A mi Kodályunk | Júliustól a mozikban a zenés dokumentumfilm

Posted on 2020. július 7. kedd Szerző:

0


Xénia |

Az elmaradt márciusi premier helyett július 9-től érkezik a filmszínházakba A mi Kodályunk című rendhagyó zenés ismeretterjesztő film, amely a korszakalkotó zenetudós, népzenekutató és zeneszerző kevéssé ismert fiatalkorát dolgozza fel.

Petrovics Eszter filmjének főszereplője Ránki Fülöp zongoraművész és Devich Gergely csellóművész, akik a 2019-ben újból megrendezett hangverseny során barátaik, a Kruppa Kvartett közreműködésével nemcsak gyönyörűen megszólaltatják Kodály darabjait – köztük az I. vonósnégyest, a Kilenc zongoradarabot és a Szonáta gordonkára és zongorára című művet –, de a koncertre felkészülés során Kodály fiatal éveihez köthető helyszíneken barangolva izgalmas gondolatokat is megosztanak egymással és a nézőkkel a zeneszerző életéről és műveiről.

Ránki Fülöp és Devich Gergely

Ellátogatnak többek között Galántára és Nagyszombatra, ahol Kodály a gyermek-, majd gimnáziumi éveit töltötte, valamint a Zobor-vidékre, ahová első gyűjtőútjaira ment vissza 1905-ben.

A Budapestet érintő rész középpontjába Kodály egyetemi évei és a korszak legfontosabb kompozíciói kerültek, valamint az említett 1910-es szerzői est, amelynek az Erzsébet körúti Royal Szálló hangversenyterme adott otthont.

A szokatlan formanyelvű, zenei betétekkel gazdagon átszőtt alkotásban a hagyományos ismeretterjesztő filmektől eltérően minden információ a főszereplők, Ránki Fülöp és Devich Gergely párbeszédeiből derül ki.

Kodály Zoltán (1882–1967)

Azt vettem észre, hogy ezek a fiatalok, amikor épp nem forog a kamera, hihetetlen módon gondolkodnak a zenéről, és ez egészen lenyűgözött. Ebből fakadt az ötlet, hogy kellene egy olyan filmet készíteni, ami nem puszta narráció és interjú, hanem a fiatalok eszmecseréjéből informálódik a néző – avat be Petrovics Eszter a rendezői koncepcióba. A filmben Kodály írásai belső monológként hangzanak el Kaszás Gergő színművész előadásában, emellett archív rádiós anyagok felhasználásával megszólalnak pályatársak és tanítványok is, többek között Ferencsik János, Vikár László, Doráti Antal, Molnár Antal és Szokolay Sándor.

A filmet július 9-től kezdve országszerte számos helyszínen, többek között Kodály szülővárosában, Kecskeméten is bemutatják. Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Puskin, Művész, Tabán, Kino Café, Pólus Mozi és Art+ Cinema vetíti.

Petrovics Eszter

* * * * * *

A mi Kodályunk – magyar zenés ismeretterjesztő film, 90 perc, 2019 (12)
Rendező: Petrovics Eszter
Főszereplők: Devich Gergely, Ránki Fülöp
Producer: Muhi András, Ferenczy Gábor, forgalmazó: Pannonia Entertainment