Az univerzum titkai – zenében | A Pannon Filharmonikusok a Müpában

Posted on 2020. február 22. szombat Szerző:

0


Kelemen Barnabás

Xénia |

A Pannon Filharmonikusok budapesti bérletsoro-zatának negyedik hangversenyén ismét nem mindennapi csemegéket élvezhet a közönség. Elsőként egy fiatal lánnyal találkozhat, Lili Boulanger-vel, aki századforduló Párizsában élt, és a huszadik század hajnalán női zeneszerzőként vonult be a zenetörténetbe.

Boulanger szerzeménye, a Tavaszi reggel pezsgő világot idéz meg. Utána a lélek univerzumában merülhetünk el Jean Sibelius sötét tónusú, szenvedélyes és romantikus hegedűversenyének hangjain, ezt Kelemen Barnabás adja elő. Sibelius hegedűversenye a szerző életművének csúcsa, amely Brahms, Csajkovszkij, Bartók vagy Beethoven szintjére emelte fel a komponistát.

„Én a Holdat tudom társítani ehhez a zeneműhöz – mondta a szólista a műről és felkészüléséről. – Eszembe jut ennek kapcsán, hogy jártam olyan helyeken is Finnországban, ahová még a legtöbb finn sem jutott el. Amíg elérünk északi irányban Norvégiáig, a tundrának van egy olyan része, ahol eltűnnek a fenyők és csak zuzmót lát az ember. Nyár közepén befagynak a tavak, és éjszaka világos van. Júniustól szeptemberig tart ez az időszak, utána pedig éjjel-nappal nagyon sötét van. Képzeljük el, hogy élőlények élnek olyan helyeken, ahol naponta esetleg csak három órán keresztül van világos. Persze mindenhez hozzá tudunk szokni, és aki oda születik, annak ez a természetes. Ugyanakkor ez egy csillagászati esemény a Földön, és ennek a megfoghatatlan hangulatát adja vissza Sibelius műve. Holdbéli táj ez, amiről most beszélgetünk. Mindeközben a Hegedűverseny helyenként spanyolos és tüzes, a legszenvedélyesebb zenék közé tartozó pillanatok is fellelhetőek benne.”

Lili Boulanger

A műsor második részében Gustav Holst hatalmas zenekari apparátust felvonultató művét, A bolygók című kompozíciót kelti életre a Pannon Filharmonikusok. A szerző a mű tételeit az addig ismert bolygókról nevezte el. Ezekben az antik görög istenek karakterét idézi fel, hiszen az égitestek róluk kapták nevüket. A bolygók között nem kapott helyet a Föld, hiszen bemutatása túltett volna egy szimfónián is.

Az est műsorát Bogányi Tibor vezényli.

Források: PFZ, Müpa

A zenekar 2020/2021-es Ezüstcsillanás-évadának sorozatára a bérletek megvásárolhatók (illetve a meglévők alapján hosszabíthatók) a Müpa Üvegtermében 18 és 20 óra között.

A helyek és a bérletek nagy része elővételben elkelt, de érdemes próbálkozni online a jegymester.hu oldalon, vagy akár a koncert előtt is a Müpa jegypénztáraiban. 

Bogányi Tibor

Univerzum

2020. március 6., péntek 19.30
Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
(1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.)

Műsor

L. Boulanger: Tavaszi reggel
Sibelius: Hegedűverseny, op. 47
Holst: A bolygók, op. 32

Pannon Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Bogányi Tibor 

Közreműködik

Kelemen Barnabáshegedű