A nagy dinó vita | Sissel-Jo Gazan: A dinoszaurusz tolla

Posted on 2019. szeptember 17. kedd Szerző:

0


Somogyi András |

Nehezen tudnám meghatározni ennek az igen vaskos könyvnek a műfaját. A fülszöveg meglehetősen részletezve mondja el A dinoszaurusz tolla tartalmát és fő irányait (talán kevesebb szöveg felcsigázóbb lehetett volna), de ha összegeznem kellene, elég felemás eredményre jutnék.

Sissel-Jo Gazan művét tartalmilag három részre tagolnám. Nagyjából a szöveg fele elemzi a főbb szereplők gyermek- és ifjúkorát, illetve magánéleti és egzisztenciális válságait, eltitkolt kapcsolatait. Szűk egyharmada tudományos (vagy áltudományos) vitát taglal arról, hogy a ma élő madarak kései dinoszaurusznak tekinthetők-e, vagy egy még korábban élt hüllő leszármazottai, és csak távoli, múltbeli rokonai a dinóknak. (És mocorog bennem a kérdés, hogy ez mennyire érdekelheti az olvasót. Bár, ha meggondolom, az említett olvasó a cím alapján már sejthetett valamit.)

Marad talán 20 százalék a két gyilkosságra és a nyomozásra. Vizsgáljuk meg tehát vázlatosan a dán írónő (és kutató biológus) művét – ám itt a magánéleti vonatkozásokat inkább kihagyom, mivel meglehetősen közvetetten függnek össze a gyilkosságok okaival és felderítésével.

A történet Dániában játszódik, központi helyszíne egy egyetem biológiai fakultása. A főhős Anna Bella Nor, végzős egyetemi hallgató, egyben hároméves kislányát egyedül nevelő anya. Éppen szakdolgozatának védése előtt áll, melynek tárgya az előbb említett tudományos vita. Anna azon az oldalon áll, hogy a madarak dinoszauruszok. Konzulense Lars Helland professzor, akit vérbe fagyva találnak irodájában. A tudományos vitában a prof Anna oldalán állt, de segítséget nem igazán nyújtott neki. Külső mentora az óriási lexikális tudású Erik Tybjerg, Helland esetleges utóda. Irodája és rejtekhelye a pinceszinti lelet-tároló rendszerben található. (Talán ez a sötét labirintus adhatná a kötet noir jellegét.) A tudományos ellenoldal vezető kutatója a merev, szakmailag rendíthetetlen, a nyilvánvaló tények által sem befolyásolható – és éppen Dániában tartózkodó – kanadai Freeman professzor, aki gyűlöli Hellandot. A másik áldozat Anna szobatársa és barátja, a betört koponyájú Johannes, meglehetősen extrém klubok tagja

A nyomozást Søren főnyomozó vezeti, de nemigen ismeri ki magát az egyetemi közegben. Ő a skandináv krimikre jellemző módon a számtalan szereplő mindegyikét hivatalból gyanúsítja, de a kihallgatásokon túl nem jut semmire, és végül Anna segítségére szorul. Mellesleg a boncolás kimutatja, hogy Helland prof halálát – elég nehezen magyarázható módon – a testszöveteibe férkőzött galandféreg lárvák okozták.

Søren kérésére Anna derít fényt a gyilkosságokra és tálalja a rendőrség számára a tetteseket. A reménybeli olvasó számára csak annyit árulhatok el, hogy a kötet végén Anna sikeresen megvédi disszertációját, tovább erősítve a madarak dinoszaurusz voltának elméletét…

Nagyon sajnálom, hogy a könyv végül is csalódást okozott. A fülszöveg borzongató, noir krimit ígért – de a tartalom ennek nem igazán felelt meg. Talán pszicho-thriller lett volna? Sem krimiként, sem thrillerként nem nyújtotta az elvárható feszültséget, izgalmat. Sissel-Jo Gazan nagyon sok mindent markolt egybe, és kutatói alapszakmáját is túlexponálta. Néha úgy éreztem, egy szigorúbb (dán) szerkesztő feszesebb történetmesélésre szoríthatta volna a szerzőt.

Azonban dicsérem a fordítót, Sulyok Viktóriát, akinek nem kevés gondot okozhatott a tudományos vita ismertetése, a tudományelméleti kifejezések és a dinók, illetve madarak csontozatának értelmezése és magyarítása. Pedig még néhány lábjegyzet is szolgálja az érthetőséget.

Sissel-Jo Gazan

Sissel-Jo Gazan: A dinoszaurusz tolla
Jaffa Kiadó, Budapest, 2019
442 oldal, teljes bolti ár 3990 Ft,
kedvezményes webshop ár 3192 Ft
ISBN 978 963 475 1441

A könyv kiadói fülszövege

Kutatni egy rég kihalt faj után vagy nyomozást folytatni egy rejtélyes módon meggyilkolt kolléga ügyében – egy tudós számára sem egészen ugyanaz a feladat…
Anna Bellának, a koppenhágai egyetem végzős biológusának a váratlan haláleset nélkül is épp elég nehéz az élete. Egyedül neveli hároméves kislányát, állandó idő- és pénzzavarban van, társasági és szerelmi élete a nullával egyenlő. Nem csoda, hogy dühös az egész világra, főleg a témavezetőjére, Helland professzorra, akitől – úgy érzi – semmilyen segítséget nem kap szakdolgozatához, amelyben a madarak és a dinoszauruszok rokonságát kutatja. Amikor a professzort meggyilkolják, a rendőrök azt feltételezik, hogy bosszút álltak rajta valamiért. Lehet, hogy a bűneset Anna Bella kutatásával függ össze?
A kutatóbiológusként és kulturális újságíróként is dolgozó Sissel-Jo váratlan fordulatokat tartalmazó regényében különleges kalandozásra hívja az olvasót a dinoszauruszok és a modern tudományok világába.