Habkönnyű izgalom | Guillaume Musso: Holnap

Posted on 2019. április 11. csütörtök Szerző:

0


Tóth Zsuzsanna |

„A lány a fiú múltja… a fiú a lány jövője”. A sejtelmes alcím már utal kettejük találkozásának képtelenségére – vagy legalábbis ilyesmit sejtet. Nem újkeletű az efféle kiindulási pont, hiszen valami hasonlóról mesélt nekünk, hogy csak az elsőre eszembe villanót említsem, a Ház a tónál című film is. (Szép romantikus történet kerekedett az eltérő idősíkokban élő párról – Sandra Bullock és Keanu Reeves alakították.)

Az alaptétel most is valami efféle. (Megígérem, nem árulom el a történetet, ennyit a hátsó borítóról is megtudnak.) De a még mindig igen fiatal (alig negyvenöt éves) francia szerző, Guillaume Musso aligha lenne világszerte elismert szerző – magyarul is több könyve aratott már sikert –, ha megelégedne ennyivel. Nem is teszi.

Történetét számos olyan klisével és figurával fűszerezi, ami manapság szinte hozzátartozik az életünkhöz; megjelenik a virtuális tér (sőt!), egy elektronikus levelekben szövődő kapcsolat, gyermekét egyedül nevelő anyaszívű, gyászoló apa; sikeres, ám még mindig szingli sommelier nő; vonzó és határozott leszbikus, és persze az „amerikai” regényekből elmaradhatatlan manhattani olasz étterem. (Nem is értem, hogy lehet minden jófej amerikainak legalább egy olasz éttermes haverja… Noha azon lenne inkább érdemes elgondolkodni, hogy vajon egy sármos francia miért választja Amerikát regénye színhelyéül? Tudjuk, hogy erősen vonzódik Amerikához, de mégis… Mintha ott elképzelhetőbbek lennének az elképzelhetetlen dolgok…)

Hogy mindebből a fenti kínálatból hogyan kerekedik egy meglehetősen izgalmas sztori? Egyfelől az eltérő idősíkok okozta feszültségek okán (egyáltalán találkozhatnak-e szereplőink?), másrészt a szerelmi szál vonzásával, amit a romantikusabb lélek mindig szívesen fogad, harmadrészt pedig…

No, ez az, amit semmiképp sem mondhatok el. Kissé ismerős, egyszerűbb és bonyolultabb képletek lépnek be (már megint), de most sajátos csavarral, amiben főszerepet kap egy leöntött laptop. Akivel már megesett milyesmi, tudja, hogy ebből elképesztő dolgok tudnak kisülni… Előviláglik az emlékekben élő múlt és a valóság közötti ellentmondás, ami megdöbbentő felismeréshez vezet… Még egy bérgyilkos is felbukkan. (Hoppá. Elszóltam magam…) A folytatásban is akad még rejtély, izgalom bőven.

Röviden: Musso könyve jól felépített, remekül szerkesztett, olvasmányos stílusban íródott. Magyar változata V. Detre Zsuzsa munkája, a fordítás simulékony, mentes mindenféle csikorgástól. Csak vigyázz, Olvasó!, a regény könnyed szórakozást ígér, ám az idő, amivel játszunk, halad előre, és téged is felfalhat. Vagy majdnem…

Guillaume Musso

Guillaume Musso: Holnap
Park Kiadó, Budapest, 2017
404 oldal, teljes bolti ár 3490 Ft,
kedvezményes webshop ár 2792 Ft,
ISBN 978 963 355 2070

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Emma New Yorkban él. Harminckét évesen még mindig keresi élete párját. Matthew Bostonban lakik. Egy szörnyű balesetben elvesztette a feleségét, és most egyedül neveli négyéves kislányát. A világhálón ismerkednek meg, és egymásnak írt e-mailjeik alapján hamarosan mindketten arra gondolnak, hogy végre megtalálhatják a boldogságot. Elhatározzák, hogy találkoznak egy manhattani olasz étteremben Ugyanazon a napon és ugyanabban az órában lépnek be az étterem ajtaján. Ugyanahhoz az asztalhoz ültetik le őket – és mégsem fognak soha találkozni.
Hazugságok hálója? Az egyik fél képzelgése? A másik manipulációja? Egy érthetetlen helyzet áldozataiként Matthew és Emma hamar rádöbbennek arra, hogy nem csupán egy meghiúsult találkozóról van szó…

Guillaume Musso az egyik legnépszerűbb francia regényíró. Művei a világ minden táján vezetik az irodalmi sikerlistákat, regényeiért kiadók és filmproducerek versengenek. Magyarul a Szerelem életre-halálra, az És azután, az Ott leszel?, a Visszajövök érted, a Mi lesz velem nélküled?, valamint Az angyal hív című regényei olvashatók.