A felmenők titkai | Lee Child: Múlt idő

Posted on 2019. április 2. kedd Szerző:

0


Somogyi András |

Nem telik el sok idő Jack Reachernek a Laconiában való tartózkodása és első – természetesen győztes – verekedése között. Reachert nem kell bemutatnom, a katonai rendőrség őrnagyaként sok évvel ezelőtt leszerelt, országjáró, magányos farkas volt a főhőse Lee Child eddig 23 regényének (és két filmnek). Összecsapást soha nem kezdeményez, de ha a gyengébbek védelmében vagy csak az igazságért kell kiállnia, ökle azonnal működésbe lép.

Laconia nyüzsgő New Hampshire-i kisváros, ahol Reacher azért állt meg aktuális vándorútja során, mert – úgy tudja – apja itt született, és innen lépett meg. Annyit tud meg, hogy a háttérben valami tisztázatlan és egyoldalú verekedés állt, egy nő védelmében. Az áldozat arrogáns, erőszakos fiatalember volt, és a szájában (a Reacher által okozott) kár helyrehozása teljes mértékben fedezheti a fogorvos fiának egyetemi költségeit.

A helyi rendőrség az áldozat gazdag apjának számos ügyvédje és ugyancsak számos alvilági kapcsolata miatt nem akar balhét, ezért felkérik Reachert: mihamarabb hagyja el a várost. Reacher azonban előbbre veszi felmenőinek felkutatását, de semmilyen hozzáférhető forrásban nem találja nyomaikat. A rendőrség segítségét kéri (cserébe, hogy elhúzzon), ugyan keressék az öreg Reachereket a bűnügyi adatbázisban. És mit tesz Isten, egy megoldatlan gyilkossághoz kapcsolódva van találat. A nyomok egy közeli kisvárosba vezetnek, ahol – némi testgyakorlás után – mégiscsak sikerül megtalálnia apja szülőhelyének romjait. Innentől picit nehezebb, mert a fater okmányokat és keresztnevet váltott, hogy magát idősebbnek hazudva tengerészgyalogosnak állhasson.

A történet másik szála egy fiatal kanadai párhoz kapcsolódik, a kocsijuk Laconiától nem túl messze robban le. Találnak egy motelszerűséget a közelben, ahol négy férfi a vendéglátó, de a házat bekamerázták , őket meg lehallgatják és foglyul is ejtették. Nem világos, hogy miért hazudnak nekik folyamatosan, és az sem, mi lehet a céljuk. A félelemmel teli légkör Hitchcock filmjeiből ismerős, sejtjük, hogy valami igazán borzasztó fog történni.

A történet két szála úgy fonódik össze, hogy szálláshelyet keresve Reacher is ugyanerre a motelre talál rá. Természetesen a kanadai pár segítségére siet, belekeveredik az eszement embervadászatba  – innentől a Child/Reacher-rajongó már sejti a végkifejletet. Végül pedig természetesen megfejti a történések hátterét, összefüggéseit.

Izgalmas, fordulatos a regényt, Lee Childnak ez a kötete sem okoz csalódást. De ha szigorúan vizsgálom: a történet itt kevésbé szerteágazó, mint a korábbiak. Ennek következtében a felvezetés – mind Reacher kutatása és zsákutcái, mind a kanadai pár több kalandja – a szokásosnál hosszabbnak, túlzottan részletezőnek tűnik. Nem vádolnám Childot szándékos terjedelemnöveléssel, nyilván aki először találkozik Reacher káposztafejnyi (de lényegesen keményebb) öklének üzemi fordulatszámával, annak kifejezetten üdítő, ahogy a feszültség fokozódik.

Gieler Gyöngyi, a sokadik Reacher-regény fordítója ismét a megszokott, kiváló munkájával örvendezteti meg az olvasót.

Lee Child (Fotó: Rowan Griffiths)

Lee Child: Múlt idő
General Press Kiadó, Budapest, 2019
352 oldal, teljes bolti ár 3690 Ft,
kedvezményes webshop ár a lira.hu-n 2952 Ft,
e-könyv változat 2790 Ft
ISBN 978 963 452 2300

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Jack Reacher, az egykori katonai rendőr szokásához híven újfent stoppol: Maine-ből Kaliforniába igyekszik. De nem jut messzire, felfigyel egy helységnévtáblára. Korábban még sohasem járt itt, a hely mégis a múltja része: itt született ugyanis az apja. Tesz egy kis kitérőt, és a származása nyomába ered.
Ugyanebben a pillanatban, Reachertől nem is olyan messzire, lerobban egy autó. Két fiatal kanadai tart New Yorkba, hogy ott új életet kezdjenek. (…) A két, egymástól látszólag független cselekmény szálai végül összeérnek, és az is bebizonyosodik, hogy bármennyire nehéz és kegyetlen sokszor a jelen, a múlt még több feszültséggel teli… sőt egyenesen halálos is lehet.