A Király visszatér | Elvis Presley 1968-as televíziós koncertje a mozikban

Posted on 2018. augusztus 16. csütörtök Szerző:

0


Xénia |

F R I S S Í T V E

Ötven év telt el a rock’n’roll vitathatatlan királya, Elvis Presley legendás 1968-as televíziós koncertje óta, amely újraindította zenei karrierjét. A Comeback Special néven híressé vált koncertfilm az évforduló alkalmából digitálisan felújított és újrakevert formában világszerte a mozikba kerül egy-egy estére. Magyarországon az Uránia Nemzeti Filmszínházban és több vidéki nagyvárosban is vetítik.

1958 – Elvis Presley szupersztárként között fürdött a népszerűségben. Lemezei rekordokat döntöttek a slágerlista élén, a rajongók szinte mindenhová követték, a nők rúzzsal írták a telefonszámukat a hófehér Cadillacjére. Tíz évvel későbbre már alig maradt nyoma ennek a rajongótábornak, miután Elvis két évre bevonult katonának, majd éveken át csak zenés filmeket forgattak vele, ráadásul egyre gyengébb színvonalú, egy kaptafára készült alkotásokat. 1968-ra már hat éve nem volt listavezető slágere, színpadon, tévében évek óta nem szerepelt, lemezei alig fogytak. A rocktörténet eme rendkívül izgalmas korszakában olyan zenekarok és előadók kerültek egyre inkább a figyelem középpontjába, mint a Beatles, Rolling Stones, Pink Floyd, The Doors, illetve Jimi Hendrix, James Brown és Bob Dylan.

Elvis karrierjének megmentése érdekében a menedzsere műsort verekedett ki 1968 decemberére az országos NBC televízióba. Az eredeti elképzelés egy némileg giccsbe hajló, szmokingos karácsonyi műsor lett volna, ám John Bindernek, a műsor koncepciójáért felelős fiatal, agilis rendezőnek más volt az elképzelése. Ő a körítés helyett inkább az előadó igazi tehetségét és karizmáját akarta előtérbe helyezni. Az „igazi” Elvist akarta megmutatni, aki annak idején forradalmasította a rock’n’roll muzsikát –  a saját dalaival, élőben, közönség előtt, szmoking helyett bőrszerkóban. Hogy meggyőzze az eleinte kétkedő Elvist, a legenda szerint Binder elvitte sétálni Los Angeles legforgalmasabb sugárútjára, ahol a Király testközelből tapasztalhatta, hogy mennyire megcsappant az ismertsége – konkrétan senki sem ismerte fel –, és mekkora tétje van ennek az újszerű megközelítésű tévéshow-nak. Ezután Elvis gyakorlatilag beköltözött a tévéstúdióba, és többet dolgozott a próbákon, mint korábbi filmjein együttvéve.

A műsor anyagát ’68 nyarán rögzítették, egy szűk körű, elkötelezett rajongókból álló közönség előtt, a tévéstúdióban. Binder koncepciója remekül működött, Elvis mellett megjelentek régi zenésztársai is. Az erős felkészülés laza és közvetlen hangulatú „unplugged” koncertet eredményezett, sok rögtönzéssel, sztorizással, és persze a legnagyobb slágerekkel. Jellemző módon azért nem sok előadóművész tud megtölteni egy teljes műsort kizárólag slágerlistás dalokkal, többek között felcsendült a Jailhouse Rock, Hound Dog, Love Me Tender, A Little Less Conversation vagy záródalként az If I Can Dream.

A tévéműsor hatalmas siker lett, a Király visszatérését több mint 30 millióan nézték meg (ez akkor az összes amerikai tévénéző csaknem 50%-a volt!). „Soha többé nem fogok olyan dalt énekelni, amiben nem hiszek, vagy olyan filmet csinálni, ami nem tetszik” – mondta Elvis a show után. A közvetítés ismét magasba lőtte Elvis karrierjét, s ezt követően végleg visszatért a koncertezéshez. 1977-es haláláig több mint ezer (!) koncertet adott. Ezek az évek rajzolták meg zenei pályája csúcsait, ekkor születtek legérettebb dalai.

A Nagy visszatérés (Comeback Special) eredeti felvételét az 50. évforduló alkalmából digitálisan felújították és újrakeverték. A 90 perces koncertfilm augusztus 16-tól kezdve – egyúttal Elvis halálának évfordulójára is emlékezve – limitált vetítéssorozatban, egy-egy estére világszerte visszatér a mozikba, ahol a rock’n’roll rajongók szinte testközelből tapasztalhatják meg kirobbanóan energikus előadóművészi tehetségét és utánozhatatlan kisugárzását. A filmet Magyarországon a színpadi produkciók moziközvetítéseire specializált Pannonia Entertainment mutatja be, augusztus 24-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban, augusztus 26-án a szegedi Belvárosi Moziban vetítik, emellett Szentendrén és Szigetszentmiklóson is látható lesz.

Frissítés

Elvis-rajongó barátunk, Gy. B. közlése szerint a Comeback Special anyagnak több kiadása létezett, neki a 2000. évi DVD van meg (Dolby Digital 5.1 hanggal).

A számok címe a borítón olvasható (ld lejjebb) valamint a hátlapból az is kerül, hogy az „Are You Lonesome Tonight” nincs ezen az összeállításon, mert a képi anyagára vonatkozó jogdíj hosszabbításban akkor még nem tudtak megegyezni.

Elvis autogrammot ad (1959)

Gy. B. ezenkívül csatolt egy képet is, íme. >>>>
Köszönjük a kiegészítést.

CHAPTER INDEX

1. Trouble 2. Guitar Man 3. Lawdy, Miss Clawdy 4. Baby What You Want Me To Do 5. Heartbreak Hotel 6. Hound Dog 7. All Shook Up 8. Can’t Help Falling in Love 9. Jailhouse Rock 10. Don’t Be Cruel 11. Love Me Tender 12. Gospel Medley Sometimes I Feel Like A Motherless Child / Where Could I Go But to the Lord / Up Above My Head / I Found That Light / Saved 13. That’s All Right 14. Tiger Man 15. Trying To Get To You 16. Baby, What You Want Me To Do (reprise) 17. One Night (With You) 18. Memories 19. Nothingsville 20. Guitar Man (reprise) 21. Let Yourself Go 22. Guitar Man (reprise) 23. Big Boss Man 24. It Hurts Me 25. Guitar Man (reprise) 26. Little Egypt 27. Trouble (reprise) 28. Guitar Man (reprise) 29. If I Can Dream 30. Closing

Credits Produced and Directed by Steve Binder. Music Production by Bones Howe. DVD Graphics, Authoring and Compression by AIX MEDIA GROUP