Villódzó szavak, gondolatok | Tóth Krisztina: Kígyóuborka

Posted on 2020. október 14. szerda Szerző:

0


H. Móra Éva |

A gyermeki lélekhez a vers a ritmussal kopogtat. A babakori dúdolókat, dünnyögéseket hamar felváltják a térden lovagoltató mondókák, versikék, s dehogy keresik még ilyenkor az értelmét a pici gyerekek annak, amit mondogatnak. Hogy maga a ritmus is verssé avathat egy szöveget, mi sem bizonyítja jobban, mint Weöres Sándor egyik négysoros versfordítása, az egyik kedvencem:

Csirgi birgi protyi prutty
sziki szuki fóka,
kesze kusza kutya rotty,
tyutyi mutyi móka.
(Halldór Laxness, izlandi költő verse)

S muszáj még egy gondolat erejéig Weörest idéznem, hiszen ha gyermekvers, ő a mindenkori mérce: „A gyerek versigénye ősi jellegű, kissé úgy fogja fel a képet, a zenét, a ritmust, mint az ősember. A gyerekversnek sokszor varázsige jellege van, éppen mert közel került a nyelvi ősi világához…

Tóth Krisztina új gyermekverskötetét, a Kígyóuborkát olvasva – miközben csengtek-bongtak-muzsikáltak a fejemben a sorok – mindezt megerősítve éreztem. Lehet-e nem továbbolvasni a kötetet, amikor már az első oldalak egyikén ilyen fülbemászó, hibátlan metrumú kis költemény szólít meg: „Tegnap meleg ősz, / mától tél: / viszlát fagyi és / játszótér!” (Fázós dalocska) Változatos ritmikájú, simán guruló versikék sorjáznak itt, s örvendeztetnek meg mindenkit, felső korhatár nélkül. Az ajánlás a három év fölöttieknek szól, de szülők is vagyunk, később nagyszülők, s a felnőttnek se mindegy, milyen szöveget mondókázik a kicsikkel.

Eddig csak a ritmusról esett szó, de természetesen a kis villanások szerzője nem elégszik meg ennyivel. Mint gyakorló édesanya, otthonosan mozog az ovis korúak világában, s mint játékos kedvű költő, dalra fakad a leghétköznapibb helyzetekben is, legyen az a kistesó elveszett cumijának a keresése vagy kotorászás a szülők kacatos dobozában. A versikék a gyerekek látásmódját tükrözik, az ő hangjukon szólnak, végtelen természetességgel. Azt már megszoktuk, hogy Tóth Krisztina számára nincsenek tabu kifejezések, szövegeiben bájosan köszönnek vissza azok a szavak, amelyek elhangzanak szülő és gyerek között, miért ne? Az előbbi vers például így folytatódik: „lesz majd takony és / filmnézés, / trutymós köhögés. / (Elnézést.)” Mert persze a humor is jelen van ebben a könyvecskében – annyira, amennyire kell. Olvasás közben még olyan – látszatra furcsa, a gyermekirodalom kapcsán talán kevésbé emlegetett – fogalmak is eszembe jutottak, mint bölcsesség, mértéktartás. Annyira a helyén van minden: modern, szókimondó, de nem közönséges; humoros, de nem mindenáron, nyoma sincs erőltetettségnek.

A kötet egyaránt épít a klasszikusabb hagyományokra, mint a sorolók (Találtam, Napok, Évgyűrűk, Tortás vers), de az ún. svéd típusú gyerekversekre is (Születésnap, Nagymama neve napja). Kihagyhatatlanok egy ilyen gyűjteményből az állatok. Nem voltam rest megszámolni: az 53 oldalon 16-féle állattal találkozunk! És persze a nem kategorizálható, sziporkázóan szellemes versek, a feladványok (Fogas kérdés), az Utazunk jelentés-kifordításai: „Operánál operálunk, / Bajcsynál meg bajt csinálunk…”; az időnként felbukkanó szójátékok, kancsal rímek – mind elbűvölőek. Külön figyelemre méltó a címével együtt filozofikus négysoros, a remekbe szabott Hazafias vers. És elgondolkoztatóan szomorú számomra Az elfelejtett vers, kicsit tükröt tart a felnőtteknek, akik kiállítják a gyerkőcöket a közönség elé verset mondani – és lehet, hogy nekik ez egyáltalán nem esik jól…

A nívós darabokhoz méltóan nívós illusztrációk társulnak, Szalma Editnek köszönhetően.

Sokadik gyerekkönyve ez már Tóth Krisztinának. Várunk tőle még sokat.

Tóth Krisztina

Lapozzatok bele!

Tóth Krisztina: Kígyóuborka
Manó Könyvek, Budapest, 2020
56 oldal, teljes bolti ár 1990 Ft,
kedvezményes ár a lira.hu-n 1592 Ft,
ISBN 978 963 403 8399

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Ünnepnapok és hétköznapok, tipikus és különleges élethelyzetek tekerednek végig ezen a köteten – pont, mint egy kígyóuborka. Legyen születésnap, karácsony vagy húsvét, anyák napja vagy gyereknap, egy családi kempingezés, esetleg a tejfog kipottyanása – mindegyik nagyon fontos esemény egy gyermek életében.
Tóth Krisztina titka abban is rejlik, hogy valódi gyerekhangon szólaltat meg valódi gyermeki gondolatokat és érzelmeket, felnőttes profizmussal és sok-sok bájjal, humorral. A verseket Szalma Edit gyönyörű illusztrációi hozzák még közelebb a fiatal és már kevésbé fiatal szívekhez.