Mittelcinemafest | 18. Olasz filmfesztivál (2020. november 6–16.)

Posted on 2020. november 3. kedd Szerző:

0


Xénia MCF |

Idén némi késéssel, november 6. és 16. között érkezik a 18. Olasz Filmfesztivál – Mittelcinemafest a budapesti Puskin moziba, illetve országosan a távmoziba. A Budapesti Olasz Kultúrintézet és az Istituto Luce – Cinecittà közös rendezvényén 13 kortárs olasz alkotást nézhet meg a hazai közönség eredeti nyelven, magyar felirattal.

A világjárvány miatt sok filmfesztivál elmaradt, ezért különösen fontos, hogy a program többek között olyan filmeket is kínál, mint a Velencei Filmfesztiválon díjat nyert Miatyánk vagy a több fesztiválon is méltatott Ne félj, ha megölellek, amelyet az 1982-ben a Mediterraneo című filmmel Oscar-díjat nyert Gabriele Salvatores rendezett.

Az eseménysort Francesco Bruni filmje, a Vajon mi lesz? nyitja november 6-án, a budapesti Puskin moziban. A film sajátos iróniával mesél egy férfi (Kim Rossi Stuart) betegségén átvezető utazásáról, a halállal való szembenézéséről.

Vajon mi lesz? (r.: Francesco Bruni)

A magyar közönség láthatja majd Claudio Noce harmadik egész estés filmjét, a 77. Velencei Filmfesztiválon bemutatott Miatyánk című alkotást, melynek főszereplője Pier Francesco Favino, aki elnyerte a legjobb férfi főszereplőnek járó Coppa Volpi-díjat. A film alapja valóságos történet, melynek maga a rendező is szomorú elszenvedője volt. 1976-ban Rómában, az úgynevezett ólomévekben a rendező apja, Alfonso Noce, a terrorellenes egység helyettes vezetőjeként egy merénylet alatt megsebesült.

Ragadozók (r.: Pietro Castellitto)

Szintén a 77. Velencei Filmfesztiválon fontos elismerésben részesült Pietro Castellitto első filmje, a Ragadozók. A film hamisítatlan iróniával mesél a társadalmunk minden rétegében szinte uralkodóvá vált magányról, a kommunikációs nehézségekről és a megértés hiányáról.

Némileg szürreális komédia a fesztivál zárófilmje, A nélkülözhető boldogság pillanatai, mely Francesco Piccolo azonos című regényéből készült Daniele Luchetti rendezésében. A film főszereplője Pierfrancesco Diliberto, ismertebb nevén Pif. (A rendező 2018-ban az Olasz Filmfesztivál vendége volt Budapesten az Én vagyok a vihar című filmje kapcsán. Magyarországon korábban a Testvérem egyedüli gyerek című filmjét is forgalmazták.)

A nélkülözhető boldogság pillanatai (r.: Daniele Luchetti)

A fesztivál idei 13 filmjében az új olasz színészgeneráció több tehetséges tagját láthatjuk viszont, akik az utóbbi évek olasz filmjeiben tűntek fel a képernyőn, és olyan, Magyarországon is sikerrel bemutatott filmekben szerepeltek, mint a Bűnügyi regény (r.: Michele Placido, 2005) vagy a  Teljesen idegenek (r.: Paolo Genovese, 2016). Az Utódok című film főszereplője Valerio Mastandrea, akik a magyar nézők az Éljen a szabadság című filmből és a Teljesen idegenek Lelejeként ismerhetnek.

Majdnem kifogástalan szülők (r.: Laura Chiossone)

A Majdnem kifogástalan szülők főszereplője, Anna Foglietta, (Carlotta a Teljesen idegenekben), valamint A Maffia csak nyáron öl című sorozat (Duna Tv) főszereplője volt. Giuseppe Battistont (Teljesen idegenek – Peppe) most A nagy lépés főszereplőjeként láthatjuk, amellyel díjat is nyert a 2019-es Torinói Filmfesztiválon.

A nagy lépés (r.: Antonio Padovan)

A műsorban látható lesz továbbá az Oscar-díjas Gabriele Salvatores alkotása, a Ne félj, ha megölellek, ennek főszereplőjét, Claudio Santamariát a magyar közönség a Bűnügyi regényből ismerheti.

Ne félj, ha megölellek (r.: Gabriele Salvatores)

A Budapesti Olasz Kultúrintézet és az Istituto Luce – Cinecittà közös rendezvényén a budapesti Puskin moziban, illetve országosan a távmoziban 13 kortárs olasz alkotást nézhet meg a hazai közönség eredeti nyelven, magyar felirattal. A filmek egy részét Szegeden és Debrecenben is vetítik majd.

A Puskin mozi teljes programja

A Távmozi programja