Fekete nyár, fehér nyár | Zöldült az (elcsúsztatott) Ördögkatlan

Posted on 2020. november 3. kedd Szerző:

0


Xénia ÖK |

Október végén faültetéssel és ősbemutatóval köszöntek el a szervezők és a befogadó falvak a vírus sújtotta 2020-as évtől. Nem hozott szerencsét nekik a 13-as szám: a 13. Ördögkatlan Fesztivált rendezték volna az idei nyáron, ám nemcsak ezt, de a pótlásának szánt, őszi Ördögkatlan Napokat is el kellett hagyni a járvány miatt.

De a települések lakói és a Katlan szervezői is vallják: „Mulatságnak lennie kell!”, szóval nem hagyták annyiban. Beremenden, Nagyharsányban és Villánykövesden mintegy száz fát és gyümölcsbokrot ültettek el, hogy azok jövőre, a 14. Ördögkatlanban büszkén hirdessék: „Jövőnek lennie kell!” Boldogság volt látni, ahogyan a helyi nénik és bácsik, messziről jött, nosztalgiázó katlanlátogatók, ügyetlen, de elszánt szervezők, és persze kicsi gyerekek kicsi vödrökkel és lapátokkal mind szorgoskodtak, hogy a hárs- és juharfák, kőris- és ostorfák, mézalmácska- és vérmogyoróbokrok biztonsággal földbe kerüljenek.

Cseh Tamás emlékfa

És földbe került a két védnök fája is: egy fekete nyár Cseh Tamás emlékére és egy fehér nyár Törőcsik Mari tiszteletére. Kimondhatjuk: igazi közösségi esemény született, méltó a falvakhoz, méltó az eddigi tizenkét Ördögkatlanhoz.

Törőcsik Mari-tiszteletfa

A korábbi Katlanokat spontán és személyes program is megidézte: Matta Lóri bábozott gyerekeknek-felnőtteknek, Kisgyörgy Kincső, nagyharsányi iskolás népdalt énekelt, a Faluturisták szokás szerint bolondoztak (és persze Etus is ültetett), Beck Zoli utcazenélt, hogy aztán a Szuhay Marci és Kiss Andor által megépített 13-as szám meggyújtásakor elénekeljen egy Cseh Tamás-dalt. Lobogott a tűz, földre hanyatlott a tizenhármas, és mindenki boldogan hallgatta: „Csönded vagyok…”

A zöld hétvége megrendítő lezárása volt a K2 Színház Béke című előadása. A Déryné Program keretében létrejött produkciót Benkó Bence és Fábián Péter írta és rendezte. Rozs Tamás zenész és a színészek Mozarttal és zsidó dallamokkal fűszerezték az előadást, melynek története Jézus születését és Heródes tébolyult válaszát mesélte el, amikor a békét hozó Megváltót csecsemők pusztulása követte. És mi elgondolkodhattunk azon, amire évezredek óta nincs válasz: miért nem tudunk békességben élni?

Benkó–Fábián: Béke (K2 Színház)

Azt reméljük, a K2 Békéjét látni fogjuk 2021 nyarán a Katlanban, mely reményeink szerint – ha csak öt napra is – a békét hozza közénk.

Találkozunk a 14. Ördögkatlan Fesztiválon 2021-ben!