A második bőr jobb lett (mai szemmel) | Lucas Hnath: Nóra 2.

Posted on 2018. szeptember 2. vasárnap Szerző:

0


Anne-Marie (Bodnár Erika) minden mozdulatából a megvetés árad

Bedő J. István |

Még szívesebben választottam volna azt a címet, hogy Nóra 2.0, de persze az is teljesen félrevitt volna. Lucas Hnath darabja a címével ugyan jobban utal eredetire (Babaház, II. rész), de hát nálunk mégiscsak Nórára ugrik a színházkedvelő.

Érdekes játékot űz velünk Hnath. Nem abban, azzal, hogy 15 év után folytatja Ibsen darabját, a felszabadult Nórával, hanem azzal, hogy szembemegy Ibsennel. Mert itt is érvényesül, hogy „megoldunk egy problémát, és kreálunk vele két másikat”. Ez a Nóra boldog és kiegyensúlyozott, hogy megszabadult az őt gyermekként kezelő férjétől, Torvaldtól. Na igen, de mennyi gond-baj, társadalmi presztízsveszteség jut ki a férj számára azzal, ha egy asszony kilép a megaláztatásból?

A befutott (álneves) írónő, legelsőként a maga életét formálta regénnyé, és hősnője példakép, életminta lett sok-sok hasonló cipőben járó asszonynak. A betoppanó Kováts Adél szikrázik a boldogságtól, de megjelenésével nem sok örömet szerez. Csak a család öreg cselédjét találja otthon – félne is találkozni a volt férjjel és a lányával is –, ez a megvénült Anne-Marie viszont keményen leteremti. Bodnár Erika az elmúlt másfél évtized (meg az előzők) fájdalmát hordozza, és minden egyes szava szemrehányás, talán kicsit anakronisztikusan is: szitkozódás. (Zöldi Gergely fordította, példásan.) Csak bántani akarja a gránitkeménységű erkölcsi normák nevében. Bodnár hanghordozása, fintorai olyan megvetést mutatnak, amit még a néző is nehezen visel. Süt belőle, hogy végül is kényszerűségből lett dadus, házvezetőnőből pótmama, és naponta meg kell szenvednie azért, hogy a saját gyermekét a Helmer-kölykök miatt nem nevelhette. Ez a megtört asszony: főszereplő.

Az ős-darab négyszereplőssé alakult át Hnath kezén, így sokkal inkább tudunk az emberi összeférhetelenségre koncentrálni. A váratlanul betoppanó Torvald Helmer alig ismeri meg a csinosan öltözött, talpraesett vendégben azt a nőt, aki a (hátul) hangsúlyosan elhelyezett ajtón valamikor kiment. A Csankó Zoltán által formált Helmer kettős arcú. Egyrészt ő ugyanannak mutatja magát, ami volt: fennhéjázó, asszonyeltipró macsónak, akin méltánytalanság esett. Micsoda egy dolog, hogy valaki elutasítja az ő fennhatóságát. Galgóczy Judit egyik kézenfekvő és szellemes rendezési ötlete, hogy az ülő Nóra mellett Helmer felmagasodik. Ám a dialógusból kiderül, hogy Helmer inkább pitiáner: mégsem kezdeményezte a Nóra által kért válást, vagyis az asszony jogilag még mindig feleség – és ennek számos jogkövetkezménye van.

Helmer életében először felnőttnek kényszerül tekinteni Nórát (Csankó Zoltán, Kováts Adél)

Az csak apránként és számos szócsata során derül ki, hogy Nóra távozása Helmert is nehéz helyzetbe hozta. Állapotáról, sőt Nóra létezéséről is hazudni kényszerül – mintha ez megoldana bármit is. Ebben, majd a második Helmer–Nóra összecsapásban váratlanul mindketten készek lennének engedni: Helmer megindítja a válópert, Nóra elfogadná a nyilvános megalázkodást – nagyon is haladó, asszonypárti (feminista) gondolatainak visszavonását – az őt megzsaroló bíró előtt. És amikor a néző már búsan megállapítaná, hogy ajjaj, hepiend jön – akkor végül is ismét kilép az ajtón, és önálló nő marad. Nem tudni, mit tesz, de semmiképpen sem tér vissza a babaházba.

Kováts Adél pompásan libikókázik Nóra önmaga vállalása és megalkuvása között. Mivel a szöveg és az arcjáték itt roppant fontos, a színpad elején állva, a néző arcába fordulva vitatkozik Helmerrel (nem jön a számra ez a Torvald…). Ez azért is nagyon jó, mert látjuk, ahogy a szavai közölnek valamit – az arcjátéka pedig éppen az ellenkezőjét.

Csankó Helmerje önhitt pasiból vált át az egzisztenciáját féltő bankigazgatóvá ‑ aki könnyen erkölcsi bukásra van ítélve, ha kiderül, hogy hiba van a papírok és az információk körül. Még az is árnyalja a képet, hogy Helmer alighanem sok-sok titkos szesszel próbálta palástolni Nóra „árulását”, a legvégén egyik kezével lefogja a remegő, kivörösödött másikat. De persze ez sem lehetett publikus a kisvárosban.

Nóra elképed Emmy (László Lili) ötletein és útválaszásán

Helmeréknek van egy leánya, aki bár meg is sérülhetett volna ebben az félárvaságban – az anyjához hasonlóan gyakorlatias eszű. László Lili formálja ezt az Emmy nevű, immár eladósorba érett lányt – nagyon jól. Érett, talpraesett majdnem-felnőtt, a botrányos (apja, még inkább dadája által választott) ruhában is , és minden gesztusából látszik, hogy ha hozzá is megy pillanatnyi szerelméhez – képes lesz, ha úgy adódik, ő is kilépni az ajtón. László Lili egyébként idén végzett a színiegyetemen, és gyönyörű az artikulációja. Figyeljünk rá!

Említettem már Szakács Györgyi egyik jelmezét: de minden ruhával brillírozott. Kováts Adél valami nehéz, földig érő, zöldes bársonyt kapott (mintha egy sötétítő függöny közlekedne), amiben akár királynő is lehetne, ezt szinte ellensúlyozza a könnyű bőrnek tűnő kabát. Még a nem is szokványos medálja is tökéletesen illik a lázadó figurához. Helmer császárkabátra emlékeztető, végtelenül hosszú zakója tömény korlenyomat (pláne hogy alatta még mellény is izzasztja a férfi!). De a csúcs: Bodnár Erika szürkén szürke, egyetlen árnyalatú, elálló zsebű cselédruhája. Mintha a jobbágykorból igazolt volna át a 19. századba.

És nincs hepiend. Illetve ahogy vesszük…

A négy szereplő: négy főszereplő. Nem mindennapi öröm, hogy a négyesfogat minden részéletében ennyire hibátlan.

Az egyteres díszlet (Juhász Kataliné) igen praktikus – a forgó kicsit megemeli a színpadot, és helyet ad egy másik szobabelsőnek –, semleges. A fal tapétamintája mégis azt sugallja, itt minden megmaradt babaháznak a következő generációk számára is. Borzasztó ezt végiggondolni.

Fotók: Kolbe Gábor

Orlai Produkció

Részletek és jegyvásárlás