Mindenféle abúzusok | Sarah Vaughan: Egy botrány természetrajza

Posted on 2018. augusztus 18. szombat Szerző:

0


Bodó Viktória Booklány |

Nyár, hőségriadó, vízpart vagy izzasztó napok a városban, egy biztos: minden a szórakoztató olvasmányok irányába tereli az embert augusztusban. Ilyenkor van nagy keletje a puhafedeleseknek, amiket jól megírni nehezebb, mint gondolnánk. Egy jó krimi, egy jó bírósági történet vagy lélektani dráma nagy kincs, tartsuk hát becsben!

Tegyük ezt az Egy botrány természetrajzával is. Ebben a regényben sokkal mélyebbre áshatunk az angol jogszolgáltatás, a politikai játszmák vagy éppen a házassági hűség, esetleg a viktimológia (a bűncselekmények áldozataival foglalkozó tudományág) berkeiben, mint első pillanatban gondolnánk.

Egyfelől a jelenkori Nagy-Britanniában él egy negyvenes, fiatal, jóképű, jól képzett, jó családból való karrierpolitikus, államtitkár, aki a miniszterelnök bizalmasa. Két szép gyermek édesapja, férje egy intelligens, gyönyörű asszonynak. A világ a lábai előtt hever, ahogy mondani szokás: számára határ a csillagos ég. A szorító másik sarkában egy csinos, rendkívül vonzó, sikeres, kevésbé jó családból származó ügyésznő, akinek szakmailag a világ szintén a lábai előtt hever. Szintén negyvenes, az ő magánélete azonban romokban, karrierje viszont egyre magasabbra ível.

Hogy mi köti őket össze? Oxford. Mindketten ott kezdték a tanulmányaikat, voltak közös ismerőseik, de nem tartoztak egy társaságba. Azonban csak egyikük végezte ott el az egyetemet. Hogy miért? Ez, meg a szereplőket összekötő, továbbá az őket elválasztó titkokra is fény derül – a könyv vége felé.

Addig azonban nyakig merülhetünk a bíróságok gyakorlatában, az esküdtszék működésében, a brit bírósági kellékek, talárok és parókák sűrűjében. Meg egy jó szaftos-vaskos szexbotrányban, melyben a vádlott az államtitkár, a felperes a párt egyik feltörekvő üdvöskéje, a helyszín a parlament alsóházának liftje munkaidőben, a vád képviselője pedig a valamikori oxfordi diáklány. A szereplők találkozása húsz év elteltével tragédiák sorát hozza újra a felszínre.

És nem esett még szó Sophie-ról, a tökéletes feleségről, akiknek a tárgyalás során át kell élnie férje hűtlenségének minden apró, megalázó részletét. Végig kell néznie, ahogy a világa alapjaiban remeg meg, majd hullik darabokra, miközben kiderül, hogy ebben a regényben szinte senki nem az, aminek látszik.

Sarah Vaughan könyve feszített tempót diktál az olvasó számára. Miközben katonás ritmusban, szusszanásnyi levegővétel nélkül lépdelünk át a történeten, megismerhetjük a történet részleteit a főbb szereplők szemszögéből. Elmerülhetünk a múltban, az egyetem óta hordozott titkokban, ráébredhetünk arra, hogy milyen messzire vezethetnek az egyes karakterek indítékai. Igen aprólékosan végigkövethetjük egy bírósági tárgyalás menetét, és azt, hogy a nemi erőszak vádja hogyan hat az érintettekre.

Ha pedig mindez még nem lenne elég, szinte a legutolsó lapig ott lebeg a kérdés az olvasó feje felett: mit tegyen/tehet a nemi erőszakkal megvádolt férfi felesége? Meddig kell, és meddig tudja támogatni őt? Egyszerűbben fogalmazva: nekem hiszel, drágám, vagy saját magadnak?

Vajon hol húzódik a határvonal határozottság és kényszer között – és vajon ezt mindig jól ítéljük meg? És végül: vajon van-e köze a jognak az igazsághoz?

Az írás teljes terjedelem­ben elolvasható a Booklány szereti… oldalon

Sarah Vaughan

Sarah Vaughan

Sarah Vaughan: Egy botrány természetrajza  
General Press Kiadó, Budapest, 2018
344 oldal, teljes bolti ár 3490 Ft,
kedvezményes webshop ár 2792 Ft,
ISBN 978 963 452 1471

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Vegyünk egy karizmatikus és sikeres politikust, annak vonzó és fiatal titkárnőjét meg az angol parlament alsóházának liftjét. Ennyi persze még nem elég egy botrányhoz, de ha hozzátesszük, hogy a felvonóban szexuális aktus történt, már biztosak lehetünk benne, hogy a sajtó érdeklődése sem marad el.
Sophie-nak még a férje hűtlenségét sem sikerült feldolgoznia, amikor egy, a házasságukra sokkal fenyegetőbb veszéllyel kell szembenéznie: Jamest az egykori szeretője nemi erőszakkal vádolja. Az asszony kétségbeesetten próbálja megvédeni a családját, szilárd meggyőződése ugyanis, hogy a férfi ártatlan. Ezzel szemben Kate, a tapasztalt ügyész biztos az államtitkár bűnösségében, és mindent megtesz azért, hogy elítéljék a vádlottat. A bizonyítás azonban nem egyszerű, hiszen a tárgyalóteremben egy két ember közötti intim kapcsolat részleteit kell tisztázniuk, amelyre a feltételezett áldozat és az elkövető más-más módon emlékszik. Vajon melyikük hazudik, illetve mond igazat?

Sarah Vaughan regénye feszes ritmusú bírósági és megindító családi dráma az ítéletalkotás és igazságkeresés nehézségéről egy olyan helyzetben, amikor a szereplők motivációi a messzi múltba vesznek.