Nyakunkon a revizor | Szatirikus vígjáték a színház világáról

Posted on 2020. október 19. hétfő Szerző:

0


Ötvös András, a revizor. Sőt: a Revizor

BJI |

Ősbemutatóval nyitja október 26-án kapuit a Belvárosi Színház. A Nyakunkon a revizor, Pass Andrea darabja kísértetiesen hasonlít a valóságra – és ez egyáltalán nem véletlen.

A Nyakunkon a revizor – mint az alcíme is mutatja – egy komédia bemutatója előtt játszódik a darabbeli Kiskörúti Színházban. Ide küldenek titkos utasítással egy ismeretlen feladatkörrel felhatalmazott kormánymegbízottat – egy revizort. Habár a társulat gazdálkodása makulátlan, számlái rendben vannak, a pályázati pénzekkel is hibátlanul elszámoltak, az igazgató mégis retteg. Ezért tehát óvintézkedéseket rendel el, amitől a társulat még nyugtalanabb lesz. A revizor meg is érkezik, ám nem inkognitóban. Nyíltan vág neki az átalakításnak, beleszól a művészi kérdésekbe, a társulat tagjait pedig egyenként igyekszik meggyőzni saját elképzeléseinek helyességéről, és az eddigiektől eltérő, új jövőképet ajánl a művészeknek…

Az előadás a kulisszák mögé viszi a közönséget, titkokról lebbenti fel a fátylat és leleplezi a színházi masinériát. A Nyakunkon a revizor alkotói – szerzők, színészek, háttéremberek – kíméletlen öniróniával állnak a görbe tükör elé. A nézők pedig két órán keresztül nevethetnek a színházcsinálók csetlésein és botlásain. Pass Andrea kifejezetten a társulatra írt szatirikus vígjátékában minden karakter egy kissé elrajzolt, mégis borzasztóan ismerős. A darab ötlete a tavaszi karantén alatt született meg az író-rendezőben, hosszas vívódás után, hiszen őt is megbénította az a bizonytalanság, hogy mi lesz a színházak sorsa, miként befolyásolja majd a vírus az életünket, a színházhoz való viszonyunkat, hogyan változnak meg a színházba járási szokásaink. Ugyanakkor bízva abban, hogy a karantén egyszer véget ér, és ezzel a színházak is kinyithatnak, elő kellett készíteni a következő évadot. A színpadi játék azt a különös mechanizmust vizsgálja meg, ami egy közösséget jellemez, ha váratlanul kerül kívülről érkező nyomás alá. Erős fény vetül a konfliktusokra, a kompromisszumokra és a különalkukra.

A revizor programot hirdet

A történet fordulatai meglepőek és váratlanok, akárcsak a világ, amelyben élünk. És miközben nézzük azt, ami a színpadon folyik, önfeledten és felszabadítóan nevetünk a nézőtéren ülve a sziporkázó komédián – és valójában magunkon.

A Nyakunkon a revizor egy színházban játszódik, alakjai mind gyakorló színházcsinálók, a próbákon pedig bőven nyílt alkalom arra, hogy az ő élményeik, tapasztalataik is beépüljenek a produkcióba, s ettől élővé, hitelessé és nem utolsósorban fergeteges humorúvá váljon az előadás.

A darab írója és rendezője Pass Andrea, alkotótársai Garai Judit dramaturg, Bobor Ágnes díszlet- és Tihanyi Ildikó jelmeztervező. A darabbeli Kiskörúti Színház igazgatóját Mészáros Máté, a titkos küldetésű kormánymegbízottat Ötvös András alakítja, a társulat tagjai pedig Járó Zsuzsa, Péter Kata, Ficzere Béla, Jászberényi Gábor, Rohonyi Barnabás és Schruff Milán.

Fotók: Orlai produkció

Pass Andrea: Nyakunkon a revizor (Egy komédia bemutatója előtt)
Bemutató október 26-án, hétfőn a Belvárosi Színházban.
További előadások: október 27., november 13., november 28.

Részletek és jegyvásárlás

Orlai produkció