PhD mentes övezet | Maros András: Befutunk

Posted on 2018. augusztus 1. szerda Szerző:

0


L. Sz. |

Tényleg ilyesmi lehet a színfalak mögött, gondoljuk, amikor a ma elharapódzó szépségversenyek híreit halljuk – plánesőt, ha a szülők gyerekeket kergetnek föl a kifutóra. (Talán mert más kifutási lehetőséget nem látnak a kölök előtt. Ha az esze kevés lenne, de elég szépecske, próbáljon meg abból élni.)
Egyszóval (sok szóval) a könyvből megtudhatjuk, ki miért és hogyan kerül a gyerekszépségverseny nevezői, nevezettjei és győztesei közé. Elég hervasztó, csak éppen röhögünk rajtuk. Meg talán magunkon.

A Kucsmáék átlagos, egygyermekes házaspár, nem veti fel őket fel a pénz. Pál madarász, Ica pénztáros, kislányuk (Hédi) iskolás. A férj kezei között pusztul el az általa felfedezett madárfaj utolsó példánya, ettől depresszióba esik. Menekülésnek jól jön a családi kiruccanás, de bal(?)szerencséjükre a kirucc helyszíne egyben a gyerekszépségversenyé is.

Icuka, a turkálómániás antidivathölgy elindítja (akarja, nem akarja, menjen) Hédit a versenyen és tádámmm – a gyerek megnyeri. Icát elönti a vérszem (Kritikusok, szándékos a képzavar!), és mindenáron sztárt, celebet, csillogó címlaplányt akar faragni a jobb sorsra érdemes utódból. Belefekteti minden további energiáját, pénzét, idejét.

Bár mindig összehúzott, gyanakvó szemmel figyelem, ha a film- és könyvforgalmazók felhőtlen kacagást, fergeteges komédiát ígérnek, Maros András részben beteljesíti az ígéreteit: könyve erős társadalomkritika. Magyarország minden társadalmi rétegéből ezekre az oldalakra tömörülnek a bunkók és a gyökerek. Néhány tapló is.

Ica már a szépségverseny előtt is ostoba, felszínes alak volt, a történet előrehaladtával tovább mélyül a róla alkotott véleményünk… Testvére biztonsági őr és testépítő, őt sem az eszéért szeretjük (illetve egyáltalán nem szeretjük), de még agresszív is. A verseny hajrájában találkozunk Hédi kihívójának öntelt és gazdag családjával is, az apa csontig hatolóan bunkó – ennek a bunkáriumnak minden tagja úgy lett milliomos, hogy igazából nem is tudta, miért lett az. Munka vagy tudás semmiképpen sem jöhetett szóba. Újgazdagék még le is pacsizzák, hogy az ő csemetéjük győzzön – de végül is mást vártunk? Mondjuk, Icát se kell félteni egy kis kanyarért…

Maros a feltörekvő nullpolgárság csúnya panoptikumát állítja ki, mindenki (akár van pénze, akár nincs) „utálatos képű”. Visszataszító jellemek mind egy szálig, dúl a sötétség valamennyi szinten, még szerencse, hogy észre vesszük: szatíra ez, magyar alapanyagból.

A karakterek árnyalatlan karikatúrák – lennének, ha nem tudnánk, modelljei itt járnak közöttünk –, nem is tudunk meg túl sokat róluk. (Igaz, nem kötelező velük részvénytársaságot alapítani. De még kft-t sem.) A felszínesen megismert szereplők tulajdonképpen csupán megerősítenek előítéleteinkben. Ám ettől a regény sajnos sekélyebb lesz a szándékoltnál.

Nyári olvasmány Maros András könyve, gyors fogyasztásra, némi társadalminak szánt mondanivalóval. De hogy valami jót is mondjunk a kötetről: a rózsaszín, tütüs borító jól illik a tartalomhoz.

Maros András

Maros András: Befutunk
Scolar Kiadó, Budapest, 2017
296 oldal, teljes bolti ár 3450 Ft,
kedvezményes webshop ár 1600 Ft,
ISBN 978 963 244 7179

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Mihez kezdjen a madarász, ha az a ritka madár, amelynek tanulmányozására feltette az egész életét, egyszer csak fogja magát, és kipusztul? És mihez kezdjen a madarászné életközépi válságban szenvedő, depressziós férjével? Kucsma Pál és felesége külön utakon keresnek vigaszt: Pál a fejébe veszi, hogy megtanul repülni, Ica pedig, hogy szépségkirálynőt farag kislányukból, Hédiből. Hogy maga Hédi mit gondol az egészről, arról nincs adat, ám a jelek szerint nem is igazán érdekel senkit.
Maros András legújabb regénye fergeteges komédia és édes-bús szatíra, amiben – legalább egy-egy villanásra – minden olvasó magára ismerhet.