Hét nap, kilenc előadás | Vidéki Színházak Fesztiválja a Tháliában

Posted on 2019. szeptember 1. vasárnap Szerző:

0


Svejk bevonul a háborúba (RP)

Xénia |

A Thália Színházban hétfőn estétől ismét nem-budapesti színházak vendé­ges­ked­nek: szeptember 2. és 8. között zajlik a Vidéki Színházak Fesztiválja.

A fesztivál nyitóelőadásaként kerül színre szep­tember 2-án, hétfőn a Nagyszínpadon a debre­ceni Csokonai Színház előadása, a Shake­speare művéből készült Lear – főszerepben Ráckevei Anna, Ilja Bocsarnikovsz rendezésében. A fiatal rendező egy Borisz Paszternak által írt fordítást használt fel (dramaturgja, Kozma András tette át magyarra). Mivel a címszerepet nő alakítja, más színezettel jelenik meg a szülő–gyermek viszony. A debreceni társulat tavaly Csehov remekművét, a Három nővért mutatta be nagy sikerrel, szintén Bocsarnikovsz színre állításában.

Szeptember 3-án, kedden kerül szintén a Nagyszínpadra a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház előadásában Heinrich von Kleist vígjátéka, Az eltört korsó. Az egyfelvonásos darab rendezője Tarnóczi Jakab.

Lear: Ráckevei Anna

Szerdán, 4-én a Győri Nemzeti Színház művészei adják elő Heltai Jenő egyik legsikeresebb – és kellően fanyar – művét, A tündérlaki lányok című darabot, a rendező Forgács Péter.

Tündérlaki lányok

5-én, csütörtökön Edmond Rostand klasszikusát, a Cyranót láthatják a Miskolci Nemzeti Színház előadásában, Harsányi Attila címszereplésével, rendezte Keszég László.

Cyrano: Harsányi Attila

Pénteken, 6-án a Váci Dunakanyar Színház és a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház közös produkciója mutatkozik be, Csehov Ványa bácsija. Az előadás rendezője Jaroszlav Fjodorisin.

Szombaton két előadás is várja az érdeklődőket. A Nagyszínpadon látható a kecskeméti Katona József Színház előadása, A király beszéde. David Seidler ezt eredetileg is színdarabnak írta, aztán 2010-ben hatalmas sikerű film lett belőle. Most a film fordult vissza a színpadra – az adaptáció rendezője Béres Attila. A címszereplő király Zayzon Zsolt (ősztől a Thália új tagja), aki a sajtótájékoztatón elmondta, logopédussal tanult dadogni, és most már olyan jól megy, hogy néha civilben is előjön a beszédhiba.

A király beszéde: Zayzon Zsolt, Kőszegi Ákos

Az Arizona Stúdióban mutatkozik be a Békéscsabai Jókai Színház produkciója, David Ives Vénusz nercben című darabja, Tege Antal rendezésében.

A Vidéki Színházak Fesztiválját, melyet idén nyolcadszor szerveznek meg, szeptember 8-án, vasárnap két előadás zárja. A tatabányai Jászai Mari Színház viszi a Nagyszínpadra a Spiró György által színpadra szabott Švejket, Crespo Rodrigo cím-alakításával (rendező Tapasztó Ernő). Az Arizonában a kaposvári Csiky Gergely Színház Korai menyegzője kerül színre. Ezt a művet Olt Tamás írta és rendezte annak a népi hagyománynak a feldolgozásával, mely szerint a hajadonként elhunyt leányokat derűs, esküvőt helyettesítő szertartás kíséretében adják feleségül – a Halálhoz.

A nagyszínpadi előadások este hétkor, a stúdióelőadások délután négy órakor kezdődnek.

A képek forrása: a résztvevő színházak, Róde Péter (RP)