Ötlet ötlet hátán | Forgács Róbert: Szín-jászó-tér

Posted on 2020. szeptember 24. csütörtök Szerző:

0


Cserhalmi Imre |

Nincs igazán jó hírük az úgynevezett céges csapat-építéseknek. A jobb sorsra és feladatokra érdemes együttlétek egyikében-másikában csak a közösen le-bonyolított alkoholtúltengésre, illetve a munkahe-lyen támadt szexuális vonzalmak realizálására össz-pontosítanak. Holott – semmi jónak nem elrontó-jaként – értelmes, és az akkori örömök hatásán túlmutatóan is eredményes lehetne a valódi építés.

A sokoldalú Forgács Róbert ezúttal 64 kommunikációs, csapatépítő, illetve drámajáték leírását gyűjtötte vékonyka kötetbe. A játékok sokfélesége is bizonyítja leírójuk hatalmas tapasztalatát, például hogy a különféle generációkhoz tartozók körében gyakran volt alkalma megcsinálnia, amit a könyvében ajánl. Ez könnyebbé is teszi a leírást, nehezebbé is. Arra gondolok, hogy például az út menti Kresz-táblák kihelyezéséről értelemszerűen azok döntenek, akik ismerik az utat, és néhol azért hiányoznak fontos táblák, mert nem eléggé élték be magukat azok helyzetébe (és dilemmájába), akik először járnak arra.

Ilyen ok miatt nehéz játékokat leírni, s a könyv eléggé nem méltányolható erénye, hogy talán egy kivételtől eltekintve ez tökéletesen sikerül. A szerző, olvasóbarát módra, a játékok hét típusát különbözteti meg, illetve csoportosítja, de azért a túlnyomó többségük olyan embereknek készült, akiknek van némi színjátszó képességük, vagy legalább fogékonyak erre, és szóbeli meg non-verbális rögtönzésekért se mennek a szomszédba. A válogatás változatosságát jelzi, hogy egymást jól vagy egyáltalán nem ismerők számára éppúgy tartogat szórakoztató, közös tevékenységet, mint fiatalok és idősek, közös játékokban gyakorlottak vagy ilyesmitől ódzkodók számára.

Néhány játék címe – Van-e alibid?, A hercegúrfi vizsgája, Villámrandi, Hullámvasút, Elszalasztott pillanatok, Autóstop, Elölről-hátulról, Kacsintós gyilkos – érzékeltetheti, hogy a könyvecske azok számára is derűs olvasmány lehet, akik nem terveznek közös játékot.

Az ékesszólás kiskönyvtára című sorozatnak ez már a 70. kötete. A Tinta Könyvkiadó és állandó szerzőinek ötletgazdasága elképesztő.

Forgács Róbert

Forgács Róbert: Szín-játszó-tér
Illusztrációk: Ferenci Fruzsina
Az ékesszólás kiskönyvtára 70.
Tinta Könyvkiadó, Budapest, 2020
120 oldal, teljes bolti ár 2490 Ft,
kedvezményes ár a kiadónál 1992 Ft,
ISBN 978 963 409 2414

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege (részlet)

A könyv szerkezete a játékok sokszínűségét követi. Az olvasó megtalálhat benne olyan játékokat, amelyekkel szórakozva ismerheti meg önmagát és a közösség tagjait, kedvére gesztikulálhat a némajátékok segítségével, kipróbálhatja, hogyan hangzik egy hétköznapi közhelyes beszélgetés, vagy hogy mire elég a szókincse.
Próbára teheti műveltségét, tájékozottságát is, de ugyanilyen kreatívan használhatja kommunikációs képességeit, esetleg a gyakorlatban fedezheti fel improvizációs készségét vagy akár konfliktuskezelési stratégiáit is.