Pár. káp. baj. mód. | Rita Falk: Savanyúkáposzta-kóma

Posted on 2021. augusztus 16. hétfő Szerző:

0


Lázár Ivett KönyvParfé |

A napokban kisebbfajta olvasási válságot éltem át. Semmi sem esett igazán jól. Ilyenkor általában novellákat olvasok, esetleg előveszek egy ifjúsági regényt, vagy csak szimplán belelapozok egy-két mesekönyvbe. Ez tökéletesen elég ahhoz, hogy kikapcsoljon az agyam. Talán ezért, meg az ellenállhatatlan derűje miatt szeretem az ilyen mosolyínséges időkben megkaparintani Rita Falk könyveit. Mert a niederkaltenkircheni miliőben játszódó történeteiről sok minden mondható, de hogy gondolkodásra késztető irodalmi mesterművek lennének, az biztosan nem. És ez nagyon is rendben van így!

A Savanyúkáposzta-kóma a Franz Eberhofer-sorozat ötödik kötete. Kényelmesen dőltem hátra a kanapén, mert tudtam, hogy most sem fogok unatkozni. Franz Eberhofer, a (fülszöveg szerint) testestül-lelkestül bajor rendőr élete ugyanis újfent fenekestül felfordul. Először is áthelyezik Münchenbe, így egycsapásra véget érnek a kényelmes, vidéki hétköznapok. Másodszor rájön, hogy Susi az egyetlen szóba jöhető nő az életében – de ki a fene az a másik pasi, aki az utóbbi időben a szívszerelme körül legyeskedik?! Csodálkozhat bárki is azon, hogy Franzban ettől azonnal beindul a közhelyesen zöldszemű rémnek nevezett féltékenység, no meg a vadászösztön?

S ha ez nem lenne elég, előkerül egy hulla, mégpedig Papa ellopott, majd megkerült verdája csomagtartójából. (A verda történetét keresd a sorozat korábbi darabjaiban.) Mivel az illetékes szervek nem törik össze magukat, hogy az ügyet megoldják, Franz nyakába szakad a nyomozás, s mi sem természetesebb, hogy régi jó barátja, Rudi Birkenberger siet a segítségére. Neki csak egy gyönge pontja van: a savanyúkáposzta. Csülökkel. Mert ha attól kómába esik…

Rita Falk stílusában nincs semmi különös, mégis el tud ragadni. Ugyanis viccesen kisszerű figurái, a falusi (de nem szükségszerűen bunkó) légkör, a niederkaltenkircheni idill rettentően ismerős és mégis egyedi. Csaknem azt írtam, utánozhatatlan, de ugyan ki akarná utánozni? (Egyáltalán: el tudunk képzelni egy falut, aminek a neve: Alsó-Hidegegyháza?) Falk a sorozat e tagjában is képtelennek tűnő szóösszetételt választ címnek (németül, kötőjel nélkül mindegyik még rémisztőbbnek tűnik: Sauerkrautkoma, Kaiserschmarrndrama, Griessnockerl Affäre, Schweinskopf al dente – utána lehet keresni), ez megnevetteti az olvasót és megindítja a gyomornedveit.

Falknál a krimi szála sajnos még mindig harmatgyenge – de ezt már nem is érdemes felróni neki. Mert mondd meg, anyukám, kit érdekel? A tejfölt így is elviszi a temperamentumos és totál süket Nagyi, a narkós Papa, meg Franz testvére, a „nyálas disznó” Leopold. És persze a morgós, sötét humorú Franz, aki talán képes megoldani egy bűnügyet, de hogy a női lélekről fogalma sincs, az szinte bizonyos. (…)

Rita Falk

A folytatás (az írás teljes változata) és a nagymama módra készült savanyúkáposzta receptje elolvasható a KönyvParfé oldalon.

Rita Falk: Savanyúkáposzta-kóma
Franz Eberhofer sorozat 5.
Fordította: Balla Judit
Magistra Könyvkiadó, Budapest, 2020.
280 oldal, teljes bolti ár 3490 Ft,
kedvezményes ár a lira.hu-n 2792 Ft,
e-könyv változat 2990 Ft
ISBN 978 615 807 9198 (papír)
ISBN 978 615 614 7004 (e-könyv)