Chandler újratöltve | Benjamin Black: A fekete szemű szőke

Posted on 2018. június 19. kedd Szerző:

0


Somogyi András |

Nagy bravúrt vitt véghez Benjamin Black (azaz valódi nevén John Banville) amikor a Chandler Hagyaték felkérésére hitelesen újrateremtette, szinte klónozta Raymond Chandler ikonikus regényhősének, Philip Marlowe magánnyomozónak az alakját.

Chandler a 20. század negyvenes-ötvenes éveinek világszerte ismert szerzője volt, a kemény, „hardboiled” krimi egyik, ha nem a legnagyobb mestere. Mind a hét regényének Marlowe a főhőse, ez az összetett figura kemény öklű, de érzékeny, intelligens, szereti a sakkot és a zenét. Sajnos az italt is, de lehet, hogy ez a szerző öröksége, aki élete hosszabb szakaszában volt alkoholista.

Black regénye megérdemelten sorakozik fel Chandler művei mellé. Nemcsak Marlowe alakját formálta újra, hanem az eredeti szerzőjének stílusához tökéletesen illeszkedve a hangulatot, a korai ötvenes évek Los Angelesének atmoszféráját, a klubok, a kocsmák, az utcák mellékszereplőit is. Szinte elvegyülünk a kötelezően puha kalapot viselő férfiak és a kalapcsodákkal ékes nők között a perzselő nyár forróságában. Maga a történet is tökéletesen illeszkedik RCh életművéhez, érdekes, fordulatos, megragadó. A gyönyörű (fekete szemű, szőke) nő azért keresi fel Marlowe-t, hogy felkutassa szeretőjét, aki cserbenhagyásos gázolás áldozata lett, maradványait meg elhamvasztották. A nő az utcán mégis felismerni vélte a halottnak egyáltalán sem tűnő férfit.

Marlowe-t megperzseli a nő szépsége, és bár előleget nem kapott, nyomozni kezd. Ahogy egyre közelebb kerül a halálát túlélő férfi alakjához, detektív ösztöne és emberismerete egyaránt azt diktálja, hogy a nő által előadott történet „bűzlik”. Előkerülnek az ügy mozgatói, a meleg klubvezető, a könyörtelen drogbárók, továbbá sajnálatos módon két mexikói bérgyilkos is, akik szakmailag gondos munkát végeznek: megverik és lefegyverzik Marlowe-t, majd lemészárolják a keresett férfi nővérét.

Magándetektívünk kapcsolata ambivalens a rendőrséggel. Van ott barátja és ellenfele is, akiket a pillanatnyi szükségnek megfelelően igyekszik felhasználni. És egyszer csak találkozót kér telefonon a halottaiból feltámadt férfi – innentől pedig a nyomozás a drogkereskedelem irányába fordul. A találkozón megint bűzleni kezd valami: ez a piti tolvaj nem lehetett a gyönyörű és gazdag megbízó szeretője, vagyis a magánhekus többrendbeli átverés célpontja és eszköze. Ráadásul előkerül egy ismerős és egyben gyanús táska is… A háttérben pedig nagyon sok pénz, nagyon sok kábítószer, nagyon sok árulás – és valamennyi szerelem.

A krimi – és konkrétan Chandler – kedvelőit lelkesen biztatom a bravúrosan megírt mű elolvasására. Aki kedvelte RCh regényeit (Hosszú álom, A kicsi nővér, Asszony a tóban meg a többi), nem fog csalódni.

Benjamin Black (John Banville) (Fotó: Gary Doak)

A kiváló fordítás Roboz Gábor műve. Chandler és hőse magyarul is hiteles. Marlowe laza szövegelésének magyarítása nekem különösen kedves volt, igazi telitalálat.

Benjamin Black: A fekete szemű szőke
Gabo Kiadó, Budapest, 2018
376 oldal, teljes bolti ár 3490 Ft,
kedvezményes webshop ár 2792 Ft
ISBN 978 963 406 5838

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Az 1950-es évek elején járunk, Los Angelesben. Philip Marlowe magányos és nyughatatlan, mint mindig, és nem kapkodnak érte az ügyfelek. Aztán egy nap új kliens érkezik: a fiatal, gyönyörű és drága ruhába öltözött Clare Cavendish arra kéri, hogy találja meg volt szeretőjét, egy Nico Peterson nevű férfit. A magánnyomozó hamarosan nemcsak arra eszmél, hogy képtelen ellenállni a fekete szemű szőkének, hanem arra is, hogy Bay City egyik leggazdagabb családjának ügyébe gabalyodott bele.