Ökológiai lábnyom, klímaváltozás és társaik | Gévai Csilla: Nagyon Zöld Könyv

Posted on 2019. április 24. szerda Szerző:

0


Xénia |

Gévai Csilla gyerekeknek (és szüleiknek) szánt is­me­ret­terjesztő könyve régóta hiánycikk, sokan keresik. Most friss tartalmakkal kiegészítve jelenik meg újra – miközben sem­mit sem veszít abból a humoros, egyedi látásmódból, játékos meg­köze­lí­tés­ből, amely miatt annyian meg­ked­velték.

Ökológiai lábnyom, túlnépesedés, klímaváltozás, passzívház – ezekkel a fogalmakkal rendszeresen találkozunk mi, felnőttek, mert a Föld megóvása égető ügyünkké vált az utóbbi időben. A Nagyon Zöld Könyv a gyerekek számára is érthetővé, kézzelfoghatóvá teszi mindezt. Komoly kérdésekről beszél érthetően és könnyedén, olyan képi és nyelvi leleménnyel, annyi humorral, hogy a legbonyolultabb kérdések is átláthatóvá, kezelhetővé válnak. Tanítva mesél a Földön működő kölcsönhatásokról, a világ működéséről, és mesélve tanítja meg mindazt, ami a gyerekek számára személyes üggyé teheti a környezetvédelmet. Gévai Csilla nem csak író és illusztrátor, hanem kulturális antropológus, sőt: kivételes érzékenységgel és humorérzékkel megáldott pedagógus.

A feladatokkal és elgondolkodtató kérdésekkel is dolgozó Nagyon Zöld Könyv érthetően mesél elvont fogalmakról és bonyolult környezeti jelenségekről. Leírja a klímaváltozás és az üvegház-hatás jelenségét épp úgy, ahogy az újrahasznosítás és az alternatív energiaforrások jelentőségét.

A szerző felnőttként kezeli az olvasóját, és ettől minden gyerek saját ügyének érezheti a környezetvédelmet. A kötet távolról közelíti meg a problémakört, az egész emberiségtől halad az egyén felé. Beszél a túlnépesedésről, az ökológiai lábnyomról, a meg nem újuló energiaforrásokról, olyan tényezőkről, amelyek mindannyiunkat érintenek, mégsem igazán figyelünk rájuk. A Nagyon Zöld Könyv nem hibáztat, és tudja, hogy egy kicsit mindenki hibás: arra helyezi a hangsúlyt, amit megtehetünk, nem arra, amit meg kellett volna.

A könyv alaphelyzete és hangütése az első mondatoktól az üldögélés–megbeszélés helyzetét idézi meg. Csilla leül, bemutatkozik az olvasónak, kérdez és elkalandozik, visszatér a saját szövegére, rajzaira, és elgondolkozik a legegyszerűbbnek tűnő tényeken – hiszen a célja éppen az, hogy amit kézenfekvőnek veszünk, azt mindig kérdőjelezzük meg.

Gévai Csilla

A könyvet a kiadó 8–14 éves korúaknak ajánlja.

Gévai Csilla: Nagyon Zöld Könyv
Pozsonyi Pagony Kiadó, Budapest, 2019
96 oldal, teljes bolti ár 3500 Ft,
kedvezményes webshop ár a pagony.hu-n 2975 Ft,
ISBN 978 963 410 3417

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Április 22-én ünnepeljük a Föld Napját. Ekkorra időzítve jelent meg Gévai Csilla ismeretterjesztő kötete, a Nagyon Zöld Könyv, amely a gyerekek számára mutatja meg, mit tehetünk bolygónk jövője érdekében. A könyvnek ez az átdolgozott és bővített kiadása most új tartalmakkal kiegészítve, aktualizálva jelenik meg.