Tanmesék a kilencvenes éveinkből | Ex Katedra / Jurányi online

Posted on 2021. február 25. csütörtök Szerző:

0


Messaoudi Emina

K A R A N T É N S Z Í N H Á Z

Xénia JH |

Egy gyerek szemével látjuk a két/három évtizeddel ezelőtti félig-elmúltat. Írót nem mutat a színlap – minden résztvevő magát adta az előadáshoz, ami a rendező, Boross Martin, továbbá Dohy Balázs és Thury Gábor koncepciója alapján született.

Valahogy úgy, mint a 17. században, a commedia dell’arte virágzása idején, csakhogy itt nem jellemfigurák bohóckodnak, hűtlenkednek, csalnak és megcsalatnak, hanem hősei – két színész, két táncos, egy grafikus és egy menedzser –, egy társulat mai tagjai emlékeznek a fiatalabb korukra.

A karantén alatt felidézték, hogy honnan jöttek, milyen volt felnőni a kilencvenes években. Ki akarták deríteni, milyen örökséget hozott magával a rendszerváltáskor született nemzedék akkori életük legfontosabb helyszínéről, az általános iskolából. Tükröt tartanak maguk és egymás elé.

A személyes történetekből bontakozik ki az iskola első napjától a kamaszkor kezdetéig tartó időszak. A szereplők hátországa sokféle: az egyik vidéken nőtt fel, a másik külvárosban, és van, aki Budán. Különleges kor volt? Igen, az addig stabilnak ismert egzisztenciák a rezsimváltással új térbe kerültek, némelyeknek a családját tönkretette a nagy sebességgel ránk zúduló kapitalizmus, másoknak a szerencsét hozta meg. Alternatív iskolába járhatott az egyik, a másiknak a változatlan, merev, poroszos rendszer jutott.

Mayer Dániel

Sokak által megtapasztalt, átélt jelenségeket mutatnak be a történetek: iskolai bántalmazás, rasszizmus; tiltott szerelmek és erős barátságok; versengés és kudarcok; beilleszkedési nehézségek és tanári önkény.

»Az Ex Katedra számomra olyan, mint egy nagyon bevállalós és szemtelenül őszinte tábortűzi beszélgetés színháziasított, filmesített változata – mondja Boross Martin, az előadás rendezője. – A színpadon előkerülő személyes történetek, féltve őrzött tárgyak és titkok magukban hordozzák egy nemzedék élményanyagát az iskola intézményéről és általában a gyerekkorról. Igazi coming-of-age (felnőtté válás) darab, egyfajta szembesítő-feloldozó esemény, ahol megelevenednek azok a traumák, bűnök, küzdelmek, amiket a legtöbben életük végéig feldolgozatlanul hurcolnak magukkal.
Már a kezdetektől gondolkoztunk a stream változaton is, mert a tárgyanimáció és a videótechnika, amivel az előadásban dolgozunk, messze nem a színházi közvetítés minőségét adja, sokkal inkább a közvetlenséget, a közelséget és élményszerűséget.«

A produkciókat a SzínházTv professzionális stábja hat kamerával, Ultra HD (4K) minőségben közvetíti. A színházi élményhez a technikai színvonal mellett hozzájárulnak a kulisszák mögötti interjúk és más érdekes, izgalmas tartalmak. A közvetítések háziasszonya Kovács Patrícia.

Borsos Luca

Az előadás angol felirattal látható a SzínházTv-n
2021. március 4. 19.00-től március 5. 19.00 óráig.

Fotók: Bartha Máté

További információ, jegyek

Ex Katedra – Tanmesék a kilencvenes évekből
Koncepció: Boross Martin, Dohy Balázs, Thury Gábor
Rendezte: Boross Martin

Szereplők: Ásmány Zoltán, Borsos Luca, Mayer Dániel, Messaoudi Emina, Raubinek Lili, Vass Imre
Díszlet: Barta Borbála, Fekete Anna
Jelmez: Nagy Fruzsina
Zene, hang-design: Bartha Márk
Fény-videó: Bredán Máté

Füge és Stereo Akt produkció