A festészet bűvöletében | Caroline Bernard: Frida ​Kahlo és az élet színei

Posted on 2021. január 5. kedd Szerző:

0


Lázár Ivett KönyvParfé |

Frida Kahlo életéről már számtalan könyv született. A 20. század egyik legemblematikusabb alkotója volt, népszerűsége azóta sem csökkent. Sőt: 2002-ben, miután Salma Hayek címszereplésével mozikba került az életéről szóló film, a Frida-láz felerősödött; most már festményei és arcképei köszönnek vissza ránk táskákról, pólókról, bögrékről. Harcos, büszke és erős nőként látjuk, valamint a nőiség és a női szenvedés jelképeként tekintünk rá, ugyanakkor trendivé és a tömegkultúra részévé vált.

Vajon mi a titka? Miért töretlen a sikere mind a mai napig? Caroline Bernard az életrajzi ihletésű regényben méltón és hűen ábrázolja ezt a fantasztikus nőt, megmutatva Frida életének fontosabb mozzanatait és rendkívüliségét.

A kötet három részre tagolódik. Az elsőben megismerhetjük az alig tizennyolc éves, rendkívül bájos Fridát, aki tele van energiával és életörömmel. Betegségét már korán diagnosztizálták, de miután komoly balesetet szenvedett, hosszú időre ágyba kényszerült. Gerince és csípője súlyosan károsodott, ezért merev gipszfűzőt kell hordania. Hogy gondolatai elterelődjenek a fájdalmairól, a festésbe menekül. A festészet iránti rajongása és egyedi képei vezetik a híres festő, Diego Rivera karjaiba.

A második részben már Diego feleségeként láthatjuk, belepillantunk szenvedélyes magánéletükbe. Kapcsolatuk a meg nem született babák miatt egyre szomorúbb és keserűbb lesz. Körvonalazódik a nőalak, aki a folyamatos csalódásoktól egyre keményebb, ugyanakkor nem fél megmutatni az érzéseit sem. Frida rendületlenül keresi önmagát, és ez az út nyomon követhető a festményein is. Képei egyre inkább hatnak a szemlélőkre, önarcképei és a rengeteg felhasznált szín egészen egyedi, olykor zavarba ejtő is. Még bontogatja a szárnyait, de már érezhető, hogy nagy dolgokat fog véghez vinni.

A harmadik rész a szárnyalásról szól. Frida megtalálja önmagát, és minden egyes porcikája élni akar. Fittyet hány a konvenciókra: szívesen hord mexikói népviseletet, hajába színes virágokat tűz, hirdeti a szabad szerelmet. Eleinte meghökkentő, olykor megbotránkoztató a környezete számára, végül épp ez teszi egyedivé. (…)

A teljes írás elolvasható Könyvparfé oldalán

A Caroline Bernard írói álnév mögött a német irodalomtudós, Tania Schlie rejtőzik.

Caroline Bernard (Tania Schlie)

Caroline Bernard: Frida ​Kahlo és az élet színei
Fordította: Várnai Péter
Kossuth Kiadó, Budapest, 2020
416 oldal, teljes bolti ár 3990 Ft,
kedvezményes ár a kiadónál 3190 Ft,
e-könyv változat 2390 Ft
ISBN 978 963 544 0702 (papír)
ISBN 978 963 544 1013 (e-könyv)

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Mexikó, 1925. A tizenhét éves Frida orvos akar lenni, de egy súlyos buszbaleset meghiúsítja a továbbtanulásról szőtt álmait. A lábadozás keserves hónapjai alatt talál rá a festészetre, és a szárnypróbálgatásai, első festményei teszik elviselhetővé számára a testi korlátok és a fájdalom elfogadását. Beleszeret Diego Rivera festőfejedelembe, akit lenyűgöz a lány vad tehetsége. Összeházasodnak, és a kor ünnepelt párjaként élnek a szabados erkölcsű művészvilágban.
Szerelmük azonban nem örökkévaló. A csalódott Frida a válás után számtalan nagyvárosban megfordul, együtt éjszakázik a huszadik század hírességeivel. S miközben élete csúcspontjára, a művészete kiteljesedéséhez ér, a várt boldogság helyett a Diego utáni keserű sóvárgás hatja át. Szerelem és halál, élet és halál kettőssége kíséri végig a különleges szimbólumrendszert teremtő munkásságát.