Szemrevaló filmfesztivál | Német nyelvű filmek bemutatója

Posted on 2019. szeptember 11. szerda Szerző:

0


kontroll-nc3a9lkc3bcl-c_yunus_roy_imer

Kontroll nélkül (Helena Zengel) (YRI)

Xénia |

Az idei, nyolcadik Szemrevaló │ Sehenswert Film­fesztivált szeptember 26. és október 6. között rendezik meg a budapesti Művész moziban. A Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet közös filmhete immár nyolcadik alkalommal ad ízelítőt a német nyelvterület filmkultúrájából, ezúttal is eredeti nyelven, magyar felirattal.
Tizenegy nap alatt öt tematikus blokkban 18 filmet nézhet majd meg a közönség, köztük számos díjnyertes alkotást. A fesztivál nyitófilmje a Kontroll nélkül című, Ezüst Medve-díjas német dráma lesz. A fesztivál keretén belül egy kisebb válogatást bemutatnak Szegeden, Debrecenben és Pécsett is.

Szeptember 26-án a budapesti Művész moziban a Kontroll nélkül című, Ezüst Medve-díjas dráma nyitja az idei Szemrevalót, melyben a szeretetéhes, nehezen kezelhető kislány, Benni agresszív kitöréseivel folyamatosan veszélyezteti környezetét és saját magát. Pedig ő csak egyetlen dolgot szeretne: visszakapni az édesanyját – aki azonban lemondott róla. A Határhelyzetek elnevezésű blokkban vetítik még a Talajt vesztve című osztrák pszichodrámát Maria Kreutzer rendezésében, mely egy testvérpár kapcsolatán keresztül beszél „a mindannyiunkban ott lakozó sötétségről”.

Angelo (Makita Samba)

Markus Schleinzer filmje, az Angelo valós eseményeken alapszik, a híres bécsi „udvari mór” történetét meséli el, amit a magyar nézők Péterfy Gergely nagysikerű regényéből, a Kitömött barbárból ismerhetnek.

A Látszólag hétköznapi válogatásban pereg majd egy áruházi szerelem viszontagságos történetét elmesélő Polcok között című alkotás, melynek férfi főszereplője tavaly a Német Filmdíjon megkapta a legjobb férfi főszereplő díját. A végső csattanó című vígjátékban a 89 éves Gertrud igencsak meglepődik, mikor egy nap megjelenik egy elegáns angol úr, és azt állítja, hogy leveleztek a szépkorúak randioldalán, Gertrud viszont semmi ilyesmire nem emlékszik. A több díjat is nyert Friss levegő kell a fiúnak című vígjátékban Hape Kerkeling német humorista, színész, énekes és rendező önéletrajzát az Oscar-díjas Caroline Link filmesítette meg.

Kaviár (jobbra Anna Barisnyikov)

A Kaviár című sziporkázó és nagyon aktuális culture-clash-gangster-comedy-ben a bécsi lazaságba és viccbe oltott orosz nőerő száll szembe a férfi kapzsisággal és a nagyzási mániával. A részben magyar származású Anca Miruna Lăzărescu Mit nekem boldogság című kedves vígjátékában a 12 éves Jessicát gyakran fiúnak nézik és elég furán tikkel is, ezért szívesen cserélne sorsot testvérével, még ha Sabrina súlyos beteg is. Végül a Vesszenek az öregek című, egyszerre tragikus és komikus film a közösségimédia-társadalom ifjúságáról, amely egy vattacukor-világban levegőért kapkod.

Vesszenek az öregek!

A Folyamatos múlt blokkban lesz látható az idei Német Filmdíjon hat díjat nyert, a valós eseményeket feldolgozó Gundermann című film, mely a keletnémet énekes – és Stasi-ügynök –, Gerhard Gundermann életét mutatja be, valamint a Mások élete rendezőjének számos nemzetközi díjat nyert és két Oscar-díjra is jelölték új munkája, a Mű szerző nélkül.

A trafikos (Bruno Ganz) (PD)

A trafikos megrázó történet egy fiatalemberről, aki Bécs náci megszállása idején köt barátságot Sigmund Freuddal. A híres pszichiátert az idén elhunyt Bruno Ganz alakítja, akire a Berlin fölött az ég és a Vitus című filmjei vetítésével is emlékezünk.

Végül a Legendák nyomában válogatás vetítik a Zwingli című alkotást, mely 1519-ben játszódik Zürichben. Főszereplője egy fiatal pap, akinek forradalmi gondolatai majdnem polgárháborút szítanak.

Zwingli (középen Sarah Sophia Meyer) (AM)

A Bauhaus 100 éve című dokumentumfilm megvilágítja a Bauhaus fejlődését és változásait az 1933-as bezárásáig. A Hol vagy, João Gilberto? című dokumentumfilmben Georges Gachot elhatározta, hogy megkeresi a nyilvánosság elől visszavonult zenészt. A Bicska Maxi – Brecht háromgarasos filmje pedig egy soha el nem készült film történetét meséli el, melyben a harmincas évek Németországa és korunk között erős párhuzamok rajzolódnak ki.

Bicska Maxi (Jesse Albert) (WB)

Október elején a filmek egy részét Szegeden, Pécsett és Debrecenben is vetítik majd.

További, frissülő részletek 

Fotók: Wild Bunch (WB), Petro Domenigg (PD), Yunus Roy Imer (YRI), Aliocha Merker (AM)

Posted in: Film, NÉZŐ