dumán és a jó szexen túl. Nos, Matthew Gordon volt ez a Férfi Poppy életben. Vesztére, még mindig vonzó, még mindig veszélyes kisugárzása van és még mindig őt akarja. Tényleg őt akarja?

Egy éjszaka, egyetlen nosztalgikus, veszedelmes, szenvedélyes éjszaka elég ahhoz, hogy örökre megváltozzon az élete, sima ügyből egy merő rémálommá. Az sikeresnek tűnő vállalkozásra is fekete árnyék vetül, Matthew sem akarja annyiban hagyni a dolgot és ezzel egy nagyon feszített, lehetetlennek tűnő egyensúlyozás kezdődik egy veszedelmes szociopata nyomulása és a mindennapok között.  Igen, jól sejted, Olvasó: ebben csak elbukni lehet. Már csak az a kérdéses, hogy kit és mit ránt magával a helyet.

A szerző elképesztően ügyes, mert hétköznapi. Egyszerű nyelvezet, nem túl bonyolult képlet, amivel dolgozik, nem fest aprólékosan kidolgozott karaktereket, nem ez a lényeg. A fontos az egyértelműség: szinte mindenki magára ismer egy-egy pillanatban, és ez teszi olyan jólesően, könnyedén borzongatóvá a történetet. Nem túlzottan: még a legfélősebbek is olvashatják egyedül otthon, de a lassan csordogáló mindennapok, a kiskanállal adagolt feszültség nem enged ellazulni. Megrémülni senki nem fog,  de a feszültség, valahol gyomortájon, állandóan jele lesz az olvasás közben.

Jönnek a ködös őszi esték, közeleg a Halloween és egyéb borzongató napok: ez a könyv tökéletes társ hozzájuk. Élvezd a felhőtlen, jó ízléssel összerakott kikapcsolódást, amit nyújt. Az üzenet úgyis sokáig veled marad. Hogy mi az? Az égvilágon mindennek van következménye.

Jane Corry

Jane Corry: Hiba volt
Fordította: Borbély Judit Bernadett
21. Század Kiadó, Budapest, 2021
384 oldal, teljes bolti ár 4490 Ft,
kedvezményes ár a kiadónál 3367 Ft,
e-könyv változat 2890 Ft
ISBN 978 963 568 0344 (papír)
ISBN 978 963 (e-könyv)

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Poppy Page szerint csak kétféle nő van: az egyik hű marad a férjéhez, a másik nem. Egészen eddig a pillanatig Poppy kétségtelennek tartotta, hogy melyik típusba tartozik. De feltűnik Matthew Gordon, aki jóképű és elbűvölő, és már vagy húsz éve nem látták egymást Poppyval – és ezzel megváltozik a helyzet.
Poppy csak egyszer hibázik – de a botlás következményei jóval veszélyesebbek, mint gondolná.
Valaki az életével fog fizetni érte.