Varga Ibolya: Levél Fiamnak (előzetes, részlet)

Posted on 2019. november 15. péntek Szerző:

0


Varga Ibolya nyugdíjas magyar-történelem szakos középiskolai tanár közel húsz éven át írta naplóját „helyszíni tudósítás” gyanánt Nyugat-Berlinbe disszidált fia, a médiaművész, filmrendező Hámos Gusztáv számára. A rendszerváltás körüli évek közélete-közérzete és mikrotörténelme egyaránt kirajzolódik a szövegből. (…) A teljes naplóból a rendszerváltás utáni első évtized történetét emelte ki Hámos Gusztáv és szerkesztőtársa, Perenyei Monika.

1991. április 27., szombat

A mai negyvenévesek egyre többször emlegetik magukról, hogy ők az elveszett nemzedék. Ez bizony keservesen igaz. Közülük a legtehetségesebbek külföldre mentek. Az itthon maradottak, a hetvenes években, amikor fiatalok voltak, még nem rúghattak labdába, most pedig már nem, hiszen a mai húsz- és harmincévesek ott vannak a sarkukban. Mire pedig az átalakulás valami eredményt hoz, már nyugdíjasok lesznek. Elszállt az életük.
Nagyon ismerős számomra ez az életérzés. Pedig nem negyven vagyok, hanem hatvan múltam. A különbség csak az, hogy az én nemzedékemnek valóban az élete egésze ráment a csődbe jutott kommunista kísérletre. Mi már most nyugdíjasok vagyunk, s reményünk sincs rá, hogy meglássuk az alagút végét.

1991. április 29., hétfő

Június 29-én az utolsó szovjet katonai alakulatok is elhagyják Magyarországot. Valamelyik „hazaffyas” vagy politikai értelemben „keresztény” szervezet (nem emlékszem a nevére) kezdeményezte, hogy e napon egy órán keresztül szerte az országban szóljanak a harangok. Egy katolikus pap nyilatkozott is, hogy a kezdeményezés szép, ő a maga részéről helyesli. Hunyadi János nándorfehérvári győzelmének tiszteletére elég volt egy ötperces harangszó is, pedig vitézei a törököket kemény harc árán űzték ki, most meg a szovjetek önként távoznak (szerencsére).

Újabb politikai botrány – most a kisgazdák háza táján. Lényege: a jobbszárny vezetője, Torgyán József (populista demagóg ügyvéd) keményen támadta az MDF-et a parlamentben. Ez nem illik egy koalíciós partnerrel szemben. Antall a szóbeszéd szerint a kulisszák mögött elérte, hogy Torgyánt az FKGP elnöksége eltávolítsa a kisgazda frakció éléről. Torgyán nem hagyta magát. Vidékről is mozgósított, gusztustalanul hangoskodó embereket bevetve a vasárnap lezajlott nagyválasztmányi ülésen elérte, hogy – nem egészen tiszta eszközökkel – módosítsák a párt alapszabályát, s őt társelnökké válasszák. A mérsékelt szárny kivonult a teremből, és nagy ordítozások voltak, meg minden.

A teljes részlet itt olvasható

Varga Ibolya: Levél Fiamnak
Tények és Tanúk sorozat
Magvető Kiadó, Budapest, 2019
352 oldal, teljes bolti ár 4499 Ft,
kedvezményes webshop ár a kiadónál 3599 Ft,
ISBN 978 963 143 8772