Jodi Kantor, Megan Twohey: She Said (részlet)

Posted on 2020. május 5. kedd Szerző:

0


Nicholas Kristof, a Times tárcaíróinak egyike igen egyszerűen megoldotta a kapcsolatfelvételt Ashley Judd-dal, mivel ő írta az előszót a hölgy önéletrajzi könyvéhez. Pár nappal azután, hogy bemutatta őket egymásnak, Jodi már le is ülhetett Judd-dal, aki már azt is tudta, mi lesz a beszélgetés tárgya. És ellentétben [Marisa] Tomeivel, neki volt is személyes mondanivalója Weinsteinről.

1996-ban, amikor Judd a húszas éveiben útban volt a sztárság felé olyan filmek főszereplőjeként, mint a Heat vagy a Time to Kill, egy Los Angeles-i rendezvényen találkozott Weinsteinnel. A producer javasolta, hogy találkozzanak és Judd úgy értette, munkamegbeszélésről lenne szó. A Beverly Hills Hotelt választották a találkozó helyszínéül, azon belül a Polo Lounge nevű éttermet. Judd teljesen gyanútlanul ment oda. Az apja elutazott, de előzőleg ő is megismerkedett Weinsteinnel a rendezvényen, ahol találkoztak. „A saját apám sem gyanakodott semmire” – mesélte Judd.

Amikor megérkezett a szállodába, egy lakosztályba irányították, ahova felküldtek előzőleg egy üveg pezsgőt jégbehűtve. Judd pár kortyot ivott csak. Beszélgettek egy keveset, aztán, mint mondta „olyan gyorsan távozott, ahogy csak lehetett”, mert már kicsit gyanús volt, hogy mit akarnak tőle.

Pár nappal később újabb meghívást kapott, ezúttal a Beverly Hills-i Peninsula hotelbe. Judd úgy gondolta, hogy egy ilyen korai időpontban semmitől nem kell tartania, ha odamegy.

Teljesen kimerült állapotban érkezett. Egész éjszaka dolgozott, első nagy thriller filmjét forgatta, a Kiss the Girls címűt, Morgan Freemannel, és egyenesen a forgatásról érkezett. Amikor a recepciónál közölték vele, hogy a producer a lakosztályában fogadja, nem pedig az étteremben, kicsit ideges lett: neki mielőbb aludnia kellett volna, így viszont hosszú időbe telik, amíg a szobapincér megérkezik. Arra gondolt, hogy majd gabonapelyhet kér reggelire, mert az gyorsan elkészíthető.

Amikor belépett a szobába, Weinsteint fürdőköpenyben találta és ez egyáltalán nem olyasmi volt, amire számított. A férfi azt mondta, hogy szeretné megmasszírozni őt, amire nemet mondott. A férfi erre azt mondta, hogy legalább a nyakát meg akarja masszírozni. Erre is nemet mondott. Ezután egy ruhásszekrényhez szólította, hogy segítsen kiválasztani, mit vegyen fel erre a napra. Aztán a fürdőszoba felé terelte. Két évtizeddel később még mindig jól emlékezett a hotelszoba berendezésére.

Weinstein egyre újabb szexuális jellegű követelésekkel zaklatta. Mindegyikre nemet mondott, de a férfi nem hagyta abba. „Sokszor, sokféleképpen mondtam nemet, de mindannyiszor visszatért a dologra valamilyen sikamlós kérdés formájában” – mesélte. A kérései leginkább katonai parancsokhoz hasonlítottak: most idejössz, most ezt csinálod. Végül felvetette annak lehetőségét, hogy mintegy kompromisszumos megoldásként Judd nézze végig, ahogy zuhanyozik.

Most már úgy érezte, hogy csapdába került és eluralkodott rajta a félelem, hogy ez a dolog a filmes karrierjének a végét is jelentheti. „Nagyon sok forgott kockán, hiszen minden a Miramaxon múlott”.

Jodi Kantor, Megan Twohey (Fotó: Martin Schoeller)

Menekülési stratégiára volt szüksége, szabadulnia kellett Weinsteintől. „Kössünk üzletet, Harvey – mondta neki. – Mihelyt egy Miramax filmben alakított szerepért Oscar-díjat kapok, leszopom magát” – jelentette ki távozás előtt.

Jodi Kantor, Megan Twohey: She Said
A #MeToo-mozgalom keletkezésének és Harvey Weinstein leleplezésének története
Fordította: Bokor Pál
Atlantic Press Kiadó, Budapest, 2019