Maffiaháború | Lee Child: Sohanapján

Posted on 2020. június 4. csütörtök Szerző:

0


Somogyi András |

A könyv főhőse, Jack Reacher régi ismerősünk. A katonai rendőrség különleges egységének őrnagyaként szerelt le sok évvel ezelőtt, azóta az országút vándora, a városokra, tájakra rácsodálkozó, mindig bajba keveredő magányos farkas. Lee Child eddig megjelent 24 regényének (és két filmnek) főszereplője. Nagydarab, izmos, verekedéshez, fegyveres összecsapáshoz kiválóan értő férfi, aki mindig a gyengék, védtelenek oldalára áll.

A Sohanapján címet viselő történet a már ismerős vázra épül. Reacher szokása szerint a távolsági buszon utazik, és egy vastag borítékot vesz észre a közeli ülésen szunyókáló férfi zsebében. A lehetséges zsákmányra láthatóan szemet vetett egy fiatalember, aki együtt száll le az idős úrral. Az ismeretlen kisvárosban ugyan semmi keresnivalója nincs Reachernek, de megszakítja útját, hogy megakadályozza a valószínű rablást. Sikerrel jár, persze, és a borítékban talált 10-20 ezer dollár is megmenekül.

Hazatámogatja az öreget, és kiderül, hogy a pénz uzsorakölcsönből származik, továbbá hogy igen fájdalmas és kegyetlen megtorlás következne be, ha az öreg késne a visszafizetéssel. Reacher, mint máskor is, úgy dönt, hogy segít az öreg házaspárnak, van nekik amúgy is elég bajuk: minden ingó vagyonukat már pénzzé tették, az éhezés szélén állnak, mert fizetniük kell rákbeteg lányuk gyógykezelését – hiszen már a betegbiztosítás is elveszett.

Csakhogy a pénz: mocskos pénz. A várost ugyanis két maffiacsoport tartja hatalmában – ukránok és albánok. A kölcsönügyletek az ukránok kezében vannak – az öregek is tőlük kaptak horribilis feltételekkel –, a többit, vagyis prostitúciót, szerencsejátékot, védelmi pénzek szedését megosztják. Az ukránok azonban teljhatalmat akarnak, ettől aztán dübörög a bandaháború, mindkét oldalon folyik a vér. Ráadásul Reacher szerint az uzsorakölcsönzés illetlenség – hát beszáll a maffiák elleni küzdelembe.

Mindkét társulás szeretné kézre keríteni az ismeretlen, illetéktelen beavatkozót. Az ukránok az oroszokat sejtik mögötte, tehát az embervadászatot ösztökéli nemzeti büszkeségük is. Reachert egy csinos kis pincérlány támogatja – összemelegednek kicsit, bár tudják, hogy az acélöklű alkalmatlan tartós kapcsolatra. A jó oldalhoz csatlakozik két zenész (az egyik volt tengerészgyalogos) meg egy sok nyelvet ismerő, több háborút megjárt biztonsági szakember, mindkettőnek jut feladat a továbbiakban. Itt jön az elmaradhatatlan második szál: kiderítik, hogy az ukránok valamilyen, informatikával összefüggő, szupertitkos tevékenységet fedeznek és védelmeznek, de annak székhelye, főhadiszállása, vezetője ismeretlen előttük.

Nos, itt hagyom abba a történetzanzát, hadd élvezze az olvasó a felfedezés örömét. De azt könnyű szívvel elárulhatom, hogy a kötelező happy end után – akárcsak az összes eddigi Reacher-regényben –, főhősünk elbúcsúzik az immár maffiátlanított várostól, tovább indul magányosan, újabb kalandok felé.

A kötet az elvárt, izgalmas, kitűnő stílusban megírt cselekménnyel ajándékozza meg az olvasót. A szerző a feszültséget folyamatosan fenntartva váltogatja a helyszíneket és a szereplőket. Az idős házaspár védelme és csaknem a történet végéig felfedezetlen maradt titkos tevékenység utáni kutatás során a két bűnszervezet összes fellelt tagja ilyen-olyan módon jobblétre szenderül. Ez – figyelembe véve a kitűnően felfegyverzett gengszterek összlétszámát – kissé valószínűtlennek tűnik, még Reacher képességeit és tapasztalatait tekintve is, de nem baj.

Ami a kötet eredeti címét illeti, a Blue Moon, azaz Kék Hold az angol kifejezésre utal „once in a blue moon” jelentése: nagyon ritkán. (Ugyanis így nevezik az egy hónapon belül előforduló második vagy az egy évszakon belül előforduló negyedik teliholdat.) Gondolom, ez arra utal, hogy az igazság győzelme nem várhat sohanapjáig.

A kötet fordítója Gieler Gyöngyi, aki a sokadik Lee Child regényt magyarította kiválóan, a megszokott, magas színvonalon.

Lee Child (Fotó: Rowan Griffith)

Lee Child: Sohanapján
General Press Kiadó, Budapest, 2020
352 oldal, teljes bolti ár 3990 Ft,
kedvezményes webshop ár 3192 Ft,
e-könyv változat 2799 Ft
ISBN 9789634523833 (papír)
ISBN 9789634523840 (e-könyv)

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Jack Reacher egy távolsági buszon utazva egy el-elbóbiskoló idős úrra lesz figyelmes. Egészen pontosan a zsebéből kikandikáló vastag borítékra. Amilyenben a bankfiókból kivett pénzt tartják. Sajnos azonban nemcsak az ő figyelmét kelti fel a valószínűleg több tízezer dollárt tartalmazó boríték, hanem egy gyanús fiatalemberét is. Amikor mindketten leszállnak a buszról, Reacher követi őket az isten háta mögötti kisváros utcáin, és az idős úr segítségére siet.
De miért tart magánál valaki ennyi készpénzt? Reacher hamar rájön, hogy az öregúr és a felesége hatalmas összeggel tartozik. Nagyon rossz embereknek. Akik nem értenek a szép szóból. Reacher úgy dönt, segít az idős házaspárnak, így nemsokára az ukrán és az albán maffia közötti véres háború kellős közepébe csöppen. Őt azonban nem olyan fából faragták, hogy megijedjen az uzsorásoktól, a verőlegényektől, a bérgyilkosoktól…