Az elveszettek | Harlan Coben: Hazatérsz

Posted on 2019. augusztus 10. szombat Szerző:

0


Somogyi András |

Lehetetlen vállalkozásnak tűnik, de könyvünk két főszereplője mégis belevág két, tíz évvel ezelőtt elrabolt – akkor hatéves – fiú felkutatásába. Myron Bolitart – Harlan Coben sorozathősét – és Win Lockwoodot testvéri barátság köti egymáshoz, számos alkalommal mentették meg egymás életét.

Az egykori kosárlabdázó Myron most ügyvéd, mellesleg nyomozó. Verekedésben sem kezdő… Win múltjáról csak annyit: valószínűleg kommandós lehetett. Igen ügyes kezű, és ha gyilkolni kell, hidegvérű. Most meg rendkívül gazdag.

Win unokaöccse az egyik elrabolt gyerek – Patrick Moore –, a másik, Rhys, a legjobb barátja volt. Win Londonban kezd kutatni a kamaszok után és a New Jerseyben élő Myron segítségét kéri. Bár Myron éppen esküvőjét tervezi, habozás nélkül siet Winhez. Wint a nyomok egy Zsír Gandhi csúfnevű (természetesen hájas) alakhoz vezetik, aki egy személyben testesíti meg a fehérgalléros és az erőszakos bűnözést. Oxfordban végzett informatikai zseni, a internet sötét mélyén dolgozik, mögötte-alatta a szindikátus, amely hekkeléssel, prostitúcióval, szexrabszolgasággal, rablással, zsarolással foglalkozik.

Win felfedezi Patrickot, akiről úgy sejti, hogy Gandhi rabszolgájaként az utcán árulta magát. Megöli ugyan Gandhi három gorilláját, de a gyereket nem tudja elkapni. Mint az emberrablásoknál szokásos, megérkezik a váltságdíj megjelölése: ötmillió dollár fejenként. A pénzt Myron viszi Zsír Gandhi erőddé alakított irodájába, de a gyerekeket nem adják át. Win kívülről figyel, és amikor Myronra hatan támadnak, nem keres finomabb eszközöket, rakétagránáttal tör utat, hogy (megint) megmentse a barátját. Ez sikerül, sőt Patrickot is sikerül kiszabadítani, ha sérülten is. De csak a feladat egyik fele van elvégezve. Patrick visszajut a szülői házba, de Rhys szüleinek változatlanul csak a remény marad.

Felmerül persze a kérdés, hogy valóban Patrick-e, akit most megmentettek. Változatos próbálkozások és sokszoros zsákutcák után végül sikerül DNS-teszttel bizonyítani, hogy tényleg ő a megtalált fiú.

Win titokzatos segéderőivel, többek között egy, valamikor a Moszadnak dolgozó transzvesztitával (aki női ruhát és parókát visel – de hosszú szakállt is) megtalálja Zsír Gandhit, és némi erőteljes rábeszélés bevetésével meggyőzi az őszinte vallomás helyességéről. Ekkor halljuk először, hogy Rhys halott.

Másodszor pedig Patricktól, aki elmeséli elrablásának történetét, s megerősíti, hogy Rhyst megölték. A két kíváncsi azonban kételkedik a hallottak hitelességében – Myron ezért nem áll le. És ekkor… – a szerző által a sztoriba ékelt zseniális csavar legyen az olvasó jutalma. Annyit azért elárulhatok, hogy Myron menyasszonya nem várt hiába.

A regény állandóan fenntartja az izgalmat és a feszültséget, ahogy egy kemény thrillerhez illik. Ezzel nemcsak a lapjaihoz szegezi, de pszichikailag is alaposan igénybe veszi az olvasót. Coben rendkívül ügyes húzása a történetbe időnként beleszőtt bizarr humor. Zorrát, a volt moszados transzvesztitát már említettem, és ugyanezt a célt szolgálja Myron két régi nőbarátja – a hölgyek mellékállásban pankrátorként szórakoztatják a nagyérdeműt.

A fordítót, Galamb Zoltánt csak dicsérő szavakkal illethetem. Kitűnően magyarította a bűnözők, barátok, ellenségek hol angol, hol amerikai nyelvezetét.

Harlan Coben

Harlan Coben: Hazatérsz
Jaffa Kiadó, Budapest, 2017
336 oldal, teljes bolti ár 3490 Ft,
kedvezményes webshop ár 2967 Ft,
e-könyv változat 2490 Ft
ISBN 978 615 560 9794

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Tíz évvel azután, hogy a nagy port kavaró emberrablási ügyben két hatéves kisfiú eltűnt, egyikőjük váratlanul előkerül – így kezdődik Harlan Coben thrillere, a Hazatérsz. Egy évtizeddel korábban Rhys-t és Patrickot, két jómódú család gyermekét elragadták az emberrablók, óriási váltságdíjat követeltek értük, majd hirtelen nyomuk veszett. Tíz évig hánykódnak kétségek között az eltűnt gyerekek családtagjai, lassan minden reményüket elveszítve, mikor egyszer csak bekövetkezik a csoda: Rhys egyik rokona, Win Lockwood egy e-mail segítségével az egyik fiú nyomára bukkan. Win Myron Bolitar segítségét kéri, akivel, úgy tűnik, megtalálják az egyik, mára kamasszá serdült áldozatot, Patrickot.
Hol rejtegették el ilyen hosszú ideig, és mi mindenre emlékszik abból a végzetes napból? Valóban ő az, akinek hiszik? Miért zárják el a szülei a külvilágtól? És persze legfőképp: mit tud a mai napig másik áldozatról? Harlan Coben lenyűgöző, lélegzetelállítóan izgalmas új kötete egyszerre rejtélyekkel, váratlan fordulatokkal átszőtt krimi és megható mese barátságról, családról és arról, mit is jelent hazatérni.