Felszólító módban, mielőtt túl késő lenne | Greta Thunberg: Ég a házunk

Posted on 2019. szeptember 29. vasárnap Szerző:

0


Bodó Viktória Booklány |

Amikor ezt írom, éppen megnyílt az ENSZ-klímacsúcs New Yorkban. Greta Thunberg ezekben a percekben vágta kesztyűjét a világméretű karbonbiznisz lelkiismeretlen haszonélvezőinek és a világ politikusainak az arcába. „Hogy merészelik?” ‑ kérdezte többször is, feldúltan az a kamaszlány, akiről egy évvel ezelőtt még senki nem tudta, hogy kicsoda.

Greta Thunberg egy éve iskolasztrájkot kezdett, ami pillanatokon belül világméretű mozgalommá vált, és létrejött a Fridays for Future. Dédapja Svante Arrhenius, a Nobel-díjas kémikus volt, aki elsőként vizsgálta az üvegházhatást, vagyis hogy a légkörbe kerülő szén-dioxid milyen hatással van a légkörre.

Svédország jóléti állam, a svéd gyereknevelési modell pedig példaértékű, még európai szemmel nézve is. Joggal hihetnénk tehát, hogy abban a rendszerben semmifelé probléma nem ütheti fel a fejét, és minden gyerek megkapja a személyre szabott, speciális törődést, oktatást, lehetőségeket. Azonban, mint a könyvből kiderül, még ez az intézményrendszer sem képes kezelni, ha valaki nagyon eltér az átlagtól. Greta pedig alaposan eltér: Asperger-szindrómás (egyszerűsítve: nagyon okos autista) és szelektív mutizmusban is szenvedett (vagyis csak a családtagjaihoz, barátaihoz képes beszélni). A gyerekközösségtől folyamatos bullyingnak, vagyis a gúnyolódó, agresszív zaklatásnak, bántalmazásnak volt kitéve.

Mind színész apja, mind operaénekes anyja feladta pályáját, hogy Greta és testvére, a szintén speciális nevelési igényű, figyelemzavaros (ADHD) Beata nevelésének szentelhessék magukat. Nem is tehettek mást, hiszen ha a nem, rosszul vagy félig diagnosztizált gyereked majdnem éhen hal, mert pszichés gátak miatt nem képes enni, csak szaglászni az ételt, akkor nem tehetsz mást szülőként. És ez csak a jéghegy csúcsa volt. A jéghegyé, ami megmutatta, hogy senki sem sziget, hogy minden összefügg mindennel, hogy nem élhetünk jól vagy akár egészségesen egy tönkretett bolygón.

2018 augusztusában azonban valami megváltozott. Greta egy hulladéklemezre festette a szlogenjét (Iskolasztrájk az éghajlatért), és leült a svéd parlament elé, iskolaidőben, iskola helyett, majd a tanítási idő letelte után hazabiciklizett. Kezdetben csak ült ott, és a tankönyveit olvasgatta, de szinte napok alatt megváltozott minden. A lány valamire rávilágított, valamit kimondott, ami mindannyiunk orra előtt ott van, de olyannyira elhittük, hogy nem tehetünk semmit, hogy már beszélni is elfelejtettünk róla. Pillanatok alatt futott körbe a twitteren, facebookon, instagramon és a világon a hír: valaki tett valamit. Valaki végre nem arról papol, hogy egy kis paradigmaváltással lehetséges lesz a végtelen növekedés a véges rendszerben, ami önmagában abszurd, hanem azt mondta: elég volt! Ég a házunk, és harminc éve tudunk róla. A huszonnegyedik órában vagyunk. Annak is a végefelé.

Az ügy pedig arcot kapott. Majd hangot is: Greta megszólalt. Elkezdett interjúkat adni, emberekkel beszélni, szóbaállni gyerekekkel, akár azok csoportjával is, felülkerekedve állapotán, és szörnyű emlékein is. Képes volt átlépni a saját árnyékát, mert ez az ügy ennyire fontos. Nincs fontosabb dolog a világon. Ha nem tartjuk két fok alatt a felmelegedést, akkor a dolgok kicsúsznak az ellenőrzésünk alól, és visszafordíthatatlan, katasztrofális következményekkel nézünk majd szembe, ami ellen nem tehetünk semmit. Mind itt halunk. Igen, Európában is.

Greta Thunberg a világ vezetőinek az arcába vágta a kérdést: „Hogy merészelték? Ellopták az álmaimat, ellopták a gyerekkoromat. De eddig és ne tovább. Hogy merészelik ezt? A tömeges kihalás küszöbén még mindig a tündérmeséket akarják eladni a végtelen profitról és növekedésről. Itt és most kell radikális változásokat kell életbe léptetniünk! A világ felébred, és figyel. Ha most sem tesznek semmit, soha nem fogjuk maguknak megbocsátani! A világ felébredt. A változások pedig jönnek, akár tetszik, akár nem!”

A teljes beszéd megnézhető (és megnézendő) itt.

Ezek után világos, hogy Greta könyve kötelező olvasmány mindenkinek. A lány, aki elnökökkel beszélget, akit tízmilliók követnek, és aki nem tesz mást, mint amit mindannyiunknak kellett volna: a legtöbbet, ami tőle telik. A példáján is látható: megdőlt az a kényelmes és felelősséghárító szólam, hogy egyedül tehetetlenek vagyunk. Ahogyan egyetlen gyertya is elűzi a sötétséget, úgy jutott el Greta Thunberg az ENSZ klímacsúcsára, hogy mindannyiunk hangja legyen. Az utolsó pillanat hangja. Most dől el, ebben a néhány évben, hogy meg tudjuk-e, meg akarjuk-e állítani ezt a gyilkos rendszert vagy továbbra is fenntartjuk. Kevesebb, mint 15 évünk maradt, amikor még tehetünk valamit. Ha nem lépünk radikálisan és azonnal: akkor utánunk a vízözön. „Az üzenetem ez: figyelünk!”

A Greta Thunberg, a szülei: Malena Ernman, Svante Thunberg és húga, Beata Ernman által jegyzett könyv a legfontosabb mű, ami az utóbbi években megjelent. Ahogy mondani szokták: ha csak egy könyvet olvasol el idén, ez legyen az! „A klímaváltozásról szól. Unalmasnak kell lennie. Ki kell bírniuk.”

Az írás teljes terjedelem­ben elolvasható a Booklány szereti… oldalon

Greta Thunberg

Greta Thunberg: Ég a házunk
Fordította: Harrach Ágnes
Corvina Kiadó, Budapest, 2019
288 oldal, teljes bolti ár 3500 Ft,
kedvezményes webshop ár a kiadónál 2800 Ft,
ISBN 978 963 136 6051

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Ég a házunk, közben mi ülünk az asztalnál és veszekszünk. Egyesek szerint nem is ég. Mások szerint nem teljesen biztos, ezért várjunk, amíg több bizonyítékunk lesz. Néhányan azt mondják, igenis ég, azonnal tennünk kell valamit. A füst egyre fojtogatóbb, a meleg elviselhetetlen: ki tudja, kijutunk-e élve? És akkor felpattan az asztaltól valaki: „tűz van!”. Egyesek szerint ez botrány, hiszen még hátra van a desszert és a szivar, és nincs az az isten, hogy ők erről lemondjanak. A többiek hőbörögnek: miért pont ő beszél, hiszen az iskolában a helye, nem szaktekintélye a témának, és különben is, biztosan áll valaki a háta mögött. Néhányan viszont elkezdik kiabálni: „tűz van, ég a házunk!”. Az emberiség önképe szerint az első két csoportba tartoznak a „normálisak”, a harmadikba a „szélsőségesek”. Törvényszerű hát, hogy egy „nem normális” kislány legyen a globális környezetvédelmi küzdelem vezéralakja.
A Thunberg–Ernman család életrajzából kiderül, hogyan nőtt fel az aspergeres Greta, milyen hatalmas áldozatokat kellett vállalnia szüleinek, valamint hogyan alakult az életük és a klímavédelem ügye az elmúlt években.
Reméljük, hogy – részben e könyv olvastán is – egyre többen kiáltanak majd tüzet, mielőtt még túl késő lenne.

 

Posted in: Uncategorized