Elég-e a szeretet? | Mit tennél, ha ma meghalnék? / Thealter

Posted on 2020. augusztus 26. szerda Szerző:

0


Eric (Varga Ádám)

Tóth Anett |

Attól, hogy szeretünk valakit, még nem biztos, hogy segíteni is tudunk neki. Ezt példázza Gergye Krisztiánnak a Thealterre hozott rendezése. Egy társadalomban, amely erősen definiálja és körülhatárolja, mit is jelent a normális, ott egymásba kapaszkodva próbál a felszínen maradni három kívül rekedt.

A társadalmak nagyobb része előítéletes, furcsállkodva néznek arra, aki másmilyen. Például másmilyen egy problémás, ADHD-s gyerek. Megbámulják, azt vélvén: „úgysem veszi észre, mert sérült.” Pedig nem egészen így van. A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) neurológiai természetű veleszületett vagy fejlődési rendellenesség. Nagyon összetett állapot, számos tünettel, amelyek egyénenként változnak. A Mit tennél, ha ma meghalnék Ericjének leggyakrabban észlelhető tünetei például az agresszió, a spontán dühkitörés és a gyenge impulzuskontroll. A fiú kiskora óta hiperaktív, kezelhetetlen. Az intézetből, ahol eddig gondozták, gyújtogatás miatt elküldik, így anyja nyakába szakad ismét a gyereknevelés – holott ő maga is képtelen beletörődni, hogy már felnőtt. Megtapasztalja, milyen is, amikor átrendeződik az ember élete, megváltozik a fontossági sorrend és a napi rutin. Mikor nem lehet flörtölni a szomszéddal, viszont szívességet kell tőle kérni, hogy ne hulljon szét a család.

Eric és Nina (Varga Ádám, Horváth Lili)

Megkezdődik tehát ismét a közös élet, ha úgy tetszik a 2.0-s verzió, s az anya, Nina ismét szembesül azzal, mennyire nehéz is szeretni. Idővel bele kell törődnie, hogy egy anya sosem lehet a fia barátja. Ez az erős, magabiztos nő darabjaira hullik a feladattömegtől, ami egy problémás gyerek gondozásával jár, de nem adja fel. Ketten mennek hát a világ ellen, egészen addig, amíg Eric meg nem ismerkedik Umával (Simkó Katalin), a szomszédban lakó egykori tanárnővel. Uma hatalmas empátiával közelít Erichez, a bizalmasa, a személyes angyala lesz, miközben ő maga a saját poklának rabja, mivel egy trauma nyomán beszédzavar (afázia) alakult ki nála. Ezért aztán sokan rá is másként tekintenek. A furcsa csonka család mégis befogadja harmadiknak, közösen gyógyítgatják egymás sebeit.

Anyja, fia, középen a híd: Uma (Simkó Katalin)

Persze Uma példája mutatja azt is, hogy néha a szentek is elvesztik a türelmüket. A nagyon nehezen kommunikáló tanárnőt rengeteg titok veszi körül, de ezeket nem muszáj értenünk. Elég, ha látjuk, miként nyit az új felé, hogyan változtatja meg a kétszemélyes család az ő életét. Uma híddá válik anya és a fia közt. Mindhármuk élete megérne egy misét, s mindhárom színész alakítása kifogástalan, akárcsak a negyedik kerék Katona Lászlóé, aki több figurát alakít; ezek mindegyike a társadalom elítélő tekintetét, a meg-nem-értést és kissé az erőszakot testesíti meg. Ő a felnőttek komor világa.

Eric kitör (Varga Ádám, Horváth Lili)

Az előadás igyekszik átadni a nézőnek, mi is jár egy ADHD-s gyerek fejében. Eric monológjai hiperaktív, ADHS-s fiataloktól származnak, ezáltal a rendellenességet (állapotot) még közelebb hozzák a nézőkhöz. A dramaturg, Gyulay Eszter és a rendező, Gergye Krisztián pedig úgy építette fel a darabot, hogy a zene és a mozgáskultúra is szorosan simuljon az érintett témához. A felcsendülő zenék mindegyike a hiperaktivitást hivatott tolmácsolni, vagyis hogy milyen ritmus szerint él az általunk látott Eric. A szereplők eltérő mozgáskultúrája remekül példázza, hogy az örökös izgés-mozgás mennyire eltér, sőt szemben áll a normális sebességgel működő, valódi világgal. Eric (Varga Ádám) szinte átrepül olykor a zsinagóga terén, máskor majdhogynem falra mászik. Hihetetlen dinamizmusa betölti a teret. Simkó mozdulatai olyan óvatosan és kimértek, hatására a néző maga is vigyázva veszi a levegőt. Horváth Lili (Nina, Eric anyja) igyekszik kettejükkel együtt mozogni, megtalálni a középutat.

Szépen megkomponált az egész, nincs indokolatlan drimbolás (törés-zúzás), rombolás, itt minden dühkitörésnek, minden megremegő, pislogó szemhéjnak jogosultsága és oka van. Az agresszió ijesztő szintjeit látjuk, a történet többi aspektusa mégis sokkal jobban megvisel. Megrendítő, hogy miként választ Uma, és az is, hogy Eric mennyire érzékeli: ő más. Másként néznek rá. Torokszorító Nina igyekezete, hogy felszínen tudjon maradni. De itt a felhők mögül nem mindig süt ki a nap.

Mi marad végül, amikor bekötözik a sebeket és az utolsó hangfoszlány is elvész a csendben? A kétely: mivel is tudjuk jobbá tenni a másik életét. Azzal, ha kivonjuk magunkat a színről, vagy ha maradunk?

Vagyis: ezt látni kell.

Fotók: Kállai-Tóth Anett

Uma (Simkó Katalin)

A Nézőművészeti Kft., a Manna Produkció és a Másik Oldal előadása, mely az ADHD-val foglalkozó filmek, dokumentumfilmek és könyvek alapján, valamint neurológus szakértők segítségével készült.

Mit tennél, ha ma meghalnék?
(részben dokumentumdráma)
Rendező: Gergye Krisztián, dramaturg: Gyulay Eszter

Szereplők:
Anya (Nina): Horváth Lili
Fiú (Eric): Varga Ádám
Szomszédnő (Uma): Simkó Katalin
Intézetis, szomszéd, ügyvéd, főnök, eladó: Katona László

Fotó: Kállai-Tóth Anett