Nem medvetámadás. De mi? | Andrew Mayne: A naturalista

Posted on 2018. október 2. kedd Szerző:

0


Bodó Viktória Booklány |

A nyár hagyományosan a laza, könnyed olvasmányoké, melyekkel az olvasó (meg a szakmabeli) kikapcsol, ellazul, kellemesen eltölti a szabadidejét. A vízparton vagy egy erdőben, békésen, egy pohár tetszőlegesen kiválasztott ital mellett. Ez a nyár egyik legnagyobb előnye: minden kicsit könnyedebb, lazább. A könyvek is.

Ebbe a tévképzetbe robbant be idén nyáron Andrew Mayne, és berúgta az ajtót A naturalista című thrillerrel (olcsó képzavar). Még hogy ellazulás, könnyedség… A könyvkritikus totálisan berezelt. Két éjszakát rettegett végig e sorok írója, melyek azért tartottak hajnalig, mert nem merte az olvasást abbahagyni. Egy szó, mint száz: a pasi tud valamit.

Először is, nagyon olvasmányosan írni, jó időzítéssel, feszes ritmikával, egy pillanatra sem engedi ellankadni az olvasóját. Itt egy poén, ott egy újabb történés. Filmszerűen peregnek az események, egy kicsit mintha az is lenne a cél, hogy egyszer film legyen a könyvből, sőt, akár úgy is fogalmazhatnék, hogy a szerző, bár nagyon olyat akart írni, ami megfilmesítésért kiált, az mégsem ment a regény rovására. Önálló, utolsó nyári hétvégés, parázós-lazítósként is kiválóan megállja a helyét.

A történet főhőse Theo Cray professzor, aki úgy került a gyilkosságok közelébe, mint Pilátus a krédóba. Nem akart sem gyanúsított lenni, sem magánnyomozásokat folytatni, de egyszerűen nem tehetett mást, ebbe sodorta bele az élet. A különlegesen eszes, szinte zseniszámba menő tudós összehasonlító biológus, aki meglátja a legnagyobb káoszban is a rendszert. Mivel legalább annyira jártas a digitális kódok világában, mint a biológiában, gyakorlatilag rajta áll vagy bukik a gyilkos sorsa. Nem azért, mert felkérték volna a hatóság hivatalos segítőjének, arról szó sincsen. Egyik pillanatról a másikra válik gyanúsítottá egy ronda gyilkossági ügyben, és nincs más választása, mint használni az eszét, később pedig már kíváncsisága, és természetes emberi igazságérzete hajtja a tettes után.

Valahol Montana államban szétszaggatott holttestekre akadnak. A rendőrség teljesen elveszett, később grizzlytámadásra gyanakodnak. Cray professzor egyik tanítványa is az áldozatok között van, így keveredik az események sűrűjébe. A medvetámadásos magyarázatot mindenki elfogadni látszik, kivéve a „Zseni ösztöndíjas” tudós, akinek nem állnak össze az események. Egy medve nem így, nem ezen a módon gyilkol, de legfőképpen nem temeti el az áldozatait…

Izgalmas nyomozás veszi kezdetét a gyilkos után, meg persze azért, hogy a Cray tisztára mossa a nevét, és igazságot szolgáltasson az áldozatoknak. Azonban a legrosszabb rémálmaiban sem sejlett az fel, amire ráakadt. A lappangó gonosz mértéke és ocsmánysága minden képzeletet felülmúlt.

Rettenetes, ijesztő thriller, laza poénokkal tűzdelve, mindenkinek, aki még pihenne egyet az utolsó nyári hétvégén, vagy csak szeret menekülni a hétköznapokból. Ebből film lesz…

Andrew Mayne

Andrew Mayne: A naturalista
Fordította: Szieberth Ádám
Athenaeum  Kiadó, Budapest, 2018
408 oldal, teljes bolti ár 3999 Ft,
kedvezményes webshop ár 3199 Ft
ISBN 978 963 293 7502

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Theo Cray professzort arra képezték ki, hogy rendszert vegyen észre ott, ahol mások csak a káoszt látják. Amikor Montana erdőségeinek mélyén megcsonkított holttesteket találnak, és a rendőrség a sötétben tapogatózik, Theo rájön, hogy mi az, amit nem vettek számításba. Valami természetelleneset. Valamit, ami nem hagyja nyugodni.

Összehasonlító biológusként jártasabb a mikrobák és a digitális kódok világában, mint a vérontás sötét művészetében. De ennek a montanai kiruccanásnak a végén egy gyilkossági ügy közepében találja magát, amelynek áldozata egykori tanítványa. Ahogy körvonalazódnak a körülmények, egyre több holttest kerül elő, a helyi rendőrök egyre inkább úgy vélik, hogy egy megvadult grizzly lehetett a tettes. Vagy maga Theo.

Theónak nincs más választása, mint hogy a tudományos gondolkodását felhasználva mindig egy lépéssel a rendőrök előtt járjon. De vajon le tudja-e leplezni a gyilkost, el tudja-e kapni a ragadozót, mielőtt maga is prédává válna?