Mesebeli valóság | Benyák Zoltán: Képtelen történet

Posted on 2020. október 18. vasárnap Szerző:

0


Somogyi András |

Ha szélesebb perspektívában nézzük Benyák Zoltán – felnőtteknek írott – mesekönyvét, még példa-beszédnek is felfoghatjuk a leírt szó hatalmáról. A történet főhőse, a mesélő – és „szófaragó” néven is említett – Max ugyanis különös tulajdonságnak van a birtokában: amit ezüst tollával leír, az megvalósul – materializálódik. (A mi életünkben a megvaló-sulás általában a politikai elemzők jóslataival fordul elő, és mindig a legrosszabb forgatókönyv válik valóra.)

A meseregény kezdetén Max alkotói válságban szenved. Ezüst töltőtolla még egy bekezdést sem hajlandó elkezdeni. Morcos kőmadara, Félix, aki (!) valamelyik elbeszéléséből származik, figyelmezteti, hogy valaki közeledik búvóhelye felé. Valóban, egy kislány tesz látogatást az írónál. Moira tízéves, de koránál lényegesen értelmesebb, cserfesebb – és szemtelenebb. Azt követeli a mesélőtől, hogy szerezzék vissza, amit a Bíbor város című könyvében elvettek tőle, a szív alakú, piros dobozát. Csodálatos rábeszélő képességével rá is veszi erre az írót!

Kalandos út veszi kezdetét. A mesélő által megteremtett szörnyek állják útjukat, rettenetes vihar csap le rájuk, de az író olyankor előránt zsebéből egy papírfecnit, rákörmöli a megfelelő eszközt vagy ellenintézkedést – és az természetesen megvalósul. Egy barlang mélyén – a törött bicikliből felépült Drótszamárral folytatott ádáz küzdelem után – megtalálják az író kéziratait. A kislány ezekből idézi fel a mesélő gyermekkori emlékeit. A szófaragó Max pedig írói munkásságának kezdeteit beszéli el. Ezek és a később felbukkanó emlékek hol mókásak, hol meghatóak, némelykor meg egyenesen szívfacsarók.

Itt kell kitérnünk a regény egyik titkára: a mesebeli emlékek valóságának különböző szintjére. Az egyik szint az író maga, emlékeivel együtt ő a valóságot képviseli. De amikor ezek az emlékek önálló életre kelnek, és újra felbukkannak a kislánnyal közös vándorúton, ez már a mesebeli valóság másik szintje. Jó példája ennek a találkozás a Bíbor városban egykori irodalomtanárával, madame Orleannal. A szív alakú dobozt tőle, ettől az emberszörnytől kellett visszaszerezniük, aki három évtizeden át merő gonoszságból gyermekek egész seregét terrorizálta, alázta meg. Ekkor derül ki az is, hogy a kislány apja a mesélő, ő ajándékozta neki a dobozba zárt dalt. (Ez is a mesebeli valóság egyik szintje, hiszen a kislányt is a mesélő alkotta meg – tetszenek tudni követni?)

Azért ne higgyük, hogy a szófaragó hibátlan volt: nagyon belefeledkezett az írásaiba. El is hagyta ezért a felesége, Viktória, aki most szintén felbukkan. Immár ádáz ellensége a volt férjnek, elragadja az író kéziratait, és laponként kezdi elégetni. Ez persze tűzvészhez vezet a Bíbor városban is, kitör a káosz, Moira és az apja (a mesélő) menekülőre fogják. Sikerül megúszniuk a Viktória által provokált lincselést, de az asszony elrabolja lányát, Moirát is. Max üldözőbe veszi őket, és a hajsza azon a pályaudvaron ér véget, ahol Viktória egykor elhagyta a férjét. Moira megmenekül, de a dübörgő vonatszörny elgázolja a sínek között álló Viktóriát. Egy mese azonban így nem fejeződhet be. A végül megálló vonat utolsó fülkéjéből a régi, a szerelmes, bájos Viktória lép ki, így hát együtt vannak mind a hárman, szeretetben. A mesélő tollából megindul a tinta, és új történet veheti kezdetét. Teljes a happy end.

Benyák Zoltán nem csapott be a címmel: a történet valóban képtelen – ám aranyos, szeretni való, sokféle kalandot és érzelmet kínál. Az olvasó pedig elszórakozhat még azzal is, hogy szétválogatja a mesebeli valóságnak a szerző által mesterien kevert szintjeit…

Benyák Zoltán

Benyák Zoltán: Képtelen történet
Főnix Könyvműhely, Budapest, 2020
254 oldal, teljes bolti ár 3180 Ft,
kedvezményes ár a kiadónál 2540 Ft
ISBN 978 615 599 9307

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Max történeteket ír. Különlegeseket, vicceseket, fantasztikusakat. Ez a munkája, és jól csinálja. Olyan jól, hogy észre sem veszi, a meséiben él. Egy olyan világban, ahol a történetei veszik körbe: hősök, fura lények, vad tájak. Ám egy napon bekopogtat az egyik szereplője, egy szemtelen kislány, és arra kéri, segítsen megtalálni az egyik történetben elveszett holmiját. Max belemegy a dologba. A lánnyal az oldalán kilép biztonságos tornyából, és a kalandok rögtön elsodorják. Egyenesen a szörnyek, legendák, gonosz tervet szövő szereplők világába.
Benyák Zoltán páratlan fantáziával alkotta meg új regényét. Újra átélhetjük az Alice Csodaországban, vagy az Oz, a nagy varázsló élményét. Lehetünk gyerekek, elengedhetjük a fantáziánkat, együtt nevethetünk, aggódhatunk hőseinkért a Képtelen történet minden egyes oldalán.