A konyha titkos történelme | Tom Nealon: Forradalmak az ebédlőasztalon

Posted on 2018. augusztus 22. szerda Szerző:

0


Stillman |

Kezdjük ott, hogy ki ne akarna egy olyan könyvet, amelyben ilyen fejezetcímek vannak: A ponty és a keresztesháború, Jó, hogy szósz!, Elfogyott a levespor, Limonádé pestis idején… és így tovább.

Mivel a copyrightban szigorúan ott van, hogy a könyvet, illetve annak részeit tilos közölni blablabla, nem is merek így elsőre több fejezetcímet megemlíteni.

Tom Nealon könyvét, a Forradalmak az ebédlőasztalon címűt pont nekem találták ki, de a főoldalon található „Vigyázat! Emberhús-receptet is tartalmaz!” volt tulajdonképpen az a bizalomnövelő pecsét, ami végképp meggyőzött.

A szövegtől most elvonatkoztatva, ami ugye alapvető, igen komoly érték még, hogy elképesztően jó illusztrációk és képek vannak a könyvben, ezek nagy része a British Library tulajdona.

Egy kicsit elgondolkodtató volt, hogy ezt mikor és, hol üljek le majd olvasni, de egy nyári szombat reggel az okostelefon nyomkodása helyett belevágtam. És aztán beszippantott.

Nem tudom, hogy ez jó-e vagy rossz, de még aznap befaltam szövegestül, illusztrációstul, és most már jóval többet tudok az átlagembernél arról, hogy kik, hogyan és miért kezdték el a pontyot tenyészteni, ilyen hangulatú bekezdéseken hatalmas élvezettel áthaladva: „a Szegények Hadjárata békésen és szemérmesen andalgott végig Európán, a Magyar Királyságon át, míg végül megérkeztek a pompázatos Konstantinápoly városába. Na jó, csak vicceltem. A sereg gátlástalanul fosztogatta, gyilkolta, rabolta és pusztította végig Európát, az erőszak, a bírvágy és az antiszemitizmus jegyében…”

Szóval a könyv vicces, a témák jók, a kannibalizmust tárgyaló fejezet során mélyen magamba néztem, miért is érzek alapvetően sokkal inkább nevetési kényszert, mint szörnyülködést, amikor arról van szó, hogy valakit megesznek: „Bizony a legjobbakkal is megesik, hogy olykor a többiek megeszik. Minden a körülményeken múlik: lezuhant a repülőnk, megfeneklett a csónakunk, eltévedtünk az erdőben, legyőztük az ellenségünket a csatában, eljött a zombiapokalipszis…”

Aztán a pestis terjedését Párizsban állítólag megakadályozó limonádéról: „A doktorok – akiket szemmel láthatóan jobban érdekelt az egészségük, mint az aktuális férfidivat – fekete köpenyben és a kórokozók ellen ecettel és más gyógynövényekkel befújt hosszú, madárszerű csőrrel járták az épületeket.”

A könyv nem veszi túl komolyan magát, szórakoztató olvasmány, a gasztronómiai jelenségeket, ételeket erőteljesen övező történelmi mendemondák nagy részét alapvetően megalapozatlan baromságnak tartja, de gyárt helyette nekünk újakat. Végül is miért ne menthette meg a limonádé a világot a pestis idején? Én most már hiszek benne.

A kakaóról és csokoládéról szóló fejezet előtt ajánlom mindenkinek, hogy ezt a részt jóllakottan olvassa, mert én például egész délután majd megőrültem egy pohár kakaóért vagy egy szelet csokoládéért. Igen, lehet a kakaóban valami vadító mechanizmus.

Egyedül a barbecue-ról szóló fejezetben érzek némi kultúrmissziós hisztériát, szerintem kicsit túltolja: a barbecue ugyanis a kapitalista világ elleni lázadás. „Azt mondom, hogy ebben az állandósult digitális káoszban, ami mostanra már az életünk természetes közege lett, semmi másra nincs szükségünk, mint egy rendesen elkészített szaftos, húzott húsos szendvicsre… a lényeg, hogy mindig szép lassan végezzük a műveletet. Mondom, las-san!”(…)

Tom Nealon

Az írás teljes terjedelem­ben elolvasható a Gasztrobizarr oldalon

Tom Nealon: Forradalmak az ebédlőasztalon.
A konyha titkos történelme

Cser Kiadó, Budapest, 2018
216 oldal, teljes bolti ár 4995 Ft,
kedvezményes webshop ár a kiadónál 3996 Ft,
ISBN 978 963 278 5387

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

A konyha történelmének gazdagon illusztrált könyve mitikus eredettörténetekből, bizarr receptekből, és sok egyéb hozzávalóból!
Az éhség és az ízlés kéz a kézben járva formálta a civilizáció fejlődését. Mindegy, hogy háború vagy pestisjárvány dúlt-e épp, esetleg forradalmak vagy népvándorlások borzolták a kedélyeket, enni mindig kellett. A legtöbb esetben a történelem alakulása azon múlt, hogy a népnek volt-e mit ennie, avagy éhínség gyötörte.
A Forradalmak az ebédlőasztalon – A konyha titkos történelme című könyv a történelmi tények és legendák határán egyensúlyozva lebbenti fel a fátylat több pikáns rejtélyről.
A British Library gyűjteményéből válogatott, lenyűgöző képekkel illusztrált könyv sokoldalúan igyekszik bemutatni a mindennapi fogások és konyhai eljárások mögött rejtőző, lélegzetelállító történeteket.